Днес всяка жаба може да се превърне в… прасенце

жаба
Всяка жаба да си знае гьола... Снимка: Foter.com

Нали знаете старата приказка – Всяка жаба да си знае гьола? Днешните жаби обаче хич и не искат да чуят за нея. Те хукват по козметици и пластични хирурзи. А след това, променени до неузнаваемост, скачат от гьол в гьол, за да видят и най-вече да ги види светът.

Със сериозна инвестиция много млади дами променят лицата и телата си, така както мнозина променят интериора в дома си. Крайният резултат – красавици, достойни за корици на списания. Досущ еднакви. Да се чуди човек една майка ли ги е раждала. С руси къдрици, вежди, дебели като гъсеници, задължителни маркови очила, които покриват половината им лице, смалени носове и напомпани устни,

днешните примадони се множат като клонирана армия

Тази тенденция ми напомня за една история, която преди време се превърна в истински хит в интернет. Главното действащо лице беше китайски хубавец, който осъдил съпругата си заради грозни деца. Според изданието Heilongjiang Morning Post  преди да го срещне половинката му вложила около 70 хил. долара за пластични операции в Южна Корея. Мъжът обаче разбрал истината за “красивата” си съпруга след раждането на дъщеря им. Веднага подал молба за развод и дори я осъдил за няколко десетки хиляди долара обезщетение.

хирургия
Снимката, която се превърна в хит в интернет се оказа реклама на клиника.

Историята, която беше подплатена с изключително автентична снимка, се оказа пълна измислица, а китайският вестник, разпространил новината, се извини публично и призна грешката си. Снимката, която се оказа реклама на хирургическа клиника в Тайланд обаче, продължи да се върти във виртуалното пространство с небивал успех… а несъществуващата случка се превърна в онлайн легенда.

Но да си дойдем пак на думата за

съвременната модерна жаба

която хич не иска да си стои в собствения гьол. Проблемът ми не е в нея, а в това, в което се превръща въпросната жаба, напомпвайки устните си – в прасенце. Този тип жаби лансират изкривен идеал за красота, на който обаче му трябва единствено време, за да се превърне в класически еталон. Еталон, в който моята или вашата дъщеря (недай си Боже) някой ден може и да опита да се впише. И мечтите им да се ограничат до намирането на определеното количество пари за корекции или дори операции, които да им докарат точно този вид на жаба, превърнала се в… прасенце.

Защото тези съвременни принцеси продават не просто фалшива приказка. Те продават приказка, съчинена и написана за няколко цента в завод някъде из дълбоката китайска провинция. Евтин идеал за красота, който всеки може да си поръча от сайта Алибаба. Този модел лансира и продава не стремеж към красота, а сляпо желание да се копира нещо нелепо, наложено за естетично и чувствено чрез еднаквите лицата от кориците на списанията и модерните сайтове. Чрез селфитата в социалните мрежи, на които се виждат единствено напомпани устни, руси къдрици и маркови очила. И така

жабите с вид на прасенца постепенно завладяват ежедневието ни

Красиви момичета помпат самочувствие чрез големи джуки и дебели вежди. А веднъж обзела ги манията за “разкрасяване”, подобно на болестта анорексия, превзема мозъците и изкривява представата им за собствените им лица и тела.

Жаба с вид на прасенце, чиито основен проблем е външният ú вид. Същият като тази на жабите-прасенца от съседния гьол и този през десет планини в десета. Все фалшиви приказки, чийто край не е ясен.


Вижте още… Да живееш по навик: Модерните съквартиранти

Отговор