Осем типа обвързани жени (с деца)

Ето кои са те...

Казват, че жените сме като цветята. Всяка има своя цвят, мирис и форма. Но с времето – и появата на деца – едни успяват да останат свежи и цветни, докато други доброволно замисирсват на пържено и губят натуралния си женствен аромат.

Днес ще опитам да щрихирам няколко основни типа обвързани жени (с деца) – без претенции за изчерпателност и желание да набутам всяка от вас/нас в една от тези категории. Типовете са обобщения на хората, които съм срещала, на тези, с които общувам и на собствени (съответно изцяло субективни!) преживявания.

Четете, откривайте прилики и разлики, смейте се и/или плачете! А ако забележите липси, не се колебайте да допълвате като коментари под материала! Та, ето ги и моите наблюдения за основните типове обвързани жени, обобщени в осем категории.

Животът на Принцесата е истинска приказка...
Животът на Принцесата е истинска приказка…
Принцесата

Тя винаги изглежда перфектно. С изключение на дните, в които се налага да стане по-рано, защото детето е болно и онези две-три години от ранния пубертет, когато все още не е имала гърди, оформени вежди и регулирано тегло.

Мечтата ú винаги е била една: да намери принца. Не на бял или черен кон, а в стабилна, скъпоструваща (или поне така изглеждаща) кола.  Желанието ú винаги е било едно. Не да учи, не да се развива в кариерата, а да бъде целуната (или каквото следва там по програма) от своя принц. Той обикновено е собственик на крупен бизнес (или наследник на такъв). Мечтата следва приказната развръзка: двамата да се влюбят. Да са красиви (тя повече и предимно). Тя да е с прическа, която я прави още по-красива.

Принцесата мечтае да се разхожда в хубавите си дрехи по най-вървежните заведения. Хората да я гледат и да цъкат с език (без значение дали ще кажат, че е с принца само заради царството). Да роди една-две малки принцески или принцове, чиито имена да татуира на вътрешната страна на ръката. И така да си живее щастливо, докато един ден я коронясат като царица.

Някои от принцесите работят – ангажирани са или в семейния бизнес, или помагат във фирмата на приятели като пиари и имиджмейкъри. Интересите на останалите от този тип много често се изчерпват с ходене на фитнес, обядване в модерни централни барове, отбелязване от съответното място, постване на снимка с обяда. Програмата им е напрегната и изтощителна.

Час за маникюр, масаж, фризьор, козметик

Графикът е пълен! И все пак – разходка в мола. Отбелязване от мола. Постване на снимка с едни от най-скъпите очила в скъпарски бутик в същия този мол. Ходене на солариум. Ходене на почивки и шопинг-ваканции. Срещи за по чаша просеко с приятелки. Втора среща с други приятелки, за да бъдат обсъдени първите.

Основно мото в живота на Принцесата е: „Нищо не може да ми попречи да съм щастлива!!!” (Освен самата аз.) Грижите за дома са в ръцете на домашната помощничка (която направо трябва да е благодарна, че е наета да чисти дом, в който според Принцесата е безкрайно подредено и няма нищо за чистене). Хепи енд не е ясно дали има, но поне от снимките в социалните мрежи, всичко изглежда точно така.

Снимка: Ed Yourdon via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Ed Yourdon via Foter.com / CC BY-NC-SA
                                             Домакинята

Тя винаги изглежда добре. Освен, когато изпадне в депресия и с дни губи желание за контакт с външния свят. Често ú завиждат, така както завиждат и на Принцесата. Домакинята си има всичко. Пералня, печка, хлебопекарна, марков кухненски робот и дори съдомиялна. Домакинята има и работа, за която не спира да говори, но от която се е отказала още след раждането на първото дете, тъй като не ú остава време, а и мъжът ú изкарва достатъчно (както казва съседката от втория етаж). Домът на домакинята не е обикновен дом, а дом-мечта.

efd8b4bbe5bc990e6581c7ee040b86c2
Домакинята прекарва половината от деня си в кухнята.

Тя си има от 1 до 3 от сладки по-сладки дечица. Автомобил, който в повечето случаи е закупен от съпруга или със спестяванията от последните изплатени обезщетения за майчинство. Ваканция на екзотични места, когато мъжът успее да се освободи от работа. Както и хоби (обикновено работа, за която не получава пари).

Домакинята готви уникални манджи

както непрекъснато подчертава мъжът ú на събиранията с приятели и роднини в дома им мечта. Тя си купува модерни маркови дрехи, които висят в гардероба ú поради липса на време да излиза и места, където да ги носи. Домакинята също спортува редовно. Прави го не само, за да изглежда добре, но и за да разпуска психически. Косите ú никога нямат цъфтящи краища. Позволява си качествена козметика и обича качественото вино. Редовно получава комплименти от рода на: “Леле, никога не мога да ти кажа, че си родила две деца.” И дори разполага със скъпарска кафе машина.

032d9f44a48c5a48de956f2ef273a400

                                          Борбената

Тя изглежда добре. Или поне така ú се иска да бъде. Работи здраво. Върши всичко в дома си и непознатите често подозират, че е разведена. Половинката ú не е от аристократичен, богат род, нито някога се е държал като принц или рицар. Няма шанс някога да стане шеф на отдел или регионален мениджър. Не държи да изкарва много, но поне има достатъчно свободно време, повтаря често тя на приятелките и още по-често на себе си.

Борбената обвързана жена е амбициозна и за двамата. Взима най-висока заплата от всички в отдела си. Става сутрин в 6 часа, ляга си след полунощ. Спортува редовно.

Сама си прави подаръци, тъй като никой не се сеща за това

Обикновено гледа да са по-евтинки, за да не ощети семейния бюджет, да останат пари за нов телевизор, климатик или марков футболен екип на малкия.

Време за почивка няма. Ходи на семейни ваканции по българските курорти, за да зарадва детето. Детето. Обикновено е едно. То е смисълът на живота ú. Записала го е на английски, футбол и карате. Всеки ден упражняват писане на букви, смятат и четат приказки. Колегите я смятат за бойна мацка, свекърва ú – за прекалено властна жена, а мъжът ú често не я забелязва.

Борбената жена има чуство за хумор и обикновено изглежда невероятно свежа. През другото време плаче затворена в тоалетната, където няма кой да я види. Заобградена е от приятели, които я ценят и за които се раздава. Дава съвети и помощ с шепи. Умее да се забавлява, но рядко ú остава време за това. Много често е изкушена от мисълта за извънбрачна връзка, но разсъждава прекалено трезво, за да се поддаде на инстинктите си.

Един прекрасен ден разбира, че мъжът ú кръшка. И то с жена, която не може да ú стъпи на маникюра на малкото пръстче. Тегли му една майна, изпраща детето при майка си и заминава на почивка в Куба, където среща най-сексапилния мъж на планената. В следващия момент се събужда. Отново е 6 часа и е време да започне битките с ежедневието.

Снимка: Chris_Parfitt via Foter.com / CC BY
Снимка: Chris_Parfitt via Foter.com / CC BY
                                                     Майката

Тя изглежда добре… най-вече по празници и събирания на класа. Все се оплаква, че е качила килограми, но това е от ражданията – последното, от които е било преди около поне 5 години.

Майката е изключително мила, грижовна и отдадена на семейството си. Не излиза с приятелки в петък вечер, за да може мъжът ú да си изпие биричката на спокойствие, а тя да замеси мекички за закуска.
Характерно за Майката е, че преди появата на мъжа (който е роден да бъде баща) и децата им, животът ú (в повечето случаи) е бил луд за връзване.

d9756474e0731ee17f9cdd71e48cfd0e
Този тип жена познава всички нужди на детето си.
Купони, забави, флиртове

Игра във всяка минута. Откакто е майка, епицентърът на събитията в живота ú са децата. Освен на своите собствени, тя помни рождените дни на децата на всичките си приятелки, макар и понякога да пропуска тези на самите им майки.

Способна е да говори за деца, храна за деца, домашни методи на лечение на деца, раждане и образование 24 часа в денонощието. Абонирана е за бюлетините на всички онлайн списания на детска тематика. Знае какви лекарства в какви случаи и дозировки се дават. Както и телефонния номер на джипито, педиатъра и детегледачката си наизуст. Помни кога детето е проходило, кога се е появил първият му зъб, какъв е бил цветът на първото му ако и кога се е усмихнало за първи път. Сприятелила се е с всички майки от входа, градинката пред блока и тази до близкия парк. Най-големият ú страх? Досещате се – моментът, когато детето/децата ще излетят от семейното гнездо и ще я остават сама с мъжа ú. Кой ще ги глади, кой ще им готви и ще се грижи за тези 20 и кусур годишни деца…  Тази мисъл може да я докара до лудост, макар до въпросния момент да остават повече от 3 петилетки.

f9571e4a75dbd1ac9b235be7c053817c
Независимата винаги е в хармония с половинката си.
Независимата

Тя може да си позволи да живее като Принцесата или да бъде Домакиня, но въпреки това работи. Има амбиция да се доказва и издига в кариерата. Мъжът ú е предприемчив, умен и умеещ да изкарва пари. Жилището им е огромно, модерно и поддържано. Все още нямат деца или те вече са пораснали. Нямат и домашна помощничка. Поделят си къщната работа.

Имат модерна кола, която събира прах в гаража

докато двамата карат колелета или ходят пеша.

Независимата готви, но не блести с кулинарни способности. Оставила е приготвянето на храна на съпруга си, който е роден талант в кухнята. Връзката им изглежда повече от хармонична. Независимата обича да ходи по ресторанти, въпреки че отдавна вече не пие. Тя може да си позволи три гардероба с маркови дрехи, но или няма време за шопинг, или последните колекции по магазините не ú допадат. Спестовна е, макар да не го осъзнава. Живее с мисълта за бъдещото и обмисля как най-разумно да инвестира спестяванията си. Почивките ú са добре планирани, обикновено на класически, дори банални дестинации. Спортува вкъщи, но редовно и стриктно. Осъзнава, че се е променила, но каквото и да направи винаги ще запази стойността си.

2e32410e89209d508ae3b313176ab065
Купонджийката умее да се забавлява във всеки един момент.
Купонджийката

Тя не просто изглежда добре. Тя има визия на холивудска звезда! Може да си позволи да работи. А може да си позволи и да не работи. Изборът, както и при Независимата е в ръцете ú. Има финасовата и морална възможност да го направи. Животът вкъщи над печката не е за нея. Тя обича да се забавлява. Да прекарва часове в бутиците. Обича да излиза и да показва новите си дрехи. Да кара хората да я заглеждат. Обича да позира и да поства снимки във Фейсбук. Да се наслаждава на живота. Знае всички модерни заведения, както и хората, които ходят там. Приятелка е с част от известните на деня. Не губи време в безсмислена комуникация с хора, които няма да ú донесат полза или познания. Обича да пътува. Да опитва нови храни. Луда е по екопродукти и здравословно хранене. Макар че този лайфстайл ú струва цяло състояние, поне живее с мисълта, че ще достигне дълголетие, а и винаги има обща тема за разговор с хората по светски събития.

Купонджийката спортува редовно. Мъжът до нея има собствен бизнес, но не е прекалено богат. Тя го обича и не е готова да го замени за нищо на света. В повечето случаи имат едно дете, което едновременно ходи на танци, говори английски и учи испански, язди, свири на цигулка и кара зимни кънки. Грижи се за стайлинга му така, все едно е наета да гради имиджа на Уил Смит. Никога няма да ú омръзне да чува колко добре изглежда за възрастта си.

Супер жената има голямо семейство
Супер жената има голямо семейство
Супер жената

Повече хора не спират да се чудят как успява. И ú го повтарят непрекъснато. А това я кара да лети от щастие. И да се чувства още по-супер! Тя има 3 (или повече) деца, страхотна кариера, голяма къща, която сама е купила, две семейни коли и мълчалив съпруг. Учила е в престижен университет и винаги е била отличничка. Тича по 10 километра всяка сутрин за отскок, сглабя сама мебели, сади цветя и глади цялото пране за разтоварване.

Когато не готви, гледа деца или ремонтира нещо в къщата, отново работи

И държи това да се знае. Ако я попитате колко е часа или какво вечеря снощи, отговорът задължително ще започне: “Снощи трябваше да наваксвам с работата, а днес имам още толкова много неща, супер е поне, че в петък няма да съм в офиса! Да, петък – това е любимият ми ден!” 

Супер жената винаги е приятелски настроена към всички, но приятелките ú са подбрани като след интервю за работа. Те трябва да са красиви, работещи, комуникативни. С една дума – перфектни. За да пасват на ежедневието и стандарта ú.

То е ясно, че на Супер жената всичко ú е супер. Освен небрежно споделяните статии във Фейсбук – “Когато се тревожим твърде много”, “Кардио упражнения срещу стрес”, “Как да не полудеем преди да навършим 40” .

1906bca382c423f171cc3808248cd2ed
Ежедневието на този тип жена е мистерия…
Безделничката

Тя не е особена любимка на приятелките си. Повечето от дружките ú години наред не могат да разгадаят мистерията с какво запълва деня си Безделничката. Нито готви, нито чисти, нито дори виси във Фейсбук. Но ако ти разказва за ежедневието си, ще останеш с впечатление, че управлява половината свят или поне най-големите корпорации. Това, което действително умее, е да се гримира и лакира, но въпреки това винаги изглежда малко „недонагласена”.

Иначе е позитивна, добронамерена и готова да помогне (тъй като разполага с много свободно време).

Мъжът ú бачка здраво, а тя се оплаква – също толкова здраво.

Говори с желание и ентусиазъм за работата си. Въпреки че не работи поне от пет години.

Има дете, обикновено едно. То винаги е най-умното, най-възпитаното и най-добре облеченото. Въпреки че околните ще кажат друго. Всички са ú приятели, познава всеки, но рядко кани гости. Хладилникът ú е празен, но фризерът изобилства от полуфабрикати. Има просторна кухня и огромно жилище, но няма дори една опаковка с подправки, оцет и брашно, а прахосмукачката ú постоянно е повредена. Пътува често, все към дестинации, които половинката ú е избрала. Безделничката няма претенции, нито интерес да научи повече за мястото, което ще посети. Единственото важно нещо е колко звезди има към името на хотела, в който са пребивавали, колко изискано се е държал персоналът с тях и колко пищна е била храната на закуска. Местни забележителности се споменават само, ако са световноизвестни галерии или други пунктове, посещавани от високо интелигентни туристи. Книги не чете, но за сметка на това посещава редовно прожекции на най-новите анимации (с дете, разбира се).

Прочетете още… Войната между жените и мъжете

Отговор