Наркотиците във външния вид на жертвите

наркотиците
Наркотиците оставят жестоки следи по лицата на жертвите си. Източник: Rehab.com

Един от най-добрите начини да се запознаем по-отблизо с наркотиците и ефекта им върху човешкото тяло е да се вгледаме в обезобразяващите се с времето лица на зависимите.

Това твърдят от организацията Rehab.com, чиято цел е да помага на хора с наркотични и други зависимости. Те решиха да покажат на широката публика по какъв начин и в каква степен хероинът, кокаинът, метамфетаминът и оксикодонът влияят на човешкото тяло.Но за това след малко. Да видим първо

кои са наркотиците, чието влияние показват на снимките от организацията:
наркотиците
Хероинът е сред наркотиците, които са най-опасни в света.

ХЕРОИН

Хероинът е полусинтетично вещество, производно на опиума. Създадено е през 1897 г. от немската фармацевтична компания Байер като съвсем легално болкоуспокояващо средство. Постепенно обаче става ясно, че полученото лекарство води до силно физическо и психическо пристрастяване. Продуктът е спрян от производство и е забранен поетапно във всички страни.

Хероинът е един от най-опасните наркотици в света. Дори само неколкократно инжектиране със субстанцията провокира огромно и непреодолимо влечение към нея. Голяма част от потребителите използващи хероин намират смъртта си вследствие на свръхдоза, прекомерно изтощение или заразяване с инфекциозни болести. Най-вече заради ползването на една и съща игла за вкарване на наркотика от няколко различни човека. Това е

един от наркотиците, определени като най-пристрастяващи

и има най-силните абстинентни симптоми. В най-чистата си форма той представлява бял прах, който може да се пуши, смърка или инжектира. При интравенозна употреба се постига най-силен ефект. Херото, както се нарича наркотикът на жаргон, предизвиква силна еуфория и мощен прилив на енергия.

В САЩ смъртните случаи, свързани с употребата на хероин, са се увеличили четирикратно за последните 3 години. Наблюдава се прираст на попадналите в капана на хероина сред представителите на всички възрастови групи, раси и етнически групи, твърдят от сп. TIME. А броят на мъжете, които използват хероин е 4 пъти по-голям от този на жените, сочи изследване, направено през 2013 г.

наркотиците
Кокаинът е много популярен в средите на шоубизнеса. Създава изключително бързо зависимост – буквално от първата доза.

КОКАИН

Кокаинът е алкалоид (азотсъдържащо органично вещество, което има физиологично въздействие върху нервната система). Добива се от листата на растението кока. Това е и неформалното наименование на наркотика.

Коката действа като мощен стимулант за нервната система. Тя създава еуфорично усещане за прекомерно щастие и повишена енергия. Кокаинът е наркотикът, който най-бързо създава зависимост, тъй като веднага след като отмине ефектът от първия прием се поражда желание за вземането на втора доза.

Кокаинът се счита за забранено от закона средство в почти целия свят. Изключение правят случаите, в които се използва за медицински цели. Най-често в очната и носовата хирургия.

Заради „хай“ ефекта, който предизвиква у потребителите, кокаинът е сред наркотиците, които са предпочитани и широко разпространени в света на шоубизнеса. А и приемът му е далеч по-лесен от този на хероина, да речем.

наркотиците
Амфетамините и метамфетамините могат да доведат до трайни мозъчни увреждания.

МЕТАМФЕТАМИН

Метамфетаминът е синтетичен наркотик със силно стимулиращо действие. Използва се най-вече за развлечение. Приема се перорално, чрез смъркане, пушене или интравенозно. На жаргон често е наричан пико, кашкавал или косъм.

Той спада към групата на наркотиците, които могат да доведат до трайни увреждания на мозъка. Голяма част от пристрастените към метанфетамин и амфетамин хора отключват тежки психически и двигателни разстройства, вследствие на употребета им. Нерядко се стига и до т.нар. амфетаминова психоза, която представлява състояние, близко до параноидната шизофрения.

Действието на този наркотик провокира у приемащия го силно чувство на удовлетворение, еуфория, прекомерна бодрост, задоволство, неспирен поток от бързо преминаващи и мигновено сменящи се мисли и др.

Метамфетаминът е открит през 1893 г. Често е използван като стимулант по време на Втората световна война. Прави се изключително лесно и в момента е един от най-достъпните улични наркотици. Често се среща под формата на екстази, предлагано нерядко дори по нощните заведения.

наркотиците
Оксикодонът се ползва като обезболяващо, но употребен по определен начин действа силно еуфорично.

ОКСИКОДОН

Оксикодонът е полусинтетично съединение. Произвежда се и се продава в аптечната мрежа под формата на филмирани таблетки. Те са предназначени да се приемат цели, перорално и се използват като мощен аналгетик. Ако обаче таблетката се разчупи, разтвори във вода и се изпие или приеме интравенозно, Оксикодонът незабавно предизвиква силно чувство на приповдигнатост и еуфория.

Препаратът е предназначен да се използва най-вече при онкологични заболявания като силно обезболяващо. Той обаче често се превръща в стока на черния пазар и се продава като наркотик.

Злоупотребата с Оксикодон води до бърза и трайна психическа и физическа зависимост. Той има сходни въздействия върху човешкия организъм като тези на посочени по-горе наркотици   и попада в същата химична група като тях.

Оксикодонът е измислен през 1917 г. в Германия, а през 1939 г. за първи път е въведен на пазара в САЩ.


наркотиците
Наркотиците убиват бавно, но сигурно.

Какво причиняват тези наркотици на тялото ни:

ХЕРОИН
 • Загуба на тегло
 • Абцеси
 • Целулит
 • Струпеи (наличие на корички по кожата)
КОКАИН
 • Загуба на тегло
 • Възпален нос
МЕТАМФЕТАМИН
 • Загуба на тегло
 • Кариеси
 • Рани по лицето
 • Поява на ускорено стареене
ОКСИКОДОН
 • Кървясали очи
 • Зачервена кожа
 • Загуба или покачване на тегло (в зависимост от това как ще се отрази употребата му на апетита и хранителните навици)
 • Стеснени зеници

След краткото обобщение за 4-те вида наркотици, чието негативно влияние върху тялото изследват от Rehab.com, ви представяме и

доказателствения материал, приложен от тях в галерията по-долу:

*Материалът е изготвен по материали от сп. TIME

Вижте още доводи за и против марихуаната и нуждата от нея

Отговор