Дж.Р.Р. Толкин: Бащата на фентъзито

0
Толкин
Дж.Р.Р. Толкин в Оксфорд. Снимка: ВВС

Битката е в разгара си. Свистят снаряди, а в окопите е кално и студено. Смъртта се е спуснала над земята и събира безжалостно душите на невинните. Писъците на ранените не стихват. Злото е нажежило въздуха до червено. Млад мъж стиска снимката на любимата си и мечтае за прегръдките ú. Ще я види ли някога пак…? Враговете прииждат отвсякъде…

Той оцелява, но бойните сцени не излизат от главата му и фрагменти от тях е усетил всеки от нас, докоснал се до Властелинът на пръстените.

Толкин
Дж.Р.Р. Толкин – бащата на фентъзито. Photo credit: proyectolkien via Foter.com / CC BY-NC-ND

Джон Роналд Руел Толкин се ражда в Южна Африка през 1892 г. Той е син на Артър и Мейбъл, заминали да търсят щастието далеч от родна Англия. Семейството живее като в приказка. Голяма къща, прислуга, добра работа в престижна банка за главата на семейството.

Бъдещето изглежда многообещаващо

Но за съжаление бащата заболява тежко и докато съпругата и двамата им синове  гостуват в Бирмингам, той умира. За Мейбъл идват много тежки дни. Започва смяна на квартири и борба за оцеляване. Семейството ú помага както може, но недоимък следва битието им. Макар и бедни, Джон и брат му Хилъри обаче са много щастливи, докато живеят в малка къщичка извън града. Момчетата се спасяват от грозотата на ежедневието, скитайки по полетата и превземайки невидими светове.

Толкин
Толкин с родителите си в Южна Африка.

Майка им се отдава на тяхното възпитание, силно повлияна от църквата. Тя самата е добре образована, владее латински, френски и немски език и се старае да научи момчетата на всичко, което знае. Именно в този период тя запалва Роналд (както близките го наричали) към езиците. За Мейбъл е важно той да бъде приет в престижното училище Кинг Едуард, както и става. Но поради липса на пари, в крайна сметка го записва другаде.

Силната мотивация и любов към науката обаче помагат на Джон Роналд да спечели стипендия и през 1903 г. се връща в престижното училище.

За жалост този период свършва твърде рано

Трудният живот си казва своето и отнема от децата тяхната майка, която умира прекалено млада след диабетна кома (през 1904 г.). Тя разумно посочва за опекун на момчетата отец Франсис Морган – добронамерен свещеник, с когото се е сближила приживе.

За кратко за момчетата се грижи леля им, но отношенията помежду им не вървят гладко. Тогава се намесва отец Франсис, като им намира добър пансион в близост до самия себе си. В този типично английски дом Джон за първи път изпитва трепетите на любовта. Той е на 16 години, блестящ ученик, добър спортист, следващ жаждата си за усвояване на нови езици. Но някъде там успява да види Едит Брат, която е на 19 г. и живее в същия пансион, свири на пиано и му става добър приятел. Неусетно и за двамата тази дружба прераства в невинна любов.

Едит Толкин
Едит, бъдещата г-жа Толкин. Снимка: American Society of Authors and Writers

Но отец Франсис казва Не на връзката им, знаейки, че оскъдното майчино наследство не може да плати висшето образование на Джон Роланд, а тези вълнения биха го отклонили от целта. Той трябва да издържи приемните изпити за Оксфорд и да спечели стипендия.

Само така Толкин би покрил таксите за университета

Съкрушен, младежът не възразява и приема условието да не се вижда с Едит, докато не навърши 21. Напуска пансиона и се отдава на другата си страст – науката. Така успешно печели стипендия и започва своето обучение във факултета по английски език и литература в един от оксфордските колежи.

За него езиците са като сложна плетеница, която усвоява с лекота. Учи латински, гръцки, немски, френски, запалва се по древноанглийски, древноисландски, фински, готски.

Едва дочакал пълнолетието си през 1913 г., Толкин се свърза с любимата, която още е в сърцето му. Тя междувременно е сгодена за друг, но след като разбира, че Джон мисли за нея, Едит разваля годежа си и му се врича. През 1916 г. отец Франсис най-сетне благославя брака им и ги венчава. Три месеца по-късно избухва Първата световна война.

Толкин
Дж.Р.Р. Толкин през 1916 г.

