Зарът на съдбата. Българската версия на “Не се сърди, човече”

Зарът на съдбата. Българската версия на Не се сърди, човече

Спомняте ли си часовете, прекарани в игра на шах и „Не се сърди човече”. Не пред компютъра, а с приятели и близки.

И онова романтично минало, когато отделяхме повече време на хората, отколкото на техниката (поради липса на такава).

Е, може би не е лоша идея да се върнем назад към тези времена, забавлявайки се без телевизия, компютър или телефон.

Ако идеята ви допада, то нека ви разкажем за една нова настолна игра, която, надяваме се, скоро ще се превърне в реалност. Зарът на съдбата. Или българският, по-забавен и доста раздвижен вариант на класическото “Не се сърди, човече”.

Проектът е дело на двама млади дизайнери: Мариян Георгиев и Цветелина Шишкова. Те са част от екипа “Digital Whispers”, в който участват и няколко програмиста.

Cvetelina Shishkova

Идеята за създаването на „Зарът на съдбата” им хрумва по време на подготовката за ежегодното световно събитие Game Jam, което се проведе за втори път в България.

„Искахме да създадем нещо едновременно интересно и лесно постижимо в рамките на събитието, като първоначалната идея беше играта да е онлайн”, разказва Цветелина, а Мариян допълва: „Обичаме да играем със зарове, въпреки че аз не съм голям късметлия. Това ни наведе на мисълта за бордова игра, в която не всичко зависи изцяло от заровете, а има и стратегически елементи.

Mariqn Georgiev

За да осъществят проекта си, двамата пловдивчани са стартирали кампанията за събиране на средства. Целта е да успеят да намерят достатъчно пари за производство на самата игра в сайта IndieGOGO.

„Кампанията ни помага да достигнем до повече потребители, желаещи да получат играта, както в България, така и в чужбина”, обяснява Цветелина.

Какви са правилата на „Зарът на съдбата”?

„Това е забавна надпревара между различни персонажи, която има лесни правила. Нужни са около 5 минути, за да се прочетат и разберат. Накратко – всеки ход играчът хвърля зара на съдбата, който е 12-стенен с изображения на различни символи на всяка страна”, разказва 31-годишният Мариян.

Символите влияят на стойността на заровете и определят кои и колко от тях ще се хвърлят. Някои от тях дават и възможности на играчите.

Зарът на съдбата

Зарът не е само един. Освен този на съдбата има и дървен, който е за придвижване, а за спечелване на злато – зарът съответно е златен.

Състезанието протича по невероятно разнообразен терен с много препятствия, като пропадане във водопад, нападение от пчели, затъване в плаващи пясъци и др.

Персонажите в играта са шест, като в началото всеки сам избира с кой да играе. Те влияят на отношенията между играчите, които се преджобват, избутват или бягат по-бързо.

FB_IMG_1430652531636

Победата в играта се постига, когато стигнеш крайната цел и притежаваш определено количество злато.

„Цялата тази комбинация от персонажи, разнообразни препятствия по картата и влиянието на зара на съдбата прави играта много забавна и непредвидима до последния момент. Достатъчно е да можеш да смяташ, за да започнеш да играеш, затова възрастовата граница е от 7+, но и по-малките се забавляват, когато им се помага”, дават повече детайли двамата дизайнери.

Игри от този тип, в които се води надпревара с препятствия се срещат доста често, признават те. Въпреки това Мариян и Цветелина са убедени, че техният вариант е по-различен от останалите – най-вече заради уникалните елементи, съчетанието на различни персонажи и зар, създаващ събитията

Екипът работи по проекта в продължение на няколко месеца. През това време провежда различни проучвания – каква да е възрастовата граница, с колко човека е оптимално да се играе… В резултат променят многократно персонажите, както и баланса в играта.

Създадохме няколко прототипа и проведохме Beta test с различни целеви групи, за да проверим интереса към играта и нейните правила. Прекарахме доста време в игра с познати и непознати, видяхме отзвука – беше страхотно”, усмихва се Цветелина.

Как ще убедят всеки от нас, че да хвърля зара ще е интересно?

„В момента, в който хвърлите няколко пъти зара на съдбата и видите колко забавни ситуации ви поднася той, ще поискате да продължите да играете и изпитате късмета си с останалите до края на играта”, лаконични са младите дизайнери.

Двамата вярват, че на пазара има място за подобна игра. Защо тя да не е българска?

Убедихме се, че тя е достатъчно забавна и достъпна за малки и големи. Подходяща е за семейства и приятели, които искат да се откъснат от ежедневието или просто да се позабавляват заедно”, допълва Мариян и си припомня как в периода на тестване са се срещнали с познавачи на настолните игри.

 „Бяхме изненадани колко често не спираха да се смеят в определени злочести ситуации за някои от играчите или за неочаквани обрати в играта. Това ни показа, че сме успели да създадем една уникална и разтоварваща игра, с която може да се забавлява всеки”, обобщават с усмивка младите българи.

Всеки, на когото му допада идеята на „Зарът на съдбата”, може да подкрепи тази българска идея тук.

Ако искате да разберете повече, гледайте Цветелина и Мариян тази седмица на 22.05.2015 от 20.00 часа по Next Tv (кросмедийна платформа, която партнира и организира събития, свързани с активните млади хора с интереси в сферата на гейминг, музика и дигиталния начин на живот).

1 КОМЕНТАР

  1. да си проверят английския, че ако са ги напечатали тия игри вече ме е срам

Отговор