Най-големите митове за аутизма

0

Какво знаете за аутизма? Това е проблем, който все по-често се обсъжда през последните години. Информация за децата и възрастните с аутизъм тече от всички медийни канали. Съществуването му вече не е тайна, но все още има митове, които преследват страдащите от спектърно разстройство.

Досега може би сте виждали само числа, пише Хъфингтън поуст. Едно на всеки 88 деца в днешни дни e диагностицирано с аутизъм (по данни за САЩ). Има деца с аутизъм по телевизионните предавания, по новините, в класните стаи на вашите деца. Но това не означава, че те знаят главното нещо за спектърното разстройство.

Три майки на деца с тази диагноза разказват пред Хъфингтън поуст за десетте най-разпространени митове за аутизма с които са се сблъсквали.

за аутизма
За аутизма в действителност – развенчаване на митовете.
  1. Майките на деца от спектъра са “Майки-хладилник“

Терминът идва от 50-те години на миналия век, когато съществува разбирането, че аутистичното поведение идва от “емоционалната хладина” на майката. И това е абсолютен мит. Както казва Ерин Маст, член на УС на Централния офис на Autism Speaks в Ню Йорк: “Аз НЕ съм майка-хладилник. Аз обичам своите деца от раждането им и продължавам да ги обичам и днес.”

  1. Децата с аутизъм не изпитват емпатия

“Това не е вярно“ – казва Шанън Роса, автор на книга-наръчник за аутизма и майка на момче с диагнозата. – Проблемът е генералното приемане на социални сигнали и разчитането на езика на тялото. Аутистичните хора са често дори по-емпатийни, отколкото неаутистичните, а също имат и “филтри“ да запазят себе си от емоционалните състояния на другите хора.”

  1. Децата с аутизъм трябва да бъдат учени да поддържат очен контакт

„Хмм, не!” – казва Роса. – Очният контакт е физически болезнен за много аутисти. Други могат да имат очен контакт или да говорят, но не и двете едновременно. Отговорите идват в различни форми, другите трябва да се научат да уважават това. Ако задам на моя син въпрос и той отговори с думи, това е прекрасно за мен.“

  1. Децата от спектъра са точно като героя на Дъстин Хофман във филма Рейнман

Всеки си мисли, че всички хора с аутизъм имат умения на саванти*, особено изключителна памет,” обяснява Маст. – Това не е непременно така. Като всяко човешко същество, всеки има умения, които се различават от тези на другите, но не всички имат умения на савант.”

деца с аутизъм
Децата с аутизъм имат различни умения, но не всички са саванти.
  1. Невербалните аутисти винаги имат интелектуална недостатъчност

“Не е истина,” казва Роса. – Много аутисти комуникират с писане, чрез алтернативни форми на комуникация и др. Споделяйки това, аз не губя време да чакам моя неговорещ син изведнъж да започне да пише мислите си. Ако го направи, това ще бъде чудесно (особено за него). Но аз го обичам заради това, което е!”

  1. Децата с аутизъм не могат да понасят да ги докосват

Child girl with mother playing
Не е вярно, че всички мачугани с аутизъм не обичат да бъдат докосвани…

“Като цяло не е истина” – споделя Л. Меридей, майка на дете с аутисъм и блогър в Flappiness Is. Нуждаете се от повече доказателства за това? Просто проверете снимките на гушкащия се Калъм в нейния блог, където тя го описва като “доста приятелски настроено и любящо малко момче.”

  1. Има епидемия от аутизъм

“Със сигурност числата растат, но това далеч не е епидемия. Първо, аутизмът не е бедствие. Второ, при толкова промени в диагностичните критерии, повечето от децата, диагностицирани с аутизъм днес, ще имат различни диагнози след 20 години.” – казва Роса.

  1. Децата с аутизъм нямат чувство за хумор

Тези майки ще ви кажат точно обратното. Както Роса казва за нейния син Лео, той е “изключително забавен“.

autism-95257449-thinkstock-617x416

  1. Децата с аутизъм не могат да обичат

Това е другото, което изкарва Меридей извън нерви, защото е абсолютна неистина. Ню Йорк Таймс направиха специална рубрика Любов в спектъра за двойка – и двамата с аутизъм, които са се влюбили и това разбива тази стигма.

10. Децата с аутизъм са умствено изостанали

Ако не са изключително надарени в някоя област, значи да очакваме обратното, открила е Меридей. Но когато изследователите проведат дългосрочно наблюдение и диагностика, установяват, че твърдението, че децата с аутизъм са умствено изостанали, е далеч от истината. Някои деца от спектъра е много трудно да бъдат тествани и да покажат реалните си възможности, но това не значи, че са ниско интелигентни.

*савант – човек, който  притежава  феноменални умения в дадена област – математика, музика, техника и т. н.

Прочетете още: Обичайте децата си такива, каквито са. Приемайте ги и не се срамувайте от тях

Отговор