Белин Моллов: Старите къщи на София

Старите къщи на София
Старите къщи на София

Толкова много красота има в София. От онази красота, която единствено човешката мисъл и ръце са способни да създадат и отново – само човешкото око и вкус могат да оценят. Старите къщи на София. Тези достолепни, изискани дами, с които се разминаваме всеки ден в задъханото си ежедневие.

Някои са позагубили от блясъка и красотата си с времето и безхаберието на собственици и местна управа, но са запазили достойнството и грациозността си. Други са все така величествени и лъскави, а трети отдавна ги няма.

Старите къщи на София

– тези забележителни тухлени красавици, освен произведения на изкуството, са пазители на история и жив пример за човешкия талант. Днес ще ви представим един романтичен поглед към тези достолепни “столичанки” – този на българския художник-архитект Белин Моллов.

1-starite-kashti-na-sofia-2
Старите къщи на София.

На картините му може да видите всички знакови сгради в София, построени в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Като изключителните:

  • Къщите близнаци на ул. Оборище (принадлежали на двамата братя индустриалци Юлиян и Иван Парушеви);
  • Къщата на първия български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор проф. Стефан Ватев, дело на архитект Никола Лазаров;
  • Къщата на проф. Иван Георгиев на ъгъла на бул. Княз Александър Дондуков и ул. Будапеща;
  • Домът на барон Гендович, станал известен като  Небостъргача на ул. Дякон Игнатий 7 в съседство на Народния театър;
  • Къщата с Титаните – дом на Коста Балабанов на ул. Граф Игнатиев 2;
  • Къщата на бившия кмет на София Димитър Яблански на бул. Цар Освободител 18проектирана от австрийския архитект Фридрих Грюнангер.
diulgersko-drujestvo
Сградата на занаятчийското дюлгерско сдружение в София.

Кой е Белин Моллов?

Един от най-известните утвърдени художници-архитекти в България. Роден е в Русе на 23 октомври 1946 г. Дипломира се в Катедра Градоустройство на ВИАС през 1969 г., а в момента е хоноруван преподавател по специалността Урбанизъм в УАСГ и модератор на обществени форуми. Белин Моллов има повече от 45-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие. Ангажиран е със съхраняването на архитектурните паметници не само в столицата, но и в цялата страна. Организирал е многократно изложби.

belin mollov
Белин Моллов

Предпочитаната от него техника е акварелът, а основен обект на картините му – емблематични български къщи. Освен тях Белин Моллов рисува и архитектурни забележителности в различни европейски държави като Испания, Германия, Румъния и Гърция.


Вижте още… Историята на Къщата с ягодите


Селекция от картините на арх. Белин Моллов може да разгледате в галерията по-долу. Повече информация за сградите, нарисувани от него, както и още негови произведения може да откриете в личния му блог. Намерете няколко минути и прочетете историята на тези забележителни сгради, които правят атмосферата в София специална. Защото е страхотно да познаваме столицата си и нейните забележителности, които често нямаме време да забележим.

 

Отговор