Полкът на Толкин е разпределен на първа линия и това го сблъсква с всички ужаси на войната.

Смърт и разруха го следват по петите

Губи двама близки приятели, а той самият е ранен, разболява се тежко и следващите 2 години прекарва в болница. Там се отдава на размисли, четене и поставя основите на великите си трудове.

След войната го очаква академична кариера. Първо Джон Роланд работи по съставянето на Оксфордски речник на английския език. След това става преподавател в университета в Лийдс. През 1925 г. се мести в Оксфорд като професор по англосаксонски език и остава на тази позиция през следващите 24 години.

Толкин
Къщата на семейство Толкин в Оксфорд. By Wikipedia in English user Jpbowen, CC BY-SA 3.0, Link

Той умело защитава славата си на един от най-добрите филолози на своята епоха. Макар и чудак, Толкин е обичан от студентите си и уважаван от колегите. През цялото време той е редовен участник на мъжки сбирки и клубове по литературно четене.

Но още докато е в калните окопи, той започва да пише своя епичен цикъл, известен като Силмарилион. Желанието му е да създаде митове и легенди. Но те прерастват в изключителна творба и създават един нов свят, известен като Средната земя.

Междувременно му се раждат четири деца – три момчета и дъщеря.

Властелинът на пръстените
Първото еднотомно издание на Властелинът на пръстените. By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link

А те много обичат приказки

Една вечер Джон Роналд с вълнение им разказва за малко същество, което живее в дупка в земята и така идва Хобитът. Толкин издава книгата през 1936 г. и жъне голям успех. Издателите искат продължение. И макар че Джон работи върху различни трудове, той има нужда от по-мащабен израз на своето въображение.


Още: Фен събра Хобитът в четиричасов филм


Някъде там се поставя началото на Властелинът на пръстените. И работата по нея продължава 13 години, като действията се вплитат във Втората световна война и много критици след време търсят връзката помежду им.

Трилогията е завършена през 1949 г. Следва дълъг период на поправки и корекции. Едва през 1954 г. са отпечатани първите две части. Успехът, който следва, е невероятен. Издава се по целия свят. Навсякъде изникват клубове на хобит-любители. Толкин е канен в САЩ, в цяла Европа и получава награди за принос в развитието на литературата. Писма от читатели и критици го следват до края на живота му. А

Толкин
Джон Роланд със съпругата си Едит към края на съвместния им път.

Властелинът на пръстените наистина е уникално творение

Толкин не само създава нов свят, но го изпълва с история и го оцветява със собствени картини и илюстрации. Джон Роланд вдъхва живот на романа си и като един приказен Гандалф размахва магическата пръчка и сътворява земя със свои народи, езици, география…

През 1973 г. Толкин поема на личното си пътешествие в другата земя. Малко по-рано там се преселва съпругата му. А в историята на тази земя Джон Роланд ще остане завинаги като бащата на фентъзито.


Вижте още: Приказни хобитски къщи

Толкин
Книгите на Толкин са сред най-четените в света. Photo credit: random letters via Foter.com / CC BY-NC-SA
Любопитни факти за Дж.Р.Р. Толкин и Властелинът на пръстените:
  • През целия си живот Толкин не спира да се мести от жилище в жилище и така буквално до последния си ден;
  • Образът на ОРК-а се ражда още в детството му, когато той и брат му Хилъри са подгонени от лош фермер, в чиито градини са влезли;
  • Хобитът е пратен на издателя Стенли Ъруин за оценка. Но той смята, че това е детска книга и я дава на малкия си син да я прочете. Детето е очаровано и след това книгата е предадена за печат;
  • Толкин е екологично настроен години преди да възникнат природозащитните движения и в последните части на най-прочутата си трилогия изразява болка за страданията, които човекът причинява на природата;
  • Елфическият език, който той сътворява, има последователи по цял свят, които го изучават и говорят;
  • Почти всеки ярък образ от книгата е свързан с реална личност от живота на автора;
  • Така и не успял да публикува Силмарилион, по който работи през целия си живот. Това е направено от сина му Кристофър няколко години след смъртта на Толкин;
  • Смята се, че образът на злото и Саурон е отражение на Хитлер и войната, а битките са описани с точност, отразяваща реалните преживявания на Толкин през Първата световна война;
  • През 1999 г. Властелинът на пръстените е провъзгласена за най-великата книга на 20-ти век.

 

Отговор