Пророчествата на писателя Артър Кларк

Как писателят предрече интернет преди четири десетилетия

1
Артър Кларк

Годината е 1974-та и Артър Кларк (1917-2008) е изправен пред един от гигантските компютри от онова време. Писателят дава интервю за австралийската телевизия ABC, а с него е синът му, който по онова време е едва на 6 години.

Репортерът задава на Артър Кларк един прост въпрос: Какъв ще е животът през 2001 г.?
Артър Кларк и Стенли Кубрик на снимачната площадка на 2001: Космическа одисея
Артър Кларк и Стенли Кубрик на снимачната площадка на 2001: Космическа одисея

Британецът, който освен изобретател е и един от най-известните писатели на научна фантастика на всички времена, както и автор на легендарния роман Една одисея в космоса през 2001-та година, прави изненадваща прогноза. Той казва, че синът му един ден ще стане свидетел на появата на интернет.

Разбира се, Кларк не използва думата интернет, но обяснява, че още преди началото на XXI век в дома на сина му ще има компютърна конзола. Тя ще е далеч по-малка от машините зад гърба му в този момент и ще осигурява “цялата информация, необходима за ежедневния му живот – банкови извлечения, резервации за театър, цялата информация, от която човек има нужда за да живее в комплексно, модерно общество.”

Артър Кларк добавя, че синът му ще взима конзолата за даденост, подобно на телефона. Пророчеството, което

звучи изненадващо актуално днес

е част от научна поредица, наречена Perspective. Та се излъчва две десетилетия преди интернет да се превърне в част от ежедневието. Репортерът също така пита писателя дали хората ще станат прекалено зависими от машините. И въпреки че писателят признава, че има известна опасност от това, той също така отбелязва, че машините ще ни осигурят нова свобода.

“Те ще направят възможно живеенето навсякъде, където пожелаем. Всеки бизнесмен, всеки мениджър може да живее където пожелае на земята и все така да развива бизнес с помощта на подобно устройство”, казва Артър Кларк.

Звучи ли ви познато? Гледайте видеото с цялото интервю по-долу за още от изумителните пророчества на британския писател.

Вижте още… как е изглеждал Ню Йорк преди няколко десетилетия

1 КОМЕНТАР

Отговор