Петя Дубарова: Спомени за момичето с плитките

Петя Дубарова
Момичето с плитките, чиито стихове вълнуват всички ни. Снимки: Черноморие-БГ

Мила ваканция, пазя те, имам теб в спомени, бухнали като лоза.

Пазя те в своя хербарий на зимата като замръзнала малка сълза!

Припевът на един неостаряващ шлагер по текст на Петя Дубарова и музика на Точно Русев в изпълнение на Росица Борджиева продължава да вълнува изкушените от словото и хубавата българска песен.

Точно тези, изпетите стихове на Петя, са любими на мнозина, сред които е и бургаската журналистка Красимира Тодорова. Тя е от онези късметлии, които животът среща с Петя Дубарова. Двете са учили заедно от първи до седми клас в средно училище Иван Вазов. След това, пак по силата на съдбата, продължават образованието си в две различни езикови гимназии, които обаче по онова време делят една сграда. Петя учи в английската гимназия, Красимира – в гимназията за чужди езици.

“Мога да се гордея, че я познавам. Петя е една от емблемите на Бургас”

– споделя Красимира Тодорова. Двете с талантливото бургаско момиче са били в един випуск, но в съседни класове на гимназия Иван Вазов.

“Тя не беше красавица, но усещаше, че е различна и когато вървеше, това се долавяше от околните. Не беше част от масовката и сигурно е знаела, че бъдещето ѝ ще бъде много различно от това на всички останали”, разказва бургаската журналистка.

Къщата-музей на Петя Дубарова в Бургас.
Къщата-музей в Бургас.

Тя пази живи спомените си за момичето с черни коси, което винаги ходело сплетено на две здрави плитки. Когато не се налагало да носят училищната униформа, Петя била облечена по-спортно, но със забелязващи се хипарски аксесоари.

“Тя не се стремеше да се хареса на другите. Но всички бяха респектирани от нея, включително и учителите ѝ. Петя беше отличничка, винаги активна на състезанията по математика, по литература, беше и активна спортистка”

– спомня си Красимира. И продължава: “Живееше динамично, сякаш е знаела, че твърде рано ще си отиде от този свят”.

Петя посяга на живота си едва 17-годишна

За причината за нейната внезапна смърт се носят различни версии. Според една от тях талантливата бургаска поетеса се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика.

“Спомням си погребението ѝ, сякаш бе вчера. Как се изкачвахме по стълбите, как я видяхме. Такова погребение преживявах за първи път тогава…”, споделя съученичката на поетесата.

Едва ли по онова време, само 17-годишна, създала толкова лирични и докосващи стихове, Петя си е представяла, че те ще се пеят, а нейното име ще отключва само усмивки по лицата на хората. Краткият ѝ живот и нейното творчество обаче я свързват завинаги с

автобус - Петя Дубарова
Брандираният автобус с облика на Петя Дубарова и Христо Фотев, който обикаля Бургас.

емблематични творци на Бургас

През 1978 г. тя се снима във филма Трампа на родения в Бургас режисьор Георги Дюлгеров.


Прочетете още… Бургазлии, които всеки българин трябва да знае


Години по-късно бургаският композитор Тончо Русев ще създаде музиката към стихотворението ѝ Зимна ваканция. А творческото ѝ партньорство с друга емблема на Бургас – поетът Христо Фотев, запечатано на една снимка, отново оживя по нестандартен начин – брандирано на автобус, който се движи по улиците на морския град. Идеята е на Регионална библиотека Пейо Яворов, а поводът е 130 години от създаването на културния институт в града. Така библиотеката провокира по нестандартен начин бургазлии да преоткрият творчеството на Петя Дубарова и Христо Фотев.

Конкурс на името на бургаската поетеса

Всяка година ученици от цялата страна влизат в задочна литературна надпревара. Със своите поетични и прозаични творби те се опитват да спечелят един от най-ценните призове в литературата – този на името на Петя. Едноименният национален конкурс се организира от дом-музей Петя Дубарова с подкрепата на Община Бургас. Участниците са десетки, но победителят – носителят на статуетката – само един. Затова пък всички номинирани и наградени се събират през май в родния град на Петя, за да се докоснат до къщата, която още пази смеха на талантливото бургаско момиче.

Родната къща на Петя

е преобразувана в музей със съгласието на тогавашния лидер на България Тодор Живков. На 20-и април 1988 г. излиза решението на Министерски съвет №58, т.4 къщата да се отчужди и преобразува като къща-музей “Петя Дубарова”. Няколко години по-късно, на 7-и август 1995 г., след съответните реставрационни процеси, тя отваря врати за посетители.

Къщата, където е живяла Петя, днес е музей.
Къщата, където е живяла бургаската поетеса, днес е музей.

Сега дом-музей Петя Дубарова се намира на бургаската улица Гладстон. Къщата има интересна съдба. Тя е строена през 1926 година с личното участие на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието име е свързано с емблематични сгради в Бургас. Първият собственик на сградата е началникът на бургаската пожарна – Руси Кожухаров. В началото на 50-те години на XX век къщата е купена от Петър Дубаров, дядо на Петя Дубарова.

Това е нейният дом, в който живее, твори и умира. Сега там, зад стъклените витрини, са изложени лични вещи, тетрадки с нейните стихове, любимият ѝ радиоапарат, плетените роклички от

майка ѝ – Мария Дубарова

два портрета на Петя, макет на скулптурата, изработена от Радостин Дамасков. Оригиналът се намира на Алеята на поетите в Морската градина, на метри от скулптурата на Христо Фотев.

На 25-и април, рожденият ден на Петя, деца от бургаски училища отново ще сведат глави пред паметника и ще рецитират стиховете на 17-годишната поетеса.

 Вижте още откъси от вълнуващата поезия на бургаската поетеса

Отговор