12 златни цитата на Дейл Карнеги за щастието и живота

Дейл Карнеги
Дейл Карнеги

Няма как да не сте чували за Дейл Карнеги. Бащата на така популярните днес курсове за личностно развитие, който показа на света що е то корпоративен тренинг, как се привличат клиенти и как се говори пред аудитория. Той е автор и на онази прочута фраза, че ако животът ти поднесе лимони, трябва да се опиташ да си направиш лимонада.

Дейл Карнеги
Дейл Карнеги е роден на 24 ноември 1888 г. в Меривил, САЩ. Снимка: Link

Както мнозина други известни личности, оставили отпечатък в различни сфери на науката и обществения живот, и

историята на Дейл Карнеги

е достойна за игрален филм. Семейството му било толкова бедно, че баща му не можел да си позволи да плаща за пансиона в колежа. За да учи педагогика, бъдещият писател ежедневно изминавал на кон по 6 км до колежа и обратно. Което за онези времена вероятно е било нещо съвсем нормално. Това, което е необичайното в тази история, е, че фермерският син успява да преодолее всички препятствия в живота си и да достигне до ниво, в което да дава житейски уроци на милиони и да изкарва с това прехраната си.

Преди да се превърне в автор на бестселъри за личностно развитие и уроци по щастие, Дейл извървява дълъг път – както повеляват каноните на всяка класическа приказка. Като младеж той развива

комплекс за малоценност

заради ниското си тегло. Това била причината да не влезе във футболния отбор на колежа. Приемат го обаче в дискусионния колежански клуб. И това, на пръв поглед нищо особено събитие, променя живота на младия американец. Дейл Карнеги става толкова добър в публичните спорове и говоренето пред широка аудитория, че няма състезание в тази сфера, което да не печели.

Това се оказва и бъдещето на Карнеги, който след като известно време работи като търговец и актьор, започва да пише книги и да учи другите как да развият умения, които да им донесат удовлетворение както в работата, така и в личните им отношения с околните. Чрез книгите американецът дава полезни съвети как да станем успешни, да влияем на другите, да печелим приятели, как да придобием самоувереност, как да овладеем ораторското изкуство, как да преодолеем безпокойството и стреса и как да започнем да се радваме на живота си. Все същите теми, които вълнуват човечеството почти век по-късно.

Дейл Карнеги е убеден, че както проблемите и страховете, така и щастието и радостта се раждат и обитават нашите собствени умове. Нашето ежедневие зависи от начина, по който приемаме случващото ни се, от реакциите и делата ни, смята той. Негово убеждение е, че успява само онзи, който действа и умее да рискува. Както и че човек е способен да избяга от задушаващата монотонност, като се отдаде на работа и така намери щастие.

Разгръщаме страниците на

най-популярните книги на Дейл Карнеги

за да си припомним някои от неговите най-известни крилати фрази. Мисли, променили живота на мнозина. Приятно четене! И не забравяйте – понякога една маловажна на пръв поглед случка може да повлияе на бъдещето ви по наистина необикновен начин.

Дейл Карнеги
В книгите на Карнеги може да намерите редица съвети как да подобрите самоувереността си.

“Щастието не зависи от това кой сте и какво имате, то зависи предимно от това какво мислите.”


“Една от най-трагичните черти, присъщи на хората, е, че всички ние сме склонни да отлагаме живота. Мечтаем за някаква вълшебна градина от рози отвъд хоризонта – вместо да се радваме на розите, които цъфтят под прозорците ни.”


“Бъдете заети. Това е най-евтиното лекарство на земята, а и едно от най-ефективните.”


“За мъдрия човек всеки ден започва нов живот.”


“Изражението, което имате на лицето си, е много по-скъпо от дрехите на вас.”


“Никога не гледай отвисоко на хората, освен ако не помагаш на някого да стане.”


“Тайната на нашето нещастие е, че имаме прекалено много свободно време да мислим за това щастливи ли сме, или не.”


“Тежестта на бъдещето, прибавена към бремето на миналото, в настоящето могат да препънат и най-силния.”


“Не забравяйте, че името на човека е най-сладкият и най-важният за него звук на всякакъв език.”


“В света има само един начин да спечелиш любовта – да престанеш да я търсиш и да започнеш да я даваш, без да очакваш благодарност.”


“Всеки човек поне по пет минути на ден е пълен идиот. Важното е да не се превишава този лимит.”


“Една от причините птиците и конете да не са нещастни е, че не се опитват да впечатлят други птици и коне.”


Вижте още… 13 правила за успех на Бенджамин Франклин

Отговор