Почина звездата на Седморката на Блейк – Гарет Томас (1945-2016)

2
Седморката на Блейк
Популярния герой Родж Блейк от култовия сериал Седморката на Блейк

Гарет Томас, уелският актьор познат у нас с ролята на Родж Блейк от научно-фантастичния телевизионнен сериал Седморката на Блейк, е починал на 71-годишна възраст. Съобщението за това беше разпространено чрез официалния уебсайт на сериала.

Сериалът Седморката на Блейк е създаден от Тери Нейшън върви в периода 1978-1981 г. и проследява приключенията на група затворници, които се опълчват срещу тоталитарната федерация. Техен водач е политическият дисидент Родж Блейк, който е осъден по фалшиви обвинения. Тоталитарната Теранска федерация контролира гражданите си чрез тотално наблюдение, промиване на мозъци и вкарване на наркотици в организмите им чрез храната, водата и въздуха.

Седморката на Блейк е един от малкото западни сериали, показвани по Българската национална телевизия преди промените.

s2
Актьорите от сериала Седморката на Блейк.

Той има общо четири сезона, но у нас са показвани само два от тях. Първият сезон е излъчен в България през 1984-а, а вторият – през 1986 г. Сериалът се радва на такава популярност, че едва ли има българско дете, израснало през 80-те, което да не е произнасяло прословутата реплика “Джена, телепортирай ме”. Ето и

един спомен за Седморката на Блейк

от сайта Нашето детство:

“Огромна част от игрите ни бяха свързани с него. Оръжията ни бяха спринцовки, имахме си и гривни за телепортиране. Игрите ни протичаха почти винаги така – аз припомнях на компанията детайлите от съответната серия и после я изигравахме. Бяхме достатъчно деца за всички герои. Имахме дори и Травис – добре, че едно момче от съседния вход доброволно пое тази лоша роля. А момиченцата се деляхме на такива, които харесваха най-много Блейк и на такива, които харесваха най-много Ейвън.

Фенки на Вила, Ган и Травис нямаше. Аз лично харесвах най-много Блейк, макар че, безпристрастно погледнато, Ейвън беше най-хубав. Но явно мен Блейк ме е очаровал не просто с къдравата си коса, а и с ореола си на идеалист и борец за справедливост.”

tumblr_n3ezcbb0r91rp5j5co1_500
Гарет Томас през 2014 г.

Въпреки че Гарет Томас ще бъде запомнен най-вече с ролята си в Седморката на Блейк, той се радва на

богата актьорска кариера

която започва през 1965 г. Тогава той влиза в ролята на Бенволио, племенника на Монтеки и приятел на Ромео в телевизионна адаптация на Ромео и Жулиета.

Томас също така се появява и в много други филми и телевизионни програми, и изиграва ролите на Сим в научно-фантастичния сериал Стар Деви и Адам Брейк във фантастичния сериал Децата на камъните. Последната му роля е от 2011 г., когато изиграва Гарет Харпър в болничната драма на BBC Holby City.

2 КОМЕНТАРА

    • Препечатали са го от Vbox7 . Там виси същата грешка. А рождената му година е сгрешена с цели 5 г!!! Драскачи да искаш 🙁

Отговор