Мартен Роберто: Българите почти не се забавляват

Мартен Роберто
Мартен Роберто

В първата част на материала за Мартен Роберто ви разказахме как се е разминал с кариера на тенисист, вдигнахме завесата около личния живот на водещия на Гласът на България през 2015 г. и неговите най-големи успехи. В тази част си говорим за музика, нощен живот, изкуство и умее ли българинът да се забавлява.

Само преди няколко седмици Мартен представи първия си авторски албум Heart beat. В него е събрал изпълнители като Белослава, Рут Колева, Любо Киров, Бобо, Десислава Андонова и Криста. По албума Мартен Роберто работи с един от най-популярните български барабанисти –  Николай Данев.

Мартен, Heart beat e първият по рода си албум, издаван в този музикален стил у нас. Кой е моментът в тази година и половина работа по него, който никога няма да забравиш?

Изненада ме факта, че самият албум се случи, защото аз съм прекалено самокритичен и често подценявам и се съмнявам в това, което правя. Моите приятели смятат това ми качество за минус. Но в крайна сметка 17 години съм на музикалната сцена и през това време има много хора, които ме следват, които стават все повече и повече, и на които им се слуша такава музика. Оказа се, че макар да има много продуценти на електронна музика, подобен албум не  е правен.

Според мен хубавото на Heart beat е неговата крайна некомерсиалност. Това не е албум пълен с хитове. Това е проект с готина, клубна музика, която звучи квалитетно, има душа в нея, соул, влияние от старата школа, пречупено през 2015 г. Желанието ми беше да покажем, че в България може да се осъществи такъв проект.

Мартен Роберто диск Heart Beat
Първият диск на Мартен Роберто.

Музикалните продуценти тук, заради естеството на бизнеса си и стремежа към печалба са принудени да правят глупави парчета за хранителни продукти, например.

Това не е музика. Не е изкуство

Това е рекламен клип. Ти ако си музикант, ако си творец, трябва да създадеш нещо и в най- добрия сценарий хората го харесват. Ако не го харесат, започваш да правиш следващото. Не може отправната точка да е „кешът”. Защото това е изкуство. Изкуството е да създадеш нещо, което да вдъхновява хора, което да ги кара в душата и горе в мозъка да се раздвижат. За това и не харесвам чалгата –  звучи евтино и се консумира по евтин начин. Качваш се там, където си се хранил за започваш да мяташ салфетки… Това е безумие!

Работил с едни от най-нашумелите имена в родната музика към момента. Как събра такъв звезден екип?

Направихме албума заедно с всички и не сме налагали рамки и ограничения. Както го усещаха изпълнителите, така го и записаха. Всеки един, който е изсвирил дори една нота от албума, е ценен и Heart beat не би зучал по този начин без тази нота. Всички в екипа са ми приятели. Когато с Ники Данев достигахме до по-завършен вариант на някое парче, започвахме да си предствяме какъв тип вокал искаме да е тук.

Например за парчето с Белослава желаехме да е е много секси, романтично, да се лее един соул, една музика и… няма как да не се сетиш за Белослава в този вариант. Тя влезе в студиото и разказа от прима виста какво за нея е любовта. Искам да отбележа и Криста като изключителен артист. Аз не съм виждал друг човек, на който толкова да му личи, че е роден за сцена,  роден е да бъде изпълнител, да пее за хората.

Парчето с Рут Колева вече набира скорост, а то си беше много сериозно попадение. Стана малко по-динамично, с потенциал за хит. Преди да го запишем пратихме демото на Рут, тя много го хареса и дойде направо с подготвен от нея текст.

Ценното на този албум, е че събира клубна музика с прекрасни вокали и поне половината от инструмените вътре са живо изсвирени, премодулирани и направени така, че да потънат в клубния саунд.

Ако можеше да добавиш още някого, кой щеше да е той?

Принс, Фарел Уилямс (смее се). Но ето сега мога да ви кажа новина – започнахме парче с Прея, което трябваше да влезе в този албум, но поради сроковете, които имахме, не успяхме. Но сега ще имаме повече време да му отделим специално внимание и със сигурност ще влезе във втория ни албум, който вече се прави.

Мартен Роберто като водещ
Мартен Роберто в ролята на водещ.
Работиш като диджей от години. Как се забавляват българите днес и каква музика слушат извън къщите си?   

Българите днес почти не се забавляват. Не зная защо, но  у нас има тенденция да се създава някакъв псевдо вип елит, в който всъщност няма нищо елитно. Напоследък, когато се отвори нов клуб задължително той трябва да съдържа в името си някакъв суперлатив: дали ще е „премиум”, дали ще е „гранд” или друго помпозно наименование. Не мога да го разбера това нещо и това надскачане. Клубът и нощният живот са прекрасно място за запознаване на хора, за социализиране, за обменяне на позитивна енергия.

Има някаква приятна суета в нощния живот!

За съжаление напоследък тя малко се изкриви. Харесва ми един цитат на една от най- култовите жени в историята, Елизабет Тейлър:

„Когато се съмне, сутринта отново има морал”.

Нощно време нещата наистина са много различни и хората стават различни и това трябва да го използваме. Да изкараме животното в нас!

Аз не ходя там, където не ми харесва и не ме интересува какво се случва на другите места. Има хора, които идват по нашите участия и това ме мотивира. Аз съм много импулсивен като DJ и винаги съм си комуникирал с хората. Имах период преди 10 години, когато в един и половина всяка събота свалях плъзгача, спирах музката и се качвах на бара. Държах по минута-две реч пред хората, за да им благодаря, че са тук. След това им пусках мега хит и тотално полудяваха. Но всеки артист трябва да е експресвиен по някакъв начин, макар аз понякога да съм малко повече. Така се харесвам и смятам, че един човек живее много малко, за да се прави на някой друг. Няма време!


Повече за Мартен четете в първата част на материала


Вижте още за Electric Pie – вкусното парче в българската музика

Отговор