Домашните ученици у нас – без шофьорска книжка и място в родните университети

В първата част на текста ви разказахме как едно българско семейство обучава четирите си деца вкъщи.

В тази част ще ви разкажем какви са “учебните планове” на домашните ученици в България, както и какво е бъдещето на повечето от тях:

Два са основните минуси на домашното образование в България.

Поради липса на диплома от училище няма как да се кандидатства за шофьорска книжка и място в родните университети. Затова бъдещето на повечето хоумскулъри у нас е предопределено в чужбина. Родителите, които все пак държат на сертификат от училище, записват децата си в дистанционна форма на обучение, което налага периодично покриване на приравнителни изпити като индивидуални ученици. Други, като Георги от Силистра, учат по програма за хоумскулъри и покриват тестове на английски като в края на обучението си получават американска диплома. В такъв случай момчето може да кандидатства в роден вуз, но ще бъде третиран като чуждестранен студент.

„Децата практически са дискриминирани по отношение на образованието в България, защото не могат да учат в български университет. Друг е въпросът, че Георги въобще не желае да учи в такъв, виждайки нивото на хора, с които постоянно комуникира – юноши от САЩ и Англия и много българи, завършили Кеймбридж и Оксфорд. Отдавна си е поставил за цел, че неговият университет е Оксфорд и че иска да учи история, древни езици, археология в такъв университет”, поясняват родителите на Георги.

10502504_825089664189528_2145574000996205059_nПетър и Георги Порумбачанови.

Въпреки че не посещават училище, голяма част от хоумскулърите се обучават по точна схема. „Преценяваме дали децата ни са по-силни в академичните дисциплини или в хуманитарните и според това къде виждаме тяхната сила съставяме и учебния план”, казват родители на домашни ученици. Някои от тях предпочитат да имат ясна, подредена и последователна стратегия, както и ежедневен график. Други избират децата им да учат по-свободно в по-дълъг период от време. Така се процедира и с по-малките деца, но когато те навлязат в гимназиална възраст родителите им няма как да пренебрегнат методологията.

Повечето по-големи хоумскулъри следват стриктен учебен план и покриват редовно определен брой тестове, които са предимно на английски. Така те получава солидна подготовка за финалните тестове преди тези за университетите в чужбина. Освен тези програми, родителите залагат на много дистанционни уроци и на виртуални преподаватели.

„Преди време една майка направи курс по информатика и резултатът беше страхотен, защото един от учениците й започна да се занимава с програмиране и дори спечели доста пари от състезанията на Гугъл. С други родители се кооперираме според възможностите и способностите си. Аз съм обещал да изнасям уроци по история, а друг татко – по математика”, обяснява председателят на Асоциацията за домашно образование Петър Порумбачанов.

Децата му спортуват активно, ходят на уроци по чужди езици и се учат да свирят на музикални инструменти.

„Делегирал съм отговорности, но съм в пълен контрол на образованието, което децата ми получават при тези възпитатели и учители. Винаги сме смятали, че образованието на децата е наш дълг и ние ще си платим за него”, допълва Порумбачанов.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗрелостниците у нас са като резервни части
Следваща статияДомашно образование: Учение без училище
Вероника Лазарова
Обичам да търся истории и да ги разказвам. Започнах да го правя едно лято преди 15 години, когато постъпих на стаж в седмичника "168 часа". През тези години срещах невероятни хора, предадоха ми безценни уроци и се учих да пиша искрено, истински и със сърце. Иначе понякога съм ужасно бъбрива, обичам да ходя по разни малки, затънтени селца и да си говоря с бабите, да се губя, да намирам нови приятели, да се виждам със старите и да пия лате.

Отговор