Животът и мистериозната смърт на Александър Добрич (Втора част)

0
Александър Добрич

След инцидента през ноември, 1971 г. Ал Добрич е принуден да прекара пет мъчителни месеца на свобода. (Първа част на текста четете тук.)

Адвокатът му го уверява, че никой съд в света няма да го осъди по обвинението в отвличане и опит за убийство. Малко след като е освободен под гаранция Добрич се опитва да отложи предварителното гледане на делото до април, 1971 г., защото има предложение да продуцира четири телевизионни циркови спектакъла в Москва, София, Париж и Лондон от 20 февруари до 27 март, за които ще получи $63 хил. (около $360 хил. днес). Съдът отказва да отложи делото и това се оказва фатално за Добрич.

7672875780_c5d7f8e34e_o
Добрич се самоубива като скача от 15-ия етаж на хотел Mint в Лас Вегас.
Screen Shot 2015-04-01 at 19.51.34
Статия за смъртта на Ал Добрич във в. “The Milwaukee Journal”, 16 март, 1971 г.

На 11 март, 1971 г. Добрич се самоубива като скача от 15-ия етаж на хотел Mint в Лас Вегас. Според доклада на полицията българинът се е самоубил, след като е наел стая в хотела. Добре запознати със случая лица обаче твърдят, че Добрич е бил “поръчан” от бащата на наркодилъра, който пребива и професионалните килъри са свършили работата си перфектно, така че всичко да изглежда като самоубийство. Приятелите на Добрич категорично отказват да приемат официалната версия за смъртта му.

“Никой не познаваше Ал Добрич добре, но аз знам едно – той не се самоуби. Ал беше сигурен, че може да се измъкне от всяка ситуация и повечето пъти го правеше”, казва Бил Стронг, който работи като клоун в цирка на Добрич през 60-те.

“Ал направи купища пари в Лас Вегас, играеше на комар прекалено много и се замеси с наркотици. Дължеше пари на мафията, които не можеше да изплати. Така че когато смъртта му, скок от висок хотел, през голяма стъклена витрина, беше обявена самоубийство, човек само може да се пита – “Защо не отвори прозореца, Ал?”, пише акробатът Лий Стат, в биографията си She Flies Through The Air.

Вестниците не пощадяват Добрич дори след смъртта му. Las Vegas Sun публикува статия за смъртта на българския цирков импресарио, в която пише – “соченият за престъпен бос Ал Добрич отнема собствения си живот вместо да се изправи в съда по обвинение в изнудване”.

Така завършва историята на Ал Добрич. Дори днес, близо 45 години след смъртта на българина, никой не може да каже със сигурност дали скокът от 15-ия етаж е убийство или самоубийство, извършено със зрелищността, с която се славят цирковите му спектакли. Едно е ясно – Ал Добрич ще остане в историята като един от най-великите циркови мениджъри на миналия век.

Какво се случва с останалите участници в тази история?

Александър Добрич, бащата на Ал Добрич, емигрира в Ливан и Сирия през 1926 г., където създава школа за борци. Умира през 1958 г.

Лазар Добрич, чичото на Ал Добрич, се превръща в най-значимата фигура в българския цирк след Втората световна война. В периода 1956-1961 г. е назначен за главен режисьор в дирекция „Български циркове“. Умира през 1971 г., на 89-годишна възраст в София.

Санди Добрич, синът на Ал Добрич, който днес е на 71 години, продължава да се занимава с цирков мениджмънт в Щатите чрез компанията си Sandy Dobritch Enterprises.

Oct78CircusReport
Реклама за завръщането на Санди Добрич, сина на Ал Добрич, в Лас Вегас през октомври, 1978 г.

 

Джей Сарно продава Circus Circus през 1969 г. за рекордните $60 млн. В началото на 80-те Сарно планира да отвори хотел и казино с името Grandissimo, но през 1985 г. смъртта го изненадва и той не успява да осъществи поредното си бизнес начинание в пустинята.

Ръсти Алън, втората съпруга на Добрич, се омъжва няколко години след смъртта му, на 26 януари, 1973 г. На 1 ноември 2004 г. тя умира на 60 годишна възраст в Лас Вегас.

Лола Добрич се оттегля от цирковата сцена през 70-те и заживява като рентиер в Сарасота, Флорида. Сестрата на Ал Добрич умира на 17 ноември, 2008 г. на 86-годишна възраст.

Животът и мистериозната смърт на Александър Добрич (Първа част)

 

Отговор