Васил Русев-Чайката: До Луната за шишарки

0
Втората книга на Васил Русев-Чайката ще ви разсмее от сърце.

Той е висок, рус и сексапилен. Той е супер герой, музикант, композитор, продуцент, бохем, сомелиер, чуден човек и баща. Васил Русев-Чайката е един от първите и най-популярни автори в Пощенска кутия за приказки. Когато той или някой друг чете негови разкази, винаги поръчваме една линейка да извозва припадналите и сецнати от смях хора. А той скромно се подсмихва от сцената и се чуди какво точно е казал, че се гърчат така тия хора.

Та, същият този човек след първата си книга Нек‘ви глупости, простотии, тъпотии написа и издаде втора. Тя се казва До луната за шишарки и е пълна с чудати и супер смешни герои, които ще ви отведат до къде ли не.

Васил Русев-Чайката
Васил Русев-Чайката е режисьор на клипове на Лора Караджова и Гуудслав – Нека бъде лято; Рут Колева – Call my name; Мария Илиева и Д2 – С теб научих как; Део, Буч и Гуудслав – Вятъра сърдит, Мария Драгнева и Гуудслав – София, мой малък Лондон и други.

Кой е Васил Русев-Чайката?

Васил е основоположник, китарист, вокал и текстописец на група Тъмно, която през 1994 г. издава дебютния си албум, продуциран от Румен Бояджиев. Албумът се задържа 3 месеца на първо място по продажби, детронирайки вездесъщите по онова време Дони и Момчил. И досега се счита, че е една от най-продаваните касети в България.

Той също така е основоположник, съпродуцент, басист, съкомпозитор и сътекстописец в проекта Бичето. Композитор е на над 400 рекламни клипа, както и на първия български зомби филм Код червено с режисьор Валери Милев, където участва и като съсценарист.

Мнозина знаят, че Васил Русев-Чайката е композитор и аранжор на няколко песни от албума на дует КаризмаЕклисиаст, между които и Мистър Килър – също номер 1 в класациите. Композирал е песни за Лора Караджова, Мария Илиева и Д2, София и други родни изпълнители.

Предговорът на До Луната за шишарки е написан от друг от най-популярните автори на Пощенска кутия за приказки, с когото вече сме ви срещали – Никола Крумов. Споделяме го с вас по-долу, защото сме сигурни, че това е най-доброто представяне на книгата на Васил.


Вижте още… 10 израза, които може да чуете само в Северозападна България


До Луната за шишарки
До Луната за шишарки

Книгата вече е в книжарниците, а нейното представяне ще бъде на 30 юли в кино Кабана. Организаторите гарантират два часа смях, с типичната за автора ирония, провокирана от абсурдите, с които всички ние живеем. Чайката разказва за обикновения човек, живеещ в ненормалната ни среда. С участието на Ваня Щерева, Шайбата, Камен Алипиев-Кедъра, Рая Пеева, Бичето, Любен Дилов-син и самия Васил Русев.

Вратите отварят в 19 ч., а началото е час по-късно. Билети може да намерите в мрежата на ticketportal.bg на предварителна продажба от 12 лева и 15 лв. в деня на събитието. Повече информация може да получите на неговата официална страница във Фейсбук.

Предговор към До Луната за шишарки

Васил Русев е роден в родилното от майка си. Зла жена го разменя за своите близнаци, но при изписването сестрата го обърква и погрешка дава Васко на истинската му майка. Записан е на училище с профил немски език, където изучава английски, а завършва физическо. В младежките си години спи с много момичета, като те също спят. В университета е буден студент, защото често го събуждат. Именно там се проявява страстта му към литературата, написвайки 62 книги наум. Прави революция в судокото, като премахва цифрите от играта, а гатанките му без отговор стават популярни на необитаеми места. Той не пие в големи количества по много. В град Варна една чайка краде баш неговия дюнер, от което след малко му връща половината от добра душа.

Така идва прякорът на Васил – “Чайката” (оная чайка го помислила за братовчед си от Кранево). В първата си хартиена книга Нек’ви тъпотии, глупости, простотии Русев разглежда нормалния човек, живеещ в реално ненормалната ни среда, среда, която изисква индивидът да бъде естествен, но лицемерно му се присмива, ако е такъв. С новата си книга До Луната за шишарки авторът доразвива битовата фантастика в свой оригинален стил, давайки главни роли на мъжете, тъй като точно в нас е заклещена по-голяма част от хуманоидната лудост. Както винаги разказите на Чайката ще ви разсмеят на богато, ще се замислите, ще се сетите… Приятно четене – гарантирам за тази книга!

Никола Крумов

Отговор