България в карикатури на страниците на сп. Punch

0
карикатури
Списание Punch

Националноосвободителните борби от втората половина на XIX в., Съединението и независимостта на България, Балканските войни, участието на страната ни в Първата и Втората световни войни, са значими събития, които привличат вниманието на западната общественост и преса. В морето от карикатури, иронизиращи външната политика на България от края на XIX и начелото на XX век, особено внимание заслужават сатиричните рисунки, публикувани в английското сп. Punch.

1876
1876 г., Неутралност сред затруднения. Дизи (английския министър-председател Бенджамин Дизраели): “Български ужаси! Не ги откривам в “официалните доклади”!!!”

Първият брой на изданието за хумор и сатира Punch е публикуван на 17 юли, 1841 г. Основателите му Ебенезер Ланделс и Хенри Мейхю са вдъхновени от френския сатиричен вестник Le Charivari. Първоначалният капитал на Punch е едва 25 паунда и

бъдещето на изданието не изглежда никак бляскаво

Въпреки това то просъществува цели 161 години и се превръща в истинска британска институция.


Вижте още… историята на един млад българин и един град, в който отново има кино


1918-1
1918 г., Лигата на абдикиралите. Бившия крал на Гърция: “Ехо, Ферди! Да си виждал Вилхелм?”. Бившия цар на България: “Някъде зад мен е. Ще се присъедини към нас по-късно.”

Punch излиза в периода 1841-2002 г. и сред безспорните му завоевания е въвеждането на думата cartoon (карикатура) в съвременния английски език.

Списанието публикува текстове на комедийни автори като Уилям Мейкпийс Такъри, П. Г. Удхаус и Алан Корен и повече от

половин милион карикатури

на тема политика, култура, изкуство, мода, общество, наука и технология.

“Когато стане въпрос за изкуството на карикатурата никое списание в света няма по-добър архив от Punch. Феновете на сп. New Yorker може и да не са съгласни, но е факт, че през годините Punch публикува работата на множество уникални художници и илюстратори”

– казва Дейвид Томас, редактор на Punch в периода 1989-1992.

1942
Карикатура от 1942 г. коментираща нежеланието на България да изпрати свои войски на Източния фронт.

Lifebites.bg подбра за вас още карикатури, коментиращи политиката на България преди век. Вижте ги в галерията по-долу.

Отговор