Тийнейджърите днес и техните идоли

тийнейджърите
Йоана

За мен:

 • Йоана Захариева, 16 години, ученичка в 91 НЕГ Проф. Константин Гълъбов.
 • Председател на националния Съвет на децата към Държавна агенция за закрила на детето към Министерски съвет.
 • Член на клуб Модул ООН към 91 НЕГ.
 • Обичам танците, шоколада, да пътувам и да опознавам нови хора и култури.
 • Свободното си време обичам да прекарвам с приятели в разходки и разговори.
 • Вярвам, че всеки един от нас е малка, но ценна част от цялото и за да можем да бъдем полезни, трябва да осъзнаем своята роля и да запазим доброто и красивото в себе си, но да го откриваме в и в другите.

Личностите, които ме вдъхновяват:

 • Клуни
  Джордж Клуни с Амал – с главно А.
  Амал Аламудин-Клуни

Звезда в правния свят, модна икона, жената до Джордж Клуни – всичко това е тя – британският адвокат по международно право и човешки права с ливански произход Амал Клуни. На 39 години тя е вече доказал се професионалист, правен съветник на краля на Бахрейн и университетски преподавател, а редица личности и държави са се доверявали на нейната защита.

През 2014 г. светът я забеляза и в друга светлина. Като жената, успяла да накара холивудския актьор Джордж Клуни да загърби обещанието си да не встъпва в брак повече. Вече в ролята на мисис Клуни, Амал привлече погледите и като утвърдила се модна икона, открояваща се с личен

стил и елегантност

Изглежда тя отговаря на идеала за съвременната дама – успешна, красива и независима. За мен тя е и нещо повече – една личност с кауза и желание за по-добър свят. Със сигурност не е единствената, но до скоро не попадаше под светлината на прожекторите на медийния свят. Бракът ѝ обаче успя да промени това. Сега вече всеки, знаещ за Джордж Клуни, познава и нея. Но не като съпругата на Джордж, а като Амал с главно А.

 • Шантел Уини
  Шантел Уини
  Шантел Уини

Висока, стройна, с поглед, приковаващ камерите. Дотук звучи като стандартните характеристики на един модел днес. Но ако някой  е успял да разчупи стериотипите на съвременния идеал за красота, то това е тя – Шантел Уини.

Красотата лежи в окото на гледащия”

гласи немската поговорка, за  която канадският модел с кожна пигментация се превръща в живо доказателство. Като дете Шантел получава диагнозата витилиго или появата на светли петна по иначе тъмната кожа на бъдещия модел. Сравнявана с крава заради този дефект във външния си вид, Шантел решава да участва в риалити шоуто Следващият топмодел на Америка, в което достига до финал. Следват редица договори и корици, а необикновеното момиче скоро се превръща в известна фигура.

Модният свят е шокиран, но и впечатлен – от волята, от отношението ѝ. От това останах впечатлена и аз. Защото да превърнеш дефекта в ефект е подход, който със сигурност не е открит чрез Шантел Уини. Но е нещо, дало самочувствие на хората с това заболяване и същевременно успяло да разчупи днешните представи за красота, които малко или много могат да са болестно ограничение за мнозина. Защото в красотата черното не винаги е черно, както и бялото не винаги е бяло.

 • Вихрен Георгиев
  Вихрен Георгиев. Снимка: Жената днес
  Вихрен Георгиев

… Или човекът зад обектива на People of Sofia. Неговият глас и мисъл са кадрите. Избягва да се нарича професионален фотограф, но в очите на много столичани кадър от него би бил по-ценен и интересен от снимка, заснета от професионалист.

Защото People of Sofia те хваща неподготвен, но такъв, какъвто си на улицата, пред света, когато той гледа теб, но ти него не. Угрижен, влюбен, уморен, щастлив, естествен, себе си. По модел на Humans of NY страницата е първата от този вид в България. Създадена през 2013 г., People of Sofia вече има редица аналози, запечатващи мига и

емоциите на хората

и в други български градове.

Изкуството, независимо какво е то, е път към себе си и другите и точно това доказва Вихрен Георгиев в моите очи. Защото чрез изкуството си той успява да даде един поглед на хората към себе си. Но не като герой, в който да се припознаят или история, която да прилича на тяхната. Той им дава шанса да излязат извън себе си и да се погледнат от друга гледна точка – преживяване, което със сигурност разширява нашата собствена.

На следващата страница вижте какво разказва за себе си и идолите си Деница Събева

Отговор