Върни си властта над себе си

0
властта над себе си
За властта над себе си.

Винаги ли имаш властта над себе си? Сигурен ли си в отговора си?

Често се случва такава ситуация:

  • шефът, който при всеки проблем повтаря, че си некадърен за позицията си;
  • гаджето, което постоянно и уж „деликатно” натяква, че не си точно това, което „трябва” – например добра домакиня или по-сериозен в бизнеса си
  • или фитнес инструкторът, който ти обяснява, че трябват още усилия и не се стараеш достатъчно за по-добра форма и по-здравословен живот.

Ти се противиш вътрешно и дори външно, вероятно се ядосваш на човека отсреща: „Не, това не е вярно, правя много и се старая” или „Абе, я си гледай работата и не ме учи”.

Но този човек по някаква причина

разполага с теб и с властта да ти влияе

Или е сложен да те ръководи, или ти си го избрал да те напътства в нещо, или взаимно сте се избрали, за да живеете заедно. Учиш се от него, той те учи или заедно се учите. И при всички положения си му гласувал доверие или имаш респект към него. Той е човекът-власт.

Понякога те хвали. Тогава усещането е супер, нали? Лека-полека започваш да се стремиш към това усещане, то те кара да се променяш, чувстваш приемане, чувстваш, че си станал по-добра версия на себе си, че се развиваш.

Но в живота се редуват височини и спадове. И в момент, в който не си дал сто процента от себе си или си ги дал по начин, който не съвпада с неговите очаквания, човекът-власт веднага е готов с поразяващата си реплика. Която ти знаеш наизуст в различните й форми. И те скапва. И може би на вид се противопоставяш, но понякога тя остава вътре в теб като ехо, което просто не стихва и започваш да го носиш в мислите и в душата си.

властта
Кой реално разполага с контрол върху управлението на мислите и чувствата ни?

То изплува във всяка ситуация, подобна на тези, в които обичайно си го чувал. Усещаш, че започваш да си го казваш сам, дори когато човекът-власт не е до теб

и можеш да върнеш властта над себе си

Усещаш, че когато говориш за себе си, започваш да се представяш по този начин, понякога на шега, понякога и сериозно, с лека сантиментална нотка. Започваш да свързваш и други неща в живота си с това, че не си еди-какъв си. Например „Не мога да отслабна, защото не съм достатъчно дисциплинирана”. Или „Не съм достатъчно умен, за да съм добър в продажбите”. И чувството за вина и срам ти е в кърпа вързано.

Тогава е време някой да те разтърси, ако сам не се разтърсиш. Време е да се замислиш колко е голямо влиянието на този човек върху самооценката ти. Време е да осъзнаеш, че ти сам, неусетно и безропотно, си му дал властта над себе си.

И е време да си я вземеш обратно.

Вижте още: На среща с бъдещото ни Аз

СПОДЕЛИ
Предишна статияСър Патрик Лий Фермор по българското Черноморие
Следваща статияЗа водата, ресурсите и боклуците
Ася Моллова
Пиша в различни жанрове и форми от студентските си години, когато работих като журналист в национален всекидневник. След това минах от другата страна на бариерата и вече 12 години се занимавам с комуникация – първо в ПР агенция, после в бизнес асоциация и в търговска фирма. В момента съм ПР експерт на свободна практика. Радват ме близостта на любимите хора, пътуванията, природата, новите неща и хубавото капучино. Интересувам се от личностното и емоционално развитие на човека, емпатия и ненасилствена комуникация, от социални медии и уеб.

Отговор