Да живееш под наем без наем в България

Как инициативата Имот под наем БЕЗ наем помага на хората

0
Под наем без наем
Много имоти днес пустеят, а вместо това могат да бъдат обитавани - макар и срещу символичен наем.

Напоследък все по-голяма популярност придобива Фейсбук групата Имот под наем БЕЗ наем, чийто създател е Ирена Ненчева. Целта на инициативата е да свързва хора, които желаят къщата им да бъде оживена и поддържана, с хора, които имат нужда от дом, макар и временен. Дори и подобна идея да звучи налудничаво за мнозина, се оказва че в момента “лудите” в групата вече са над 20 хил. души.

Колкото и изненадващо да звучи, групата не е следствие от дълго обмислян проект за подпомагане на селските райони, а едно

съвсем спонтанно решение

на жена, желаеща да си закупи къщи в околностите на Бургас. Преди да създаде тази общност Ирена често си е мечтаела да направи нещо добро за хората; да допринесе за всеобщото благо по свой собствен начин.

И ето че един ден, в който обикаляла селата около Бургас, за да си търси дом, съдбата ú предоставила тази възможност. Разглеждайки запустелите къщи, занемарени и безстопанствени, Ирена решила да се свърже със собственика на една от тях и да го помоли да ú я отстъпи за ползване. В замяна щяла да му предложи грижа да собствеността му. Приятелката, която била с нея, не приела идеята на сериозно. Просто защото никой не би допуснал непознат в дома си.

на село
Снимки: Калин Мицев

Недоверчивостта ни е “превзела” до такава степен, че го възприемаме като нещо съвсем нормално. Именно това подтикнало Ирена още същата вечер да създаде

групата Имот под наем БЕЗ наем

в социалната мрежа. Когато го направила, тя дори и не си помислила, че тази нейна инициатива може да обхване толкова много хора за толкова кратко време.

От момента на съществуването си групата е помогнала на десетки да намерят своя мечтан временен дом. Към ден днешен, освен нея, вече съществува и сайт – beznaem.com – който дава възможност на всички желаещи да се включат в инициативата. Разбира се, търсенето е повече от предлагането. Но и отдаване не липсва! А обявите са разнообразни – някои предлагат дом срещу стопанисване, докато други предлагат съвместно съжителство срещу грижа.

13265901_1261621757181264_2329180486834740302_n
Макар и неугледни, повечето имоти стават за обитаване.

Нуждаещите се от имоти са различни хора – на различни възрасти, с разнообразни интереси. Всеки има своите причини да иска да живее по този начин. В сайта има обяви както на възрастни хора, така и на по-млади, които обаче нямат достатъчно доходи, за да заплащат жилище под наем.

Тук можете да попаднете на цели семейства, които желаят да поддържат своя градинка в близост до големия град и да се хранят с екологична храна. Както и на хора, които са решили да преминат през едно безплатно “обучение” на село, преди да си закупят своя собствен дом.


Вижте още… Истории от село


В сайта могат се видят обявите и на двете страни – и на търсещите, и на предлагащите. Тук те имат възможност да контактуват помежду си. Когато една от страните прояви интерес към някоя от обявите, свързва се с другата посредством координатите, които са оставени.

Ако след среща хората си допаднат, се сключва договор, който по нищо не се различава от този за наем. Наемът, разбира се, е символичен. А срокът за всеки един договор е индивидуален. Той може да бъде сключен за 2, за 5 или дори за 10 години. Всичко зависи от уговорката между двете страни.

къща без наем
Празните къщи по селата не са рядкост.

А на страницата на групата все по-често се публикува информация за попадения и сключени договори. Както и благодарствени думи на хора, които са намерили това, което са търсели.

Инициативата се разраства

Достига до все повече хора. И в момента вече над 30 души са отдали домовете си за временно ползване. Една от тях е Веселка. Ето какво споделя тя в сайта на Имот под наем БЕЗ наем:

Благодаря много на групата, на всичките ú участници – нека който търси да намери каквото му е необходимо – и винаги да можем да намерим Човека, онзи, който не само иска, но и дава. Силно се надявам, че и аз успях да открия човека, който ще се грижи за моите две космати другарчета, получавайки като бонус и къщичката ми в Плевен – БЕЗ наем, разбира се.”

Тези нейни думи несъмнено опровергават

скептицизма на мнозина

които мислят, че идеята на Ирена не би могла да сработи.

След като Веселка и съпругът ú получили зелена карта за САЩ, били поставени пред дилема. Не какво да направят с наследствената къща на Веселка, а как да осигурят подобаващи грижи на своите домашни любимци – кучетата Маша и Мохо. Тъй като на този етап нямали възможност да ги вземат със себе си, те прибегнали до нестандартното решение да предложат дома си в Имот под наем БЕЗ наем и като бонус – двете си четирикраки другарчета.

къща на село
Една част от желаещите да стопанисват селска къща искат първо на наемат такава, а след време дори да купят.

Или по-скоро обратното – двама космати симпатяги, вървящи в комплект с къщата в центъра на града. Така попаднали на Цветослав, който пък се прибрал в родния си град след 15 годни живот извън страната. Още от първите разменени думи Веселка харесала Цецо. А по-важното е, че Маша и Мохо веднага си допаднали със своя бъдещ стопанин.

Инициативата Имот под наем БЕЗ наем е чудесна – не само за оживяване на запустелите села, а и в случаи като моя, когато имотът е в областен град като Плевен. Много хора, които ще отсъстват за дълго време, търсят решение за домашните си любимци и това е вариант да намерят добър човек, който да се грижи за тях“, казва Веселка пред zetramedia.com.

Имот под наем БЕЗ наем променя животите

на мнозина. На някои дарява дом, на други – спокойствие и радост от факта, че вече има кой да се грижи за безстопанствения им имот. И макар че в началото зад инициативата е стояла само Ирена, идеята толкова бързо се е възпламенила и е запалила огъня у други нейни съмишленици. А в момента има много хора, които искат да бъдат полезни и да помагат.

В резултат на това всички, които правят нещо за групата или за сайта, го правят напълно доброволно. Администраторите отделят от личното си време, за да поддържат групата в социалната мрежа. Както сайтът, така и логото са направени доброволно. Всичко тук функционира безплатно, на базата на взаимната помощ.

селски къщи
Някои от празните къщи по селата са доста внушителни.

А самата Ирена неведнъж е споделяла, че ляга и се буди с групата. Защото в Имот под наем БЕЗ наем вижда една своя осъществена мечта – да помогне по някакъв начин на хората. А с това тя помага и за заселването на българските села. Както самата тя казва в едно от своите интервюта:

Стана ми тъжно колко къщи стоят празни, буренясват, разпадат се, а ние плащаме наем в близкия град на 25 км. и ядем пластмасови домати пред телевизора.”

Да седим и да чакаме държавата да се погрижи за нас, е безсмислено. Но ако поискаме, можем и сами да си помогнем. А тази инициатива е чудесен пример за това.


Прочетете още… Фермата: Последна надежда за бездомни животни

СПОДЕЛИ
Предишна статияTake That отвъд преходността
Следваща статияТианмен: Стъклени пътеки до Рая
Нели Средкова
За да добие човек предства каква съм, може би трябва да спомена, че съм от онзи тип момичета, които биха прекарали деня си край реката. Да, точно там. На зелената полянка, изпъстрена с маргаритки, божури и макове. Да не забравяме и глухарчетата. Бих се наслаждавала на песента на птиците, пеещи в гората зад мен. Бих си играела с кучето си, защото обожавам животните. И след като то уморено отпусне глава, бих се зареяла из моите измислени светове. Бих извадила тетрадката от раницата си и бих изписала на един дъх целия лист. И бих рисувала от време на време между редовете. Или просто бих си подраскала нещо.

Отговор