Черната хроника сред звездите ще продължи

0
Дейвид Боуи, Умберто Еко, Принс и Алън Рикман са само част от големите знаменитости, които ни напуснаха в началото на 2016 г.

Толкова много звезди напуснаха този свят само през първите месеци на 2016-та, че чак изглежда плашещо. Черната хроника сякаш превръща тази година в мрачна, направо черна. Дейвид Боуи, Алън Рикман, Харпър Ли, Умберто Еко, Гарет Томас, сега изненадващо и Принс. И това са само най-известните от всички знаменити имена, а още колко има…

Какво става? Има ли черна прокоба?

Случва ли се нещо извънредно? Същите въпроси си задава и британската обществена медиа BBC.

Вече изглежда почти невероятно да мине седмица, без известен човек да ни напусне“, пише журналистът Роланд Хюз. И анализира какви са основните причини за наглед тежката серия.

milky-way-916523_960_720
Черната хроника расте, защото все повече звезди напускат Земята

Стъпвайки на базата данни на ВВС, Хюз посочва, че действително броят на звездните некролози за първите четири месеца през последните години значително е нараснал – от 5 през 2012 до 24 през 2016, при това повече от седмица преди края на април. И заедно с редактора, отговарящ за черната хроника Ник Серпел, посочват двете основни причини за това:

ВЪЗРАСТТА

Звездите, чиято кариера започна през 60-те години на ХХ век, вече навлизат в 70-те години от живота си и може да се очаква да си отидат. Много от тези, които днес ни напускат, са част от т.нар. бейби бум на Запад веднага след края на Втората световна война. Тези тогава родени бебета сега са над 50-годишни, много от тях около 70. А по официални данни, действително това е възрастта, в която смъртността рязко нараства.

МЕДИИТЕ

Има повече знаменитости днес, отколкото когато и да било. Преди няколко десетилетия филмовите артисти са били основните звезди, а с развитието и популярността на телевизията и новите медии, все повече хора от най-различни сфери на изкуството получават огромна слава.

[Прочетете още: LET’S DANCE, Мистър Боуи]
Своеобразното сбогуване на Дейвид Боуи:

И какво? Ще продължи ли всичко това?

За съжаление, ДА. Това е изводът, направен от ВВС.

През следващите 10 години много величия ще остаряват все повече, ще навлязат в своята преклонна възраст и няма как черната тенденция да не се запази. А като прибавим и изненадващите кончини, когато хората напускат този свят без време, мрачната прогноза става направо зловеща.

Вижте още:

Умират ли музикантите млади? Истината за Клуб 27

СПОДЕЛИ
Предишна статияДжак Никълсън: Аз съм все така луд отвътре
Следваща статияЛазаровден: Кой, къде и как празнува на този празник
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор