Тианмен: Стъклени пътеки до Рая

Тианмен
Пътищата в Тианмен водят към Рая.

Планината Тианмен в Китай е място, което всеки би мечтал да посети. Стига да знае, че съществува. А то изглежда толкова нереално, че човек трудно би повярвал, че е истинско.

Името на планината означа Врата към Рая и кадрите в този текст ще ви убедят, че друго – по-точно никой не би могъл да измисли! Опитни пътешественици, видели и преживели много, твърдят, че

Тианмен е сред най-красивите кътчета на Земята

Планината се намира в провинция Хунан, в северозападната част на Китай. Но когато човек стъпи в тази приказна местност, очакват го куп изненади, които буквално спират сърца! До вратата на Рая всъщност има няколко пътеки. Те са част от фантастичните съоръжения, които правят местността още по-любопитна и притегателна точка за туристи от цял свят.

Тианмен
Най-дългият кабинков лифт в света.

Една от основните атракции в Тианмен доскоро беше 60-метрова пътека, направена от стъкло с дебелина 6,3 см. За да минеш по нея спокойно, наслаждавайки се на гледката под краката ти, се изисква много кураж!

Този стъклен път в небето всъщност е една от най-високите платформи за наблюдение в света! Широк е 1,60 метра и е дълъг цели 60 метра!

Най-дългите 60 метра, които може да извървите в живота си, вероятно!

И ако това ви звучи страшничко представете си новата екстра на туристическия комплекс: чисто нова 100-метрова пътека! Тя е третата стъклена пътека в района, вече е отворена за посетители и се издига на височина от 1519 метра, информира CNN. Преминаването по такъв тип пътеки сравняват с разходка в небето.

Тианмен
Новата 100-метрова пътека носи името Улица към небето. Снимка: Reuters

За някои това преживяване е ужасяващо. Честа гледка са туристи, вкопчени в скалите, когато времето е хубаво и безоблачно. Валяло ли е ден по-рано,

върховете на Тианмен потъват блажено в пухкави мъгли

които им придават мистичност и допълнително красота.

Китайската мисъл обаче не спира дотук! Съвсем скоро в района ще бъде открита още една стъклена пътека, която ще е с невероятната дължина от 430 метра, а предвидената ú широчина е цели 6 метра. Репортерът на BBC Дан Симънс беше поканен лично да изпита здравината на стъклените панели, налагайки ги с огромен чук и скачайки върху повърхността им с още 10-тина души.

Но природният парк Джангжажие, част от който е и планината Тианмен, и към момента предлага изумително разнообразие от туристически атракции и неземни красоти. Именно на територията му се намира

най-дългият кабинков лифт в света

Няма нужда да поясняваме, че той също е повече от фантастичен и изпълва всеки турист с преклонение и възхита към приказността на това кътче земя. Маршрутът на лифта е дълъг 7 километра, а пътуването с него отнема около 30 минути. Съоръжението е дело на френската компания Poma.


Вижте още: Райски кътчета в нищото


Лифтът е разположен близо до гарата и обикновено може да разпознаете входа му по дългата опашка, която се извива пред него. Лятото отваря в 7.30, а през зимния период – половин час по-късно.

Местните съветват туристите да пристигнат по-раничко, в противен случай чакането за билети и кабинка може да отнеме около 2 часа в компанията на изключително шумни и превъзбудени китайски туристи. Идея си нямате какъв кошмар е това, освен ако не сте се сблъсквали с подобен човешки кошер на живо!

Тианмен
Карта с основните атракции в природния парк Тианмен.

Каквото и да е условието, за да преживеете това приключение – то си заслужава. Защото гледката, която се разкрива от кабинките на лифта са знаменитите 99 завоя!

11-километрова отсечка с 99 живописни (както стана ясно) завоя, между които любопитни носове подават върховете на планината Тианмен. Казват, че това е един от най-опасните пътища по света. Е, вие няма да сте там, за да шофирате, а да се наслаждавате на

приказка. Истинска такава

Ако все още не сте убедени, че това е тъкмо такава, дочетете текста до края. Защото изненадите на това невероятно място не са свършили. Очаква ви още една – а именно – пещерата Вратата към Рая. Най-високата в света от този род – 30-метрова дупка, издълбана от вода между два върха.

Тианмен
В лявата част на снимката се вижда пещерата Вратата към Рая.

До нея водят точно 999 стълби, наречени (разбира се!) Стълби към Рая.

Всъщност има още толкова много за разказване около това място, а за виждане – вероятно още повече! За допълнителна информация, работно време и практически напътствия, посетете този сайт. Моето сърце вече пътува към Тианмен.


Вижте още чудеса… Йоресунд – мостът, който потъва в морето

Отговор