Ако Пепеляшка беше абитуриентка

Ако Пепеляшка беше абитуриентка...
Ако Пепеляшка беше абитуриентка...

Ако Пепеляшка беше абитуриентка, сигурно щеше да е с тениска на бала.

Мащехата ѝ нямаше да отдели пукната пара за заварената си дъщеря, но пък на девойката ѝ е писано да е принцесата на бала. И докато Пепеляшка ще е просто с цвете в косите, сестрите ѝ най-вероятно ще са със силикон в гърдите.

Мащехата с двете си кипри ще молуват месеци наред и ще тършуват в интернет за маркови тоалети, а

на горкия татко ще му се наложи да тегли кредит, за да осигури бал

на абитуриентката като за кандидат-короновани особи.

Приказката се превръща в реалност всяка година в края на май у нас. Само дето балът е нещо като панаир, дори сеир на суетата. Завършването на средното образование у нас винаги си е било бляскава церемония, а в наши дни – пир по време на криза.

inset-larger_1050x730_Picture_222
Снимка: http://botevgrad.com

Каляските са лъскави лимузини, а от тях крещят издокарани девойки и младежи. Родителите дават мило и драго детето да е принцесата или принца на бала. Като че ли обаче са забравили приказката за Пепеляшка и как часовникът неумолимо ще отброи 12 удара – лимузината отново ще се превърне в поочукан опел, а роклята от Милано ще събира прах в гардероба.

А и самите абитуриенти броят до 12, но когато балът свърши…

принцесата се събужда не с целувка, а с махмурлук

а на принцът пачката му се е стопила. Всеки е свободен да празнува, както душата му иска. Било с дънки или със зашеметяваща рокля. С цялата рода и цигански оркестър или с купон по тениски.

Но докато зрелостниците на Запад стават самостоятелни без фанфари и балони, то у нас тъпаните се бият със седмици. По това време родителите на Запад са спестили за колеж и университет, а у нас се подаряват конски сили и кубици силикон.

Абитуриентските балове май са и движещата сила на българската икономика през пролетта. Турооператори, хотели, ресторанти, фирми за фото и видеозаснемане, фризьори, гримьори, коли под наем – всички печелят, за да пресътворят приказката в реалността. Дори и повечето козметични студиа предлагат цели пакети тип Принцесата на бала или Мис Бал, които включват пълно тунинговане – от пръстите на краката до тези на ръцете. Ако малката принцеса няма достатъчно мигли, за да пърха кокетно, се присаждат без проблем.

Всичките абитуриенти са красиви – спор няма. Защото са млади. А не защото са облекли рокля като на Анджелина Джоли и са напомпали устни като нейните. Но този важен момент уж е на зрялост, а се превръща в надцакване със скъпи дрехи, бижута, пачки и коли. Което се изражда в много кич. И в трагикомедия се превръщат сълзите на двете съученички с еднакви рокли. Пораснали, забравяме приказката, че в стъклените обувки може да се поберат само едни–единствени крачета – тези на Пепеляшка.

абитуриентки
Кой е по-интересен, нестандартен и щур?

А красивите млади хора е хубаво да блестят не само на бала и на снимките в социалните мрежи, но и на бъдещите изпити, за да не попаднат за дълго време в листата на бюрата по труда. А както се казва в един виц, предстои им регистрация в нов сайт за запознанства – jobs.bg.

И може би като магия на приказна фея, младите хора напоследък започнаха да предпочитат добрината пред суетата. Балът е веселяшки купон по дънки и тениски, а парите за ненужния костюм и префърцунената рокля отиват за някой в беда…

За кого ли свири клаксонът на луксозната лимузина?!

Може би за тези, които попадат в насрещното платно на житейския път. Защото в приказката тиквата се превръща в каляска, но в реалността е по-вероятно главата да се превърне в тиква. А мишоците май винаги си остават мишоци.

Отговор