Мейси Ариас: От депресията към спортната слава

0
Мейси Ариас
Историята на Мейси Ариас вдъхновява мнозина днес.

Часът е 5. Градът е Ню Йорк. Едно момиче обува маратонките си, връзва набързо косата си и излиза в тъмния несъбуден град да тича. Тя е доминиканката Мейси Ариас, която днес е надеждата на много хора по света, че могат да се справят и с най-дълбоката дупка, в която се намират.

Нищо не може да ви спре, ако увереността ви е по-силна от обстоятелствата пред вас.
“Нищо не може да ви спре, ако увереността ви е по-силна от обстоятелствата пред вас.”

Мейси работи, за да издържа себе си и семейството си откакто е на 17 години. Тя знае какво е да нямаш пари за храна, знае какво е любимият ти да те малтретира, знае какво е близките ти да се борят с една от най-страшните диагнози.

Мейси Ариас успява да превъзмогне миналото си

и да се превърне в спортна сензация, успешен треньор и ментор.

Аз обаче на такива захаросани истории вяра нямам. И ето ме, въоръжена с цял чувал непостоянство и мнителност, започвам да търся повече информация от малката паралелна вселена, в която се намирам…

Часът е 6. Градът е София. Отварям едното си око и фиксирам старателно подредените си дрехи за тичане в другия край на стаята. Ужасно ми се спи! Не виждам смисъл да отворя и другото си око, какво остава да стана. Ясно. И днес няма да се тича! Няколко часа по-късно животът на 28 градуса стайна температура продължава да няма смисъл.

Нищо, успокоявам се аз, ще потренирам привечер, на хладно… без да предвидя, че освен мен вкъщи има само дяволски добър шоколад и изпотен от студ сайдер. