Зевс и Европа се завърнаха в градинката на Солунска

След близо 10 години унищожената скулптура на Георги Чапкънов-Чапа е реставрирана и отново краси чешмичка в центъра на столицата

Зевс и Европа
Георги Чапкънов-Чапа възстановява счупената ръка на Европа 10 години след вандалския акт.

Ужасяващ трясък вдига на крака обитателите на кооперациите, оградили градинката на столичната улица Солунска. Часът е някъде около 3 сутринта. Всички наискачат по прозорците в паника какво точно се случва. В тъмнината се прокрадват няколко бягащи фигури, а в средата на градинката безпомощно лежат Зевс и Европа.

Софиянци вероятно се досещат, че става дума за унищожената преди десетина години

скулптура на Зевс и Европа

Творбата на Георги Чапкънов – Чапа изобразява преобразения в бик древногръцки бог, който според легендата отнася красивата дъщеря на финикийския цар Агенор на остров Крит. След като приема мъжествен образ, Европа се влюбва в него и му ражда трима сина –  Минос, Радамант и Сарпедон.

Георги Чапкънов
Георги Чапкънов пред възстановената скулптура на Зевс и Европа.

За разлика от преданието, историята на столичната скулптура не е никак романтична. Изображението краси фонтана в градинката на улица Солунска в продължение на години. В една злополучна нощ обаче тя е откъртена от каменната си основа. При падането на плочките едната ръка на Европа се отчупва. Заради зверския шум, който стряска съня на жителите на района, творбата на Георги Чапкънов успява да се спаси от вероятно претопяване и предаване за вторични суровини. Остава обаче

увредена и ненужна

И така в продължение на 10 години събира прах. А чешмичката в столичната градинка става поредният разбит и осакатен “паметник” на културата, превърнал се в обикновена каменна буца. До края на този месец, когато Зевс и Европа заеха отново своето почетно място в центъра на София.

“Това е същата скулптура, но възстановена след цели десет години”

– разказва пред Lifebites.bg нейният създател Георги Чапкънов – Чапа. Скулпторът, чиито творби са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Националната художествена галерия и сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана, допълва, че “завръщането” на Зевс и Европа не би било възможно без съдействието… на собственика на заведението, което дели градинката на Солунска с чешмичката там.

“Заслугата, за да бъде върната и реставрирана пластиката на Георги Чапкънов е на кмета на район Средец – Мария Ачкова и цялата ú администрация”, коментира нашата читателка Милена Момчилова: “Отне година усилия на тези хора, за да открият похитената Европа, да я освободят документално, защото е била ничия собственост, и да намерят пари, за да бъде реставрирана и пластиката, и чешмата, а това не е струва малко пари. И на Георги Чапкънов е платено, за да я реставрира, а не го е направил про боно. Всички хора от снимките ви са инженерите на район Средец и наети работници.”

Една от онези тъжни софийски истории, които обаче имат щастлив край. И един чудесен пример за това как нещата (макар и късно) все пак могат да се случват. Защото красотата в градското ни ежедневие има значение, а сега всички ние ще можем отново да се наслаждаваме на повече от нея в градинката на улица Солунска.


Вижте още… снимки на красива София от птичи поглед


Серия от снимки от завръщането на Зевс и Европа в центъра на София, на което Lifebites.bg стана свидетел, може да видите в галерията по-долу. А ако и вие знаете подобна история с щастлив край, не се колебайте да я разкажете и покажете при нас.

2 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте, сега попадам на тази статия, но така написана, тя е непълна и обезмисля труда на страшо много хора. Заслугата, за да бъде върната и реставрирана пластиката на Георги Чапкънов е кмета на район “Средец” – Мария Ачкова и цялата й администрация. Отне година усилия на тези хора, за да открият Похитената Европа, да я освободят документално, защото е била ничия собственост и да намерят пари, за да бъде реставрирана и пластиката и чешмата, а това не е струва малко пари. И на Георги Чапкънов е платено, за да я реставрира, а не го е направил про боно.
    Всички хора от снимките ви са инженерите на район Средец и наети работници.

    • Случайно станахме свидетели на този момент и информацията, която е поместена в текста, е тази, която споделиха с нас споменатите в текста хора. Разбира се, ще допълним споделеното от Вас като Ви цитираме коректно. Поздрави!

Отговор