Думи на 4 гуми – новата хипарска книжарница на колела

Писателят Илиян Любомиров, познат с псевдонима си Августин Господинов, ще обиколи с бус 40 града в страната

книжарница на колела
Илиян Любомиров и неговата мобилна книжарница. Снимка: Лора Коцева

Новата българска литература пристига във вашия град с хипарски бус Volkswagen Transporter, изрисуван от най-добрия български графити артист Nasimo, по изцяло негов дизайн. Думи на 4 гуми е книжарница на колела, с която младият поет Илиян Любомиров ще обикаля цяло лято България. Целта му е да приобщи по-малките населени места към достиженията на съвременната поезия и проза.

20% от продажбата на всяка книга ще отиват за подпомагане на читалища и библиотеки. Думи на 4 гуми е един от 10-те проекта от цялата страна, който печели 5 хил. лева, за да бъде реализиран. Финансов спонсор е Виваком.

Снимка: Нина Абрашева
Илиян Любомиров ще обиколи със своята книжарница на колела 40 места в България. Снимка: Нина Абрашева

Накратко за Илиян Любомиров

Преди 3 години на литературната сцена се появи феноменът Илиян Любомиров, приел псевдонима Августин Господинов. За това кратко време той успя да се превърне в най-цитирания и продаван поет сред младите. Предизвика сериозна полемика в писателските среди и основа съвместно с НДК и други съратници Творческа академия Валери Петров. Августин е първата поет-звезда сред новото поколение четящи хора. Платформата за литература Letters of Flesh, която създава с приятеля си Георги Белоречки, има близо 24 хил. последователи. С днешна дата Августин дава път на Илиян и неговия бус, пълен с книги.

Откога започва Думи на 4 гуми?

Премиерата на Думи на 4 гуми ще се състои в София на 24-ти май от 17 ч. на кръстовището на ул. Ангел Кънчев и ул. Петър Парчевич, на паркинга пред Street Chefs. Редом до Илиян ще застанат младите поети и писатели Димана Йорданова и Константин Трендафилов. Първото пътешествие на буса ще бъде до Варна за 30-тия младежки литературен фестивал Варна Лит. В него компания на Илиян отново ще прави Трендафилов, чийто роман Затворисърце излезе в края на месец март и се нареди сред най-търсените в книжарниците.

Снимка: Илиян Любомиров
Страхотната книжарница на колела е изрисувана от Насимо. Снимка: Илиян Любомиров

“Ще се постарая във всеки град да водя с мен писатели и поети, които да срещам лично с читателите им. Някои от книгите, които ще представям, ще бъдат и с автограф, защото вярвам, че с изкуството всичко е лично”, заяви Любомиров.

Списъкът с градове, които Думи на 4 гуми ще посети, тепърва ще се разраства, но акцентът ще пада върху по-малките население места, в които литературните четения се превръщат в истински събития.

“Работя с най-големите български издателства и заедно направихме един списък с около 200 заглавия, който ще се разширява. Оставам отворен за всички смислени предложения от издателства и читатели”, споделя Илиян и допълва: “Ще разбия тъпото клише, че младите не четем.”

Повече информация може да намерите на фен страницата на инициативата във Фейсбук.

Отговор