Фабиен Ролан: Имат ли куклите душа

Душите на куклите - снимки на Фабиен Ролан.
Има ли една кукла душа? Зависи от гледната точка и границите на собствената ни фантазия.

Мислех си, че само ние куклените актьори и малките деца вярваме, че куклите имат душа. Тази колекция от уникални черно-бели снимки на фотографката Фабиен Ролан, публикувана в сайта boredpanda.com, ми показа, че греша.

Обикаляйки по магазини втора употреба и различни разпродажби в периода 2013-2014 г., авторката на снимките е успяла да заснеме впечатляващи изображения, запечатали душите на играчките. “Изоставени кукли с “травми” по лицата, които са се озовали в царството на тишината след края на играта”, както ги описва самата тя.

Фотографката добавя:

“Мъртвите играчки изглеждат бездушни. Но ако се загледаме в тях, биваме сграбчени от човещината в изражението им. В този момент в нас нахлуват тревожни чувства. Тези портрети разказват за настроения, чувства и мисли, чиито граници ние решаваме дали да преминем или не, в зависимост от силата на нашата собствена фантазия. Играчките са били спътници на обичащи деца. Които после са ги изоставили, защото са пораснали. Но по куклите се виждат следите на времето и любовта”.

Самата Фабиен от малка обичала да рисува рокли и къщи. Учи една година в училище за изящни изкуства. После заминава за Париж да изучава интериорен дизайн. Професионалният ѝ живот започва през 1982 г. Две години по-късно купува първия си фотоапарат. Тези две години тя прекарва в Исландия, където е вдъхновена от светлината, цветовете и магичните пейзажи на тази северна страна. Влияние, което винаги ще се усеща в работата на френската фотографка.

От Lifebites.bg решихме да споделим с вас снимките на кукли на Ролан. Можете да ги разгледате в галерията по-долу.

Вижте още известни личности, превърнати в кукли Барби

СПОДЕЛИ
Предишна статияВърнете се в миналото на Ню Йорк
Следваща статияЗа новото начало
Екатерина Ангелова
Завършила съм Езикова гимназия с английски и испански. След това НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - със специалност актьорско майсторство за куклен театър. Няколко години бях водеща на детско предаване по БНТ. Обожавам изкуството, особено театъра, киното и музиката. Харесвам интересни хора и малки деца. Писането е моя страст от малка. Вярвам в чудеса и в Дядо Коледа!

Отговор