Лесно е да бъдем лоши. Трудно е да бъдем смирени

молитва - лоши помисли
Ако зачеркнем нашите лоши помисли, ще посеем в сърцата си само любов. Снимка: Adi ALGhanem via Foter.com / CC BY-NC-ND

В Библията е написано: “Ако те ударят по едната буза, обърни и другата!” Христовото учение е за прошката и смирението. Лесно е обаче да бъдем лоши. Трудно е да бъдем смирени.

Толкова много омраза трупаме в сърцата си, че идва ден, в който отваряме очи и забелязваме, че сме забравили да обичаме. Знаем само как да мразим и да отмъщаваме.

За думите на Иисус се сещаме само, когато наближат празници, когато ни споходи раздяла или смърт. Когато притиснати до стената, очакваме чудото. Онова изцеляващото, премахващото проказата в душите ни, пречистващо съзнанието ни, изцеляващо тялото ни.

И впили нокти в него, в Чудото, се кълнем, като за последно, че ще забравим злото, ще изкореним от душата си страха,

ще зачеркнем нашите лоши помисли

и ще посеем в сърцата си само любов!

Като онази, за която говори Иисус.

Като онази, с която ни отглеждат родителите.

Като онази, с която се вричаме на любимия да извървим заедно земния ни път.

На нас, безверниците, освен Чудо ни трябва и Вяра! За да повярваме в силата на чудото.

На добротата! На любовта! И на прошката!

Без покаяние прошка няма

Преди дни гледах филма за Юда – Бен Хур. Мнозина от зрителите го приеха като героичен епос, като победа на свободата над робството, като плесница нанесена на Римската империя. А всъщност това е историята на един юдей, поел по пътя на християнството. Тръгнал по стъпките на Иисус.
Филм за любовта, за прошката и за вярата. И за тяхната сила, която може да изкорени омразата. Стига само да отворим сърцата си и да обичаме!

Прочетете още: Като притча за любов!

СПОДЕЛИ
Предишна статияLifebites.bg в експеримента Магията на усмивката
Следваща статияТомбола на късмета за място в училище в Лас Вегас
Десислава Георгиева
Родена съм в Бургас. Изкушена от писането направих първите си стъпки в журналистиката преди 16 години и продължавам и до днес. Работила съм като репортер в регионални вестници. Била съм част от екипа на национален ежедневник. В момента пиша в регионален сайт с новини от Черноморието. Преди 6 години от печат излезе първата ми книга с есета и проза в стих, озаглавена "Притча за момичето с къдриците". Сега работя над втората си книга. Пътешествията са моя страст. Непознатите места, запознанства с хора с различна националност и култура ме провокират за журналистически материали и прозаични текстове. Снимка: Ана Адамова

Отговор