Как да (не) празнуваме Свети Валентин

Не си мислете, че съм хейтър. Не си мислете, че имам желание да взема страна “за” и “против” Свети Валентин. Не.

Просто, когато тази дата наближи, народът – независимо дали в България, Англия или Америка, пощурява. Заведенията са претъпкани с „влюбени” двойки, заради които не може да вечеряш нормално, а цените на менютата са надути в чест на горкия светец Валентин.

Този момент тотално ме побърква (заедно с коледната треска за покупка на храна!) и ме кара директно да зачеркна датата 14 февруари от списъка си с дни за излизане.

Затова ще ви предложа няколко алтернативи на класическото празненство с половинката на този толкова розово-червено-плюшен ден.

Candle-Holder-For-Dinner-Table

  1. Ако сте традиционалисти и все пак държите на романтична вечеря за деня на Свети Валентин –  направете си я вкъщи. Сгответе нещо вкусно, измислете по-впечатляващ и раздвижен интериор, наредете свещи и поканете половинката. Постарайте се. Направете го от сърце, отделете време и вложете мисъл. Друг вариант е да поканите любимия/любичата още в началото на приготовленията и да се забавлявате заедно, докато готвите храната и редите масата.

Ако сте заедно от 100 години и вече имате поне две деца, намерете къде да ги изпратите. Вечеря на свещи, без детска глъч, само с него/нея, си е истинска екстра за семейни двойки.

2. Поканете гости. Да. Защо не? Смисълът на този празник е да сте с хора, които обичате и на които държите. Какво повече от това, ако споделите този ден със специални за вас близки и приятели. Вероятно дори и да имате половинка, някои от важните за вас хора може би все още не са срещнали своята. Затова не ги бичувайте, игнорирайте и карайте да се чувстват още по-самотни. Направете хапване, изпукайте пуканки, напълнете чашите и се отпуснете с някоя готина комедия. Смях, забава и приятели! Не е интимно, но е положително, разведрително и стоплящо сърцето.fun-party-at-home

3. Не искам да вярвам, че единствено в деня на Свети Валентин, хората трябва да си показват колко много значат един за друг, колко много се обичат и колко наистина не могат да живеят един без друг. И то демонстрирайки го подарявайки си плюшени животни и белезници, балони, картички и червени сърца-сувенири, които след празника всеки се чуди къде да дене. Затова изберете нещо, което бихте направили и във всеки друг ден на годината. Но което именно на този ден хората няма да направят, защото всеки ще търси специално място. Отидете да ядете шкембе в кварталната закусвалня, отбийте се през Макдоналдс и увредете здравето си като си поръчате бургер с кока кола, които след това може да хапнате на място с красива гледка към града, в който живеете. Да, няма да е нито твърде изискано, нито ще е в луксозен ресторант. Но със сигурност  ще го запомните. И всеки друг път, когато се връщате на това място, ще си имате история – как на 14 февруари, докато другите са се редили на опашка, за да ги настанят в най-новия или гъзарски ресторант, вие сте посръбвали бира и шкембе заедно с кварталните пияници.

party-concert-people-hands-Favim.com-468626

  1. Отидете на концерт! Да слушаш любим изпълнител на живо е един от най-прекрасните подаръци, които всеки от нас може да си направи. А да споделиш този ценен момент с любимия си човек – е вече безценно. Ако идеята ви допада, но вече е късно за купуване на билет, имайте си едно наум за другата година.

Grandparents-Day

  1. Посетете баба си и дядо си. Може би вие не сте от тези, които все отлагат да отидат на гости на хората, с които са прекарали значителна част от детството си, или все се канят да заведат половинката при тях… но времето така и не стига. И да сте, и да не сте, това няма никакво значение. Важното е, че ако отделите този „специален” ден за една такава наистина специална визита, тя ще остане в съзнанието ви доживот. Вземете бутилка вино и кутия натурален сок, любимите бонбони на баба ви и я изненадайте. А след това, гарантирам ви, ще останете изненадани колко положителна и различна вечер сте прекарате. В спомени за младите години, за първите любовни трепети, за времето, когато двамата са се срещнали. Разкази и истории, за които може и така да не ви остане време в този живот.
  2. Ако сте от семействата с деца, които няма на кого да поверите, направете си фамилно валентинско парти. Включете в купона дребосъците. Именно те са получателите, които истински биха се зарадвали на червен балон във формата на сърце или на плюшен мечок. Запалете свещи – които те ще духнат поне 5 пъти за вечерта, направете торта и купете детско шампанско.

Както и да изберете да прекарате деня на влюбените, не забравяйте да се снимате. Не само този ден. А всеки път, когато сте щастливи, че сте заедно. Че сте здрави и осъзнавате колко благословени сте с добри и хубави хора, на които им пука за вас и за които няма значение къде ще отидат не само на този, но и на всеки друг празник, щом вие сте до тях…

 

Отговор