Габриела Тончева и измеренията на стъклото

0

Тя е млад талант – от онези, за които трябва да се радваме, че все още се раждат в страната ни. Избрала е да се занимава с изкуство и по-точно – с това, което може да създаде само красотата на стъклото. И ако този материал ви се струва студен и безизразен, то Габриела Тончева ще разбие тези ваши представи на пух и прах!

За младата художничка

стъклото е “вълшебна материя” 

“То не е материал без душа. Още по-малко студена материя. Стъклото носи изключително много топлина. Неговите свойства – да пречупва, да отразява и абсорбира светлината и цялата околна среда го превръщат и в източник, и в проводник на топлина. Като тези негови свойства и достойнства се опитвам да изразя и в своите пластики”, обяснява пред Lifebites.bg Габриела.

изложба - Габриела Тонева
Откриването на изложбата на младата художничка Габриела Тончева (вдясно).

“Бих нарекла стъклото смело и дръзко, дори божествен материал – заради живота, който носи в себе си със своите естествени качества. И въпреки че ни е познато още от дълбока древност, стъклото продължава да е загадка, около която се въртят неговата магичност и божественост”, казва художничката.

DSC_00038
Един от експонатите в изложбата на Габриела.

В стъклото тя вижда нови възможности за изразяване на човешката креативност и нужда да създава красота. Това показват и творбите ú, подредени в нейната първа самостоятелна изложба Измерения, която

новоизгряващата звезда

в областта на стъклената пластика откри в началото на март. Изложбата стартира с подкрепящите думи на един от най-вещите изследователи и познавачи на българското изкуство – доц. д-р Ружа Маринска, която поздрави Габриела за избора “по сърце”. Защото да работиш в сферата на стъклообработката като изкуство е трудната и предизвикателна задача, за която е необходима не само смелост и талант, но и упорит труд. А творбите на Габриела са способни едновременно и да украсяват пространство, но и да създават такова.

Художничката е родена в София. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет със специалност Алтернативна керамика и стъкло. През 2013 г. заминава за чешкия университет Tomas Bata University, където специализира Дизайн на стъкло. През 2016 г. завършва магистратура Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата.

DSC_00034
Изкуство от стъкло.

Първоначално Габриела се насочва към

сценичния дизайн

който по-късно остава нейна втора специалност. Записва курс при доц. д-р Константин Вълчев, който определя посоката на творческото ú развитие.

“При първите ми контакти със стъклото имах голямо желание да направя нещо практично и използваемо в ежедневието, върху което да изпитам материята. Направих калъп-модел на листо, да речем фруктиера. Резултатът беше интересен, но не свършен. След това направих следваща форма-подобрена и днес, 6-7 години по-късно, мога да извадя и от двата калъпа – естествено всеки път неповторима фруктиера”, разказва талантливата българка.

И ако не сте запознати с работата на световните

светила в областта на стъклото

то Габриела с удоволствие дава няколко имена, чиито творби ще ви разкрият красотата на този материал.

“Един от артистите, които не мога да подмина, е големият Станислав Либенски, който е учителят, на моя преподавател. Вдъхновява ме и работата на Владимир Копецки, Рене Роубичек, Мариан Карел, както и невероятните стъклописи на Алфонс Муха”, усмихва се младата българка.

Ако е успяла да запали любопитството ви към изкуството от стъкло, не забравяйте – всеки ден до 1 април 2017 г. може да се отбиете в галерия Evdokia Art Glass (на ул. Г. С. Раковски 120) и да видите на живо експонатите в първата самостоятелна изложба на Габриела.


Прочетете още… Андреа Рийд – да рисуваш върху устни

Отговор