Halfbike: Колелото, открито наново в България

0
Halfbike II

Това без съмнение е едно от най-вълнуващите неща, създавани някога в България. Преди година водещите световни медии за технологии и дизайн писаха за Halfbike – минималистична триколка, която буквално промени представата за градска мобилност.

Представяме ви Halfbike II

– подобрена версия на първоначалната идея, която в момента е в процес на финансиране посредством сайта за краудфъндинг Kickstarter.

275B14C100000578-0-image-a-19_1428448059761
Мартин Ангелов (вляво) и Михаил Кленов с Halfbike II

Halfbike е рожба на българите Мартин Ангелов и Михаил Кленов. Двамата архитекти нашумяха преди време с футуристичната си идея за градски транспорт, наречена Колелиния. Идеята за Halfbike се ражда преди няколко години по време на състезание за дизайн на велосипеди, в което Мартин Ангелов участва.

Триколката, изобретена от българи

е най-подходяща за хора с ръст до 190 cм и тегло до 90 кг. Превозното средство тежи едва 8,2 кг. Рамката му е направена от изрязана с лазер и ръчно споен алуминий, а кормилото – от импрегнирана дървесина. В момента Halfbike има само една предавка, но създателите му планират скоро да пуснат версия с три скорости.

Не е никак чудно, че това българското колело успя да привлече внимание и бързо доби популярност.

Еволюцията на Halfbike
Еволюцията на Halfbike

Първата версия на колелото беше пусната след кампания в сайта за краудфъндинг Kickstarter миналата година. В момента тече втора кампания, която е повече от успешна. Създателите му са си поставили цел от $50 хил., но до момента са събрали повече от $644 хил. долара. Първите двеста души подпомогнали

създаването на Halfbike II

с поне $399 ще получат своя своята авангардна триколка през юли тази година. Втората партида ще бъде доставена през септември.

halfbike_studio_8
Триколката е компактна и се побира в багажника на колата, в асансьора и в метрото.

Създателите на колелото не се опитват да ви убедят, че творението им е алтернатива на добре познатия велосипед. Защото карането му няма нищо общо с карането на друг велосипед и е напълно ново преживяване.

“Halfbike е забавен за каране, страхотен е за упражнения и е доста лек и компактен. Побира се на повечето места, които са твърде тесни за обикновен велосипед, като багажника на колата или асансьора. Можете също така да го вземете в градския транспорт, което позволява бързо придвижване в града”, казва Мартин Ангелов.

Новата версия на триколката ще бъде пусната в пазарната мрежа на цена от $599. Повече информация може да намерите на официалния сайт halfbikes.com

Отговор