LET’S DANCE, Мистър Боуи!

Дейвид Боуи
Дейвид Боуи
ИЗНЕНАДВАЩ!
12207669_10207539225093211_476214684_n
Дейвид Боуи

Дейвид Боуи умее да изненадва. Приживе ни изненадва с всеки свой следващ албум. Изненадва ни и със смъртта си.

В свят, в който рекламата, каквато и да е тя, продава, той напук на всички стереотипи развързва обувките на маркетинговите трикове.

Свикнали сме, преди да бъде издаден един албум, да тръпнем в очакване, да ни се дава по малко, по песен, част от песен… важно е да има напрежение!

Дейвид Боуи елегантно подритва от PR трибуната всички клишета, използвани за продаването на един албум (често тези PR клишета не вършат никаква работа, когато музиката не струва). През 2013 г. Боуи създава The Next Day – албум, около който липсва всякаква медийна суета, просто защото никой не знае за него. В студиото записват само Боуи и още един-двама, които подписват договор за конфиденциалност!

ВДЪХНОВЯВАЩ!
Дейвид и Фреди.
Дейвид и Фреди.

През 1981 г. Дейвид Боуи и Фреди Меркюри влизат в студио в Швейцария, за да работят по Under Pressure. Продуцентът на парчето разказва в едно свое интервю как двамата певци трябва да запишат поотделно своите вокални импровизации, без да имат възможност да чуват изпълнението на другия. Докато Меркюри е вглъбен в своята част, в периферното му зрение попада образа на Дейвид, който внимателно слуша с наведена напред глава.

Когато идва ред на Дейвид да направи своя вокален запис, Фреди е безкрайно впечатлен от начина, по който изпълнението на Дейвид контрастира с това, направено преди няколко минути от него. Меркюри пита продуцента какво мисли, а той му отговаря – “Изглежда лесно, ако стоиш до вратата и слушаш”.

Отдавайки се на вино и кокаин, Боуи и Меркюри създават Under Pressure за 24 часа!

ПРОНИКНОВЕН! ЗАБАВЕН! БРИЛЯНТЕН!
Боуи и Брайън Ено
Боуи и Брайън Ено

Неговият приятел Брайън Ено казва:

“Най-лошото нещо за някого е, ако няма ясна представа за себе си и това го тревожи ужасно много. Но аз мисля, че той стига до идеята, че ти или си мислиш, че имаш много ясно усещане за себе си, или не се притесняваш от факта, че изобщо нямаш такова усещане. Но в крайна сметка кой го е грижа за това!”

С Тилда Суинтън, която участва във видеото на "The stars "
С Тилда Суинтън, която участва във видеото на “The stars “

“Понякога съм толкова щастлив, че депресирам хората. Позволявам си да правя каквото си искам, наистина се чувствам благодарен, че мога да стана от леглото всеки ден и да осъзная, че все още притежавам своите способности. Това ми е достатъчно!“

Дейвид Боуи

Припомнете си за още една легенда на съвременната музика… големия Фреди Меркюри.

СПОДЕЛИ
Предишна статияСтарците, новите герои
Следваща статияНай-лошите съвети, които да дадете на чужденец в България
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор