За какво се надпреварват хората със състезателен дух?

0
надпреварват
Открийте съревнованието, което поне веднъж е карало кръвта ви да кипи в ритъма на маратона.

Защо хората толкова държат да се надпреварват? Дори когато никой друг не желае да участва в състезанието, ще се намери личност, която (не)скрито да се изтъква.

С баница например. Една позната завърта традиционната българска рецепта преди всяко пътешествие с приятели. Или по-точно – с приятели на приятеля ѝ. Отбор неизлечимо гладни мъже, които ще похвалят с най-благи думи която и баница да се изпречи пред погледа им след ранно събуждане, часове шофиране и озоваване в местност с ограничен избор на храна. Поради липса на доброволци,

които да се надпреварват

готвачката обикновено се състезава сама със себе си, опитвайки се всеки следващ път да надскочи очакванията на замесените за вкусна баница. Но представете си шока, когато на импровизираната трапеза се появи донесена от друга жена храна. Да не дава Господ да е баница!

Когато конкуренцията е ожесточена, особено ярко изпъкват: жили, амбиции, сбръчени чела. А също и гладът за комплименти. Колкото и старателно да е прикрит зад описването, повтарянето и потретянето на сложната последователност при набавянето на рецептата (уникална), продуктите (все био), времето (равнозначно на търпение), опита (“абе, аз колко баници съм въртяла, е-хе”) и така нататък.

В такива моменти ми става мъчно за половинките на момичетата с баниците. Онези, които пристигат на излетите недоспали от сутрешната тупурдия сутринта в кухнята. И на които горко им, ако пропуснат да кимат утвърдително при всеки комплимент по адрес на партньорката им. Ала ми е и драго, че на този свят все още има

хора, които искат да са най-добри в нещо

Защото – покажете ми човек, който не обича да се надпреварва с останалите, и ще сочите някого, който се страхува от загуба. А нашите ранобудни готвачки хич не са единствените безстрашни и амбициозни хора наоколо – съвсем не!

надпреварват
Типично съревнование по мъжественост: кой ще бие на канадска борба?

Дали ще е играта на шах в парка, или способността да назовем поименно всички герои от Игра на тронове (живи или вече покойници), у всеки от нас дреме състезателната искра. Да държиш първенството в нещо, било то и да си баничарката на компанията, е тръпката, която крепи мнозина. Особено ако са от онзи вид, определян в психологията като тип А (че коя друга буква от азбуката да им дадат, ако не първата).

Веднъж усетили вкуса на победата

те не искат нищо друго. И дори да четете това, мислейки “Не, не и аз”, грешите! Вижте 10-те неща, които силно вълнуват хората със състезателен дух, според читателите на сайта ranker.com и моите собствени наблюдения. Обзалагам се, че ще намерите такова, което поне веднъж е карало кръвта ви да закипи в ритъма на маратона.

1. Да бъдеш прав

Поучително размахване на показалец във въздуха, поклащане на глава ала “Точно така е!”, изброяване до припенване на опорните точки в спора. Виждали сте го или дори сте били страна във всичко това. Печелившата, разбира се.

 1. Изкрещяването на отговорите от Стани богат

преди състезателя от екрана. Ники Кънчев просто не знае колко сте подготвени!

 1. Включването в настолни игри “заради играта”

Монополи е забавление само до момента, в който се очертава загуба на хоризонта. Не се сърди човече? Лесно е да се каже, когато пионките ти са с една обиколка преднина.

 1. Разговорите с навигатора от GPS-а

30 минути до Околовръстното? Глупости, гледай сега…

 1. Владеенето на нещо още преди да е станало модерно

Тази мания с авокадото вие я измислихте, нали? В гардероба ви имаше пола от неопрен преди пет години. А заведението, в което вече се влиза само с резервации, някога ви беше втори дом. Знаем, знаем, вие сте номер 1!

 1. надпреварват
  Да оставите другите да ви водят по брой точки, тренировки, постижения? Абсурд!

  Изкарването на най-високите резултати

При някои става дума за оценки, при други – за заплати, при трети – за точките от любимата видеоигра. Във всички случаи съревнованията ни напомнят за рибарите и размера на техния улов.

 1. Винаги в кондиция

Нищо не може да ви изкара от фитнес залата или от футболното игрище. Особено ако имате и уговорка с приятел/ка. Да оставите другите да ви водят по брой тренировки, докато вие боледувате? Никога!

 1. Съревнованията за мъжественост

И като споменахме тренировките, как да не се позабавляваме с мъжете, които се надпреварват кой колко вдига от лежанка, кой ще бие на канадска борба и кой може да задържи дъха си под вода най-дълго. В тези лъмбър времена да не пропускаме и най-важното: кой ще си пусне най-дълга брада?

 1. Женската конкуренция

Нежната версия на съревнователния дух всъщност е доста ожесточена. В нея със зъби и нокти трябва да докажете, че коледната ви декорация е най-стилна (решаваща е сметката за ток през декември), че годежният пръстен/сватбата ви е с безпрецедентен мащаб, че можете да прочетете една книга по-бързо от целия Goodreads и че сваляте килограми дори с още по-голяма скорост.

 1. Броенето на лайковете в социалните мрежи

Вие сте най-активни, най-харесвани, най-обсъждани. Ако не в действителния живот, то във виртуалния. Или поне се опитвате. Като всички нас.

Нищо че понякога се преструваме, че сме над тези неща – толкова нависоко, колкото е необходимо, за да изпъкнем, естествено. Било то с кулинарни умения, знания или физически способности.

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: Павел Матев – Ти виждал ли си…
Следваща статия5 от най-изумителните животни в света
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор