Ватикана в джунглата

0
Църквата Божията майка на мира е почти точно копие на базиликата Св. Петър в Рим.

Ватикана за $300 млн., 1500 строители и 4 години.

Това е равносметката за построяването на най-голямата християнска църква в света – базиликата Божията майка на мира в Ямусукро, Кот д’Ивоар, известна още като

Ватикана в джунглата

Мегаломанското творение е почти точна реплика на базиликата Св. Петър в Рим, с нейния ренесансов купол и вътрешен двор. То е замислено и осъществено от Феликс Хуфуе-Боани (1905 – 1993) – първият президент на Кот д’Ивоар и третият най-дълго управлявал държавник след Фидел Кастро и Ким Ир Сен, който премества административната столица на Кот д’Ивоар от 3-милионния Абиджан в 150-хилядния Ямусукро.

Снимка: Nic Bothma—epa/Corbis
Мегаломански проект на диктатор влиза в Книгата за рекорди на Гинес. Снимка: Nic Bothma—epa/Corbis

Основният камък на базиликата Божията майка на мира е поставен на 10 август, 1985 г. Сградата е проектирана от ливанския архитект Пиер Факури и армия от строители, които работят денонощно. Внесени са 30 акра мрамор от Италия и 2130 кв. метра витражно стъкло от Франция. Запитан за подробности около финансирането на проекта, Хуфуе-Боани отговаря простичко, че има “сключена сделка с Бог”. Вероятно, за да се обезсмърти, диктаторът поръчва образът му да бъде изобразен до този на Христос на един от витражите.

Снимка: Mount Holyoke McCulloch Center
Ватикана се съгласява да освети църквата само при условие в близост да бъде построена болница. Снимка: Mount Holyoke McCulloch Center

Когато Ватикана разбира за строящото се копие на Св. Петър, папа Йоан Павел II лично изисква наблюдателната кула, която украсява купола на църквата да бъде по-ниска от тази на Св. Петър. Хуфуе-Боани се съгласява, но впоследствие монтира огромен златен кръст върху купола, което въпреки всичко превръща построената от него базилика в най-високата в християнския свят.

При завършването си през 1989 г. църквата има площ от 30 хил. кв. м., което я прави най-голямата църква в света. Хуфуе-Боани подарява църквата на папа Йоан Павел II, който я освещава на 10 септември 1990 г., но при едно условие – в близост до църквата да бъде построена болница.

Според Книгата за рекорди на Гинес със своята площ от 30 000 кв. м и височина на купола 158 м

базиликата Божията майка на мира е най-голямата църква в света
basilica1
Жителите на Ямасукро са изключително бедни, но това не е толкова важно за диктатора, оставил им наследство най-голямата църква в света

Базиликата побира 18 хил. души – 11 хил. правостоящи и 7 хил. седнали, всичките 7 хил. места в църквата са оборудвани със собствена климатична система. Проектът е обект на сериозна критика най-вече защото едва 30% от населението на Кот д’Ивоар са християни.

Базиликата побира 18 хил. души – 11 хил. правостоящи и 7 хил. седнали, всичките 7 хил. места в църквата са оборудвани със собствена климатична система. Проектът е обект на сериозна критика най-вече защото едва 30% от населението на Кот д’Ивоар са християни.

Базиликата Божията майка на мира е широко рекламирана като една от забележителностите на Кот д’Ивоар. Което е меко казано абсурдно. Защото докато хората в Ямусукро живеят в коптори, борейки се за оцеляването си, в далечината се издига африканския Ватикан, със седемте хиляди места с персонални климатици, в очакване на хората, които вероятно никога няма да дойдат.

Отговор