Игнасио Мартинес де Писон: Разберете себе си чрез другите

Испанецът, който лекува и пречиства мисли чрез думите си, винаги търси своите герои в действителността

Първата книга на Игнасио Мартинес де Писон с превод на български вече е факт.

Игнасио Мартинес де Писон е един от най-популярните писатели в съвременната испанска литература. Зад гърба си има 12 романа и сценарий за филм. Критици и читатели са единодушни, че Игнасио буквално лекува и пречиства мислите ни чрез думите си.

Пиша откакто се помня – казва испанецът – Трябва да съм бил съвсем, съвсем малък, когато съм започнал.”

Вдъхновяващи, заплетени, човешки и болезнено реалистични, романите му докосват по неповторим начин всяка струна от човешката душа. А дълбочината на написаното вълнува и трогва сърцата на тези, които са се докоснали до

таланта на Писон

Сред любимите теми на писателя се нареждат тези за семейството, загубата на “невинността” (в различни перспективи и аспекти), семейството, миналото, идентичността, жестокостта и др. А това, без което не може да си представи живота, по негови думи е хуморът.

"Присъдата на утрешния ден" в огигиналния вид на книгата.
“Присъдата на утрешния ден” в оригиналния вид на книгата.

Роден съм през 1960 г. Това ще рече, че почти 15 години съм живял под диктатурата на Франко. Периодът на промяната от диктатура към демокрация беше наистина интересен. Имаше дълбоки и бързи промени в испанското общество. Повечето от героите ми са живели именно в тези години и са изпитали на гърба си тези промени.” – сподели пред Lifebites.bg Мартинес де Писон.

Писателят допълва, че му харесва да живее благодарение на писането и че е господар на времето, в което живее. Смята, че героят става интересен, когато

напуска позволените граници

Когато е на път да извърши престъпление, някакъв неприемлив акт. Изказът на Писон е точен, ясен, без излишни окраски по текста и често дори звучи телеграфично. Той е на мнение, че реалните истории са много по-богати от въображението и е избрал да пише за реални животи. Изненадва с темата за окултизма и палиндромите (думи, които се четат по един и същи начин отляво надясно и отдясно наляво), например!

Игнасио Мартинес де Писон е

надарен с огромен талант и силна творческа енергия

Това потвърждават и близо 20-те му литературни награди, спечелени през годините. Цели 5 от тях са за романа Присъдата на утрешния ден. Книгата вече е преведена на много чужди езици, включително и на български. Има проект за българския пазар да бъде преведен и най-новият му роман Добрата репутация (2015), с който Писон спечели Националната награда за литература на Испания.

Писон е сред най-значимите испански писатели на нашето съвремие.
Писон е сред най-значимите испански писатели на нашето съвремие.

За представянето на Присъдата на утрешния ден у нас, писателят  лично посети страната ни в края на ноември 2016 г. На срещата, организирана от Институт Сервантес, беше поканен и един от най-големите съвременни български писатели – Алек Попов. Сред най-известните му работи са: Мисия Лондон, Черната кутия, Мръсни сънища и още няколко сборника с разкази, както и много сценарии за игрални и документални филми.

Сега България и Испания, като част от ЕС, са вече братя. Може би това е най-точният момент да засилим връзката помежду си. В миналото има много неща, които ни карат да се чувстваме взаимно близки.” –  каза по повод посещението си в България испанският писател.

Романът на Писон Присъдата на утрешния ден

който вече можете да откриете по българските книжарници, е увлекателна и интригуваща, истинска история за живота на един мъж – Хусто (Справедлив), представен в 13 отделни разказа, на хора, които са го познавали.

Огорчен от постоянните си провали, главният герой се впуска в серия от битки, както с околните, така и със самия себе си. От борбата за оцеляване, през амбицията за достигане на висок социален статус, жестокост, флиртове и доносничене, които използва като оръжие и предателства, които върши, за да си отмъсти на тези, които са го подценявали или наранявали. Хусто е типичен пример за тоталната деградация на една личност. Той няма семейство, а ако е имал някога, то е било за съвсем кратко. Мрази и завижда на щастливо женените двойки, които се обичат и се радват на децата си.

"Присъдата на утрешния ден" вече можете да намерите в книжарниците у нас.
“Присъдата на утрешния ден” вече можете да намерите в книжарниците у нас.

Аз обичам да пиша за обикновените хора.

Животът на всеки човек е интересен

ако намериш правилния начин да го разкажеш – казва Игнасио Мартинес де Писон и допълва – Най-важите черти в човешкия характер са любопитството и интересът ни към останалите живи същества. Ако се опиташ да разбереш другите хора, може би ще разбереш и самия себе си много по-добре.”

Игнасио Мартинес де Писон, също като своите герои е най-обикновен човек. Има семейство и две вече пораснали деца. Копнее да стане дядо. През 84-та година започва да пише и никога не е работил нещо различно от това да бъде писател. Съжалява, че все повече хора гледат сериали на iPad-a си в градския транспорт в Барселона, отколкото са тези, които четат.

В неговите творби няма мобилни телефони, нито компютри. Смята, че сегашното ще бъде разказано от ново поколение писатели, които сега са на 30-40 години.

По време на посещението си у нас Писон се държа изключително сърдечно с читателите си, които посетиха срещата в клуб Перото. Писателят беше впечатлен от факта, че в България има хора, които четат книгите му, макар и без превод на родния ни език досега. Той, от своя страна, сподели, че е чел Цветан Тодоров и Елиас Канети и определено ги свързва с нашата родина.

Прочетете още за магичността и безкрайната тъга на Борхес

Отговор