Самозапалването на Пламен Горанов

Вижте филма и прочетете книгата за него

0
Пламен Горанов
Пламен Горанов

На 20 февруари 2013 г. 37-годишният варненец Пламен Горанов се поля с бензин и самозапали пред сградата на варненската община. Почина две седмици по-късно, навръх 3-ти март. Три часа след това тогавашното правителство на Бойко Борисов подаде оставка. Самозапалването на Пламен Горанов беше само един от близо дузината подобни случаи през 2013-а и доведе до оставката и на кмета на Варна Кирил Йорданов.

През октомври 2013 г. прокуратурата прекрати разследването за самозапалването на Горанов с мотив, че липсва престъпление. През септември 2015 г. представители на Националното движение Грамада поискаха ново разследване за смъртта на варненеца.

250px-Garden19
Камарата от камъни в памет на Пламен пред сградата на Община Варна вече я няма.

Междувременно в края на януари 2016 г.общинската администрация на Варна

тихомълком премахна грамадата от камъни пред кметството

която беше издигната по време на т.нар. февруарски протести от 2013 г. Като претекст за премахването ѝ бе използван спешният ремонт на тротоара пред сградата.

В годината на трагичното самозапалване на Пламен Горанов живеещият в Ню Йорк българин Андрей Андреев засне късометражния филм Пламен. Сценарист на филма е Мартин Маринос, друг българин, който е докторант във Факултета по медии и комуникации в Питсбъргския университет. Посветен е на

личността и акта на самозапалването на Пламен Горанов

Във филма са интервюирани много от приятелите на Горанов, както и журналистите Спас Спасов (Дневник) и Матю Брунвасер (Ню Йорк Таймс). В Пламен участва и журналистът Димитър Събев, който е един от най-близките приятели на самозапалилия се българин. През 2015-та Събев написа книга за Горанов (която може да намерите и прочетете на линка в текста в оранжево).

самозапалването на Пламен Горанов
Кадър от филма, посветен на личността и самозапалването на Пламен Горанов.

Филмът Пламен беше селектиран на повече от 10 фестивала международни филмови фестивала и взе няколко награди, сред които Награда на публиката на София Филм Фест и Наградата на публиката на Международния филмов фестивал в Солун.

“Ние си зададохме въпроса: “Какво накара един човек само няколко години по-възрастен от нас да извърши този екстремен акт?” Видяхме в Пламен и по-специално в страстта му към изкуството и фотографията човек, който споделя нашите ценности и интереси. Това е още една причина да запознаем всички с Пламен, като почетем неговата забележителна личност и житейски път завършил с трагичен край”.

Това разказва Андрей Андреев, режисьор на филма. Филма Пламен може да видите на този линк: http://www.plamengoranovfilm.com/.


Прочетете още: Заснеха филм за Пламен Горанов

Отговор