Кемал Ататюрк: Между войната и любовта

0
Мустафа Кемал Ататюрк
Бащата на промените. Снимка: quinn.anya via Foter.com / CC BY-SA

Името му означава избраният. По-късно получава и второ име – съвършен, зрял. Третото – бащата на турците – му го дава народът, който той е управлявал 15 години и който дължи своя силен и модерен облик на страната си на един от най-вдъхновяващите хора, живели в Европа и на Земята. Да, това е Мустафа Кемал Ататюрк, строителят на съвременна Турция.

Роден е през 1881 г. на 19 май (или в един пролетен ден, тъй като това не е точната дата на раждането му, но той сам я е приел за свой рожден ден поради липса на по-конкретна информация). И днес би бил

абсолютна медийна звезда

– заради постиженията си, но и заради личността, излъчването и ума си.

Мустафа Кемал Ататюрк
Като генерал, Ататюрк побеждава много по-силни противници. Снимка: 35.smyrna via Foter.com / CC BY

Солун, неговият роден град, му дава първите впечатления за начина на живот и светогледа на европейците. Очарован от него, въпреки желанието на майка си (бащата умира, когато Мустафа е едва на 7 г.), бъдещият държавник не отива в религиозно училище, а в светско. В Солун се явява и на приемните изпити за основното военно училище, вместо да се ориентира към търговско образование, както настоявала майка му.

Средното и висшето образование на Ататюрк също са военни, едното – в Битоля, другото – в Цариград. Във военната академия той учи френски – тогавашния световен език, и така получава достъп до творчеството, идеите и мечтите на литературните бащи на Френската революция.

По-късно, като генерал, той побеждава много по-силни противници – например Чърчил през 1915 г. при Дарданелите.

Като владетел Ататюрк

пък прекроява страната си със сила, по-голяма от която и да е революция. Премахва халифатите и отделя държавата от религията, заменя ислямското летоброене с Григорианския календар и въвежда неделята като почивен ден. Въвежда също и латиницата в османския език, възприема метричната система, префасонира правната система по модела на немското, италианското и швейцарското законодателство, в ход влиза задължителното образование

Ами правото на фамилно име? Такова турците не са имали допреди това, а този човек им го гарантира със закон! И още една голяма промяна: изравняването на женските права с тези на мъжете – правото на жените да посещават университети и да гласуват например.

Мустафа Кемал Ататюрк
Ресторант в Истанбул. Надписът под снимката означава: “Щастлив е този, който се зове турчин.” Снимка: Chris_Parfitt via Foter.com / CC BY

Промени, вероятно повлияни от неговата съпруга Латифе Ушаки – ревностна защитничка на правата на жените. Нейно съкровено желание било да стане депутат и настоявала пред мъжа си жените да получат възможност да бъдат избирани за парламента.

А може би това бил подарък, на който Ататюрк сам се е решил, воден от своите привързаност и

уважение към жените

Бракът му с Латифе изтраял само две години. Голямата му любов била много преди това. С българка! И била безсилна тъкмо пред потъпкването на правото на жената сама да избира за кого да се омъжи.

Казвала се Димитрина (или Мити) – дъщеря на бившия военен министър генерал Ковачев, с когото Ататюрк се запознава по време на престоя си в България като военен аташе. Говори се, че покрай този пост е съдействал за подобряване на отношенията между двете страни.

Отношенията му с Мити пък били обект на клюки за цяла София. Когато поискал ръката ú от нейния баща обаче, получил отказ. Заради верските различия. След години идва в София отново, пак със същия въпрос за женитба. И пак чува „не“. За прощален подарък изпраща на любимата си файтон, пълен с рози. А снимката ú пази до смъртта си – единствената снимка, открита сред вещите му, след като починал!

“Аз оставих сърцето си в България”, изповядал се приживе той пред Елисавета Багряна. Иначе рядко е говорел за любов. Заменил е думите за нея с идеята за любовта към родината. Или може би само така ни се струва? Оставяме ви да прецените сами по наследството от цитати на великия “баща на турците”…

Ататюрк
„Гледам на света с отворено сърце…” Снимка: quinn.anya via Foter.com / CC BY-SA

„Любовта към родината е най-силният вятър, спасяващ душите.“

„Гледам на света с отворено сърце, изпълнено с чисти чувства и приятелство.“

„Мир в родината, мир в света.“

„Всичко, което виждаме в света, е творческо дело на жени.“

„Човечеството се състои от два пола – жени и мъже. Възможно ли е за човечеството да расте, ако подобрява само едната част, докато игнорира другата? Възможно ли е, ако половината от масите е окована към земята с вериги, другата да се извисява в небесата?“

„Освен ако една нация не е в опасност, войната е убийство.“

към турските войници при Чанаккале: „Не ви заповядвам да се сражавате, заповядвам ви да умрете!“

„Човечеството е едно тяло и всяка нация е част от него.“

„Религията съществува и е нужна.“

„Продължителният мир е необходим, жизненоважно е да предприемем международни мерки, за да подобрим състоянието на масите.“

Вижте още: Сараевските Ромео и Жулиета

СПОДЕЛИ
Предишна статияМомичето на покрива
Следваща статияОсиновяването: Различен начин да станем родители
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор