Последните джедаи през погледа на един фен

Междузвездни войни, Епизод 8Последните джедаи се появи на големите екрани в България на 15-и декември 2017-а, петък. От този миг насетне, социалните мрежи, както и всички сайтове за култура, кино ревюта, фантастика и прочие се надпреварват да интерпретират съдържанието на лентата. Чуха се гласове за и гласове против. Във вихъра си бяха т.нар. хейтъри, които просто искаха да оплюят поредния блокбъстър. Имаше откровено разочарование на фенове, както и откровена радост и задоволство. Има и трезви, премерени оценки, в които критиците се стремят да изтъкнат силните и слабите страни на лентата. Фактът обаче е един –

никой, гледал филма не е безразличен

а това, само по себе си, е достатъчна причина да си купите билет, пакет пуканки и (без)алкохолно и да отделите три часа от живота си на Сагата. А че Сагата продължава, в това не може да има съмнение.

Прочетох доста ревюта преди да напиша това и ми направи впечатление, че на много места хората развалят изненадата, като преразказват сюжета, вярвайки, че така правят услуга на зрителите. Макар Междузвездни войни да е комерсиална епопея, сагата е и дълбоко лично изживяване. Като такова, всеки един фен би следвало да преживее филма от първо лице. Именно в тази посока са работили и създателите на филма. Цялостната рекламна кампания около лентата бе доста ограничена. Трейлърите и плакатите бяха изключително двусмислени, неясни и оставиха анализаторите с основа за безброй фенски теории преди самата премиера.

Доста хитър ход на Дисни е и заглавието – The Last Jedi. Макар да се превежда “Последните джедаи”, фразата спокойно може да се използва и в единствено число като „Последният джедай“. Кое от двете е по-правилна интерпретация? Гледайте и преценете сами.

Характерно за феновете на Междузвездни войни е, че постоянно сравняват всеки следващ филм с предишните. Съгласно наложения стереотип, Епизод 5 – Империята отвръща на удара, е най-култовата серия и бележи върха на лукасовото майсторство. Аз лично предпочитам Завръщането на джедаите. Но това в случая е без значение.

Последните джедаи
Една от основните локации на снимките на Последните джедаи е ирландският остров Скелиг Майкъл. By Maureen from Buffalo, USA – Gannets on Little SkelligUploaded by XV HTV 1352, CC BY 2.0, Link

Изкуството, а киното е Седмото такова, е субективно

Това, че някой харесва едно нещо, а  друг – не, е в реда на нещата. В този смисъл, аз не бих се наел да сравнявам Епизод 8 с предишните. Ако трябва да търсим отлики със Силата се пробужда, то Последните джедаи е по-агресивен от гледна точка на битките и онова, което се случва с персонажите. Дали обаче е по-динамичен? Това е въпрос на относителна преценка. Основната разлика в посока по-добро е несъмнено фактът, че Епизод 8 предлага широк набор от хубави, добре поднесени и лесно смилаеми послания за своите фенове. Определено личи, че промяната в сценарийния екип и засилената роля на режисьора носи и промяна в смисъла на филма.

Последната (до момента) част от космическата сага определено е най-наситената с поуки, вероятно в цялата поредица до сега. Макар Раян Джонсън (Looper) да е запазил някои моменти с джедайската мистика, присъщи на Епизод 5, далеч повече внимание е обърнато на актуалните послания, които пряко касаят света, в който живеем сега. За разлика от Епизод 7, който практически преразказа сюжета на Нова надежда, Последните джедаи поема по своя собствен път. Вмъква елементи от Империята отвръща на удара и Завръщането на джедаите, но без това да се натрапва на зрителите. Крайната цел да се получи съвсем нов, пълнокръвен продукт, е определено изпълнена.

Както всяко друго нещо, сътворено от човешка ръка, и Епизод 8 има своите недостатъци. От чисто маниашка гледна точка, някои от тях са доста сериозни. Един от главните проблеми на поредицата е, че Дисни избраха да скъсат с голяма част от съществуващата досега „митология“ (но по-добре английският термин lore). Това хвърли в недоумение и

откровено раздразнение немалко хора, в това число и мен самия

Последните джедаи
Соленото безотточно езеро Салар де Уюни в Боливия е друго място на снимките на Епизод 8. By JduranbogerOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Франчайзът бе граден десетилетия от прекалено много хора, а работата им бе заметена рязко под килима. От друга страна, Междузвездни войни натежа от прекалено много притурки, дописвания, версии, извънекранни сюжети (под формата на книги, игри и т.н.). Поредицата определено имаше нужда от едно почистване на комерсиалните импланти и, принципно, новите продуценти могат да потърсят такова на базата на епизодите 7 и 8. Доколко ще успеят, бидейки най-комерсиалната компания на планетата, остава отворен въпрос.

Друг сериозен проблем е известната непоследователност в съдбата и връзките между героите. Това се дължи на рязката смяна в сценарийния екип и проблема на новите сценаристи да адаптират идеите на старите. Принципно, подобни рокади в средата на една трилогия не са най-удачният избор. Но в крайна сметка, парите трябва да се избиват, а хората – да бъдат привличани в салоните. Ако не с дълбочина, то поне с комерсиалност.

В този контекст, не се изненадвайте, ако някои от нещата, които се случват във филма, ви се сторят леко объркани или развиващи се със странно темпо. Промяната в идеята на част от „митологията“ или по-скоро на лор-а, е довел и до промяна в съдбата и способностите на част от персонажите, което непременно ще ви изненада в хода на филма. Дали тази изненада ще е приятна или не, е нещо, което

вие сами ще оцените, гледайки Последните джедаи

По презумпция, всяко ревю трябва да завърши със заключение. Тъй като това не е стандартно ревю, а аз не съм кинокритик, а просто отдаден почитател на Междузвездни войни, ще оставя заключението на вас за след като изгледате филма. Ще кажа само, че ако сте гледали която и да е серия на сагата и ви е харесала, то вие непременно трябва да изгледате и Последните джедаи.


Вижте още героите от Междузвездни войни като бебета

Отговор