Първият анимационен фентъзи сериал, базиран върху българската митология и фолклор – „Златната ябълка“ е на път да се появи на бял свят.

Героите, архитектурата и изобщо цялостната визия на картините е заимствана от стилове и традиционни елементи от нашия фолклор.

Създател на сериала е Димитър Петровбългарски аниматор, който е работил за Cartoon Network Studios Europe и няколко други известни анимационни компании. Първоначалната идея на автора била да представи България на останалия свят и то в положителните й аспекти. Затова сериалът се разработва едновременно на български и на английски език.

D___KATE__СТАТИЙКИ__ФЕНТЪЗИ АНИМАЦИЯ__снимки__3Character-Lineup

За Димитър фолклорът и митологията ни са огромно богатство, а той самият е запленен от неговата красота и магичност.

За работата върху новото българско фентъзи е поканил голям международен екип от специалисти, сред които хора от екипа на Walt Disney.

Продуцент на проекта е Елена Рапонджиева, а главен консултант –  доц. д-р Вихра Баева, член на Института за етнология и фолклористика към БАН.

Целият екип от аниматори, художници, дизайнери, консултанти в различните дисциплини, актьори на дублажа са талантливи, енергични хора, запалени по идеята и своето участие в „Златната ябълка“. Повечето от тях имат богат опит, както в България, така и в някои от най-големите световни компании за анимация.

D__KATE_СТАТИЙКИ_ФЕНТЪЗИ АНИМАЦИЯ_снимки_1 Balkandjii

Снимки: http://goldenappleseries.com/

Сюжетът на филма не разказва една конкретна история от фолклора ни, а използва елементи от него, вплетени в различни метафори за връзката между човека и природата, както и за мястото, което заема в нея масовата индустриализация.

Действието се развива в митичен планински свят, обитаван от странни герои, като кукери, змейове, самодиви, караконджули. Там хората използват магически чанове, за да се борят с Кошмарите – огромни чудовища, сменящи облика си, които се хранят със човешката скръб, а песента на самодивата може да се окаже както най-големият дар за човека, така и най-злокобното проклятие.

PG7-Kukerovo-920

Стихиите са представени като живи същества с лице, сърце и човешки емоции, както са описвани и във фолклора ни.

Независимо от факта, че „Златната ябълка“ е анимация – в нея са засегнати и някои от най-големите проблеми на съвременния свят – глобалното затопляне, расизмът, отчуждението и много други, с които ежедневно се сблъсква всеки от нас.

D__KATE_СТАТИЙКИ_ФЕНТЪЗИ АНИМАЦИЯ_снимки_2Vihra

Главният герой е 14-годишната Вихра, която е дъщеря на змей и има облак вместо коса върху главата си, а когато се ядоса – малки светкавици започват да проблясват в него.

Другите основни герои са братята Влад и Бран, които също като Вихра искат да намерят златната ябълка, всеки по свои собствени причини.

В ролята на Влад ще чуваме гласа на озвучаващия актьор Момчил Степанов. Какво още разказа той за „Златната ябълка“, за работата си в “Замръзналото кралство” и участието си в X Factor, специално за читателите на Lifebites.bg, можете да прочетете в интервюто му.

А къде може да видите първото тестово видео – раберете тук.

 

1 КОМЕНТАР

Отговор