Животът и мистериозната смърт на Александър Добрич

0
Александър Добрич

Историята на българина Александър Александров Добрич (1916-1971), един от най-великите циркови мениджъри на XX век, е низ от върхове и падения, който започва преди век в България и завършва с банкрута и мистериозното му самоубийство в Лас Вегас.

Александър Добрич е роден през 1916 г. в София, в знаменитата циркова фамилия Добрич, която произхожда от софийското село Равно поле. През 1919 г. баща му Александър Добрич построява стационарния цирк „Колизеум“ в София, който просъществува до 1926 г.

BASA_891K-1-28-1_Lazar-Dobrich,1908,Bordeaux
Прескок над автомобил на Лазар Добрич, Бордо, 1908 г.

Чичото на Алeксандър Лазар Добрич е един от най-изтъкнатите дейци на българското цирково изкуство. Той дебютира през 1897 г. в Брюксел, а през 1905 г. в берлинския цирк „Шуман“ изпълнява номера „Трапеца на смъртта“. До началото на Първата световна война Лазар Добрич гастролира в Европа, Азия и Северна Америка с цирковете „Барнум Бейли“, „Браун“, „Волнер“, „Пиерантони“, „Ренц“, „Хамершмит“, „Чинизели“ и др.

lola on wire
Вера Добрич е една от най-известните въжеиграчки в Америка през 40-те и 50-те години на миналия век.

Александър Добрич-младши дебютира на цирковия манеж едва 15-годишен, заедно със сестра си Вера Добрич, през 1932 г. През 1946-а Вера се омъжва за германския акробат Емил Гьотчи, а на следващата година заминава за Америка след като подписва договор с Ринглинг Брос.

Screen Shot 2015-04-02 at 16.00.46

През 1949 г. Александър Добрич също емигрира в Щатите.

В първите години Добрич работи предимно като артист на трапец със съпругата си, полякинята Пиа, с която се подвизават под името The Flying Dobritches. В трупата участва и синът им Александър III Добрич, наричан галено Санди.

super_circus_comic2

През 1953 г. Александър Добрич става продуцент на телевизионната програма Super Circus по телевизията ABC.

В нея 9-годишният Санди играе ролята на клоуна Скампи и участва рекордните 44 пъти в Шоуто на Ед Съливан
3346156742_f7664d1490_o
Реклама на Dobritch International Circus в сп. Billboard.

Александър Добрич успява да се наложи бързо в американския шоубизнес.

В началото на 60-те българинът става един от най-влиятелните циркови мениджъри, а базираната му в Ню Йорк компания Dobritch International Circus организира представления в целия свят. Но в края на 60-те Добрич е застигнат от лош късмет. Серия от професионални неудачи разклащат сериозно позициите му в света на цирка, както и финансовата му стабилност.

Image: US-POLITICS-RACISM-HISTORY-FILES
“Когато убиха Мартин Лутър Кинг, убиха и Александър Добрич”, пише Джон Х. Макконъл в мемоарите си A Ring, a Horse and a Clown.

През март, 1968 г. Добрич подготвя серия от спектакли в Лос Анджелис, като за целта вдига голяма шатра в околностите на Los Angeles Memorial Sports Arena. Шоуто тръгва изключително успешно, но не за дълго. На 4 април, 1968 г. Америка е разтърсена от убийството на Мартин Лутър Кинг. Инцидентът предизвиква вълна от бунтове в повече от шестдесет американски града. По нещастно стечение на обстоятелствата Добрич е разпънал шатрата си недалеч от квартала Уотс, в който няколко години по-рано, през 1965-а, възникват масови безредици сред чернокожото население. Посещаемостта на представленията му спада рязко, защото хората се страхуват от нови безредици сред афроамериканското население на Уотс. За 18-те дни, в които циркът на Добрич изнася представления, те са посетени от общо 155 хил. души. Нелош, но крайно незадоволителен резултат, който донася сериозни финансови загуби на Добрич. Българинът решава да компенсира загубите като ореже заплатите на артистите си и American Guild of Variety Artists, профсъюзната организация на цирковите артисти спира шоуто.

“Когато убиха Мартин Лутър Кинг, убиха и Александър Добрич”, пише Джон Х. Макконъл в мемоарите си A Ring, a Horse and a Clown.

И наистина, в края на 1968 г. Добрич обявява банкрут, след като става ясно, че компанията му има дългове от $1,6 млн, които не може да покрие. Но съдбата дава втори шанс на Добрич, който ще тласне живота му в неподозирана посока. Българинът е поканен да стане вицепрезидент на казиното Circus Circus, което предстои да бъде открито в Лас Вегас.

Продължава на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

Отговор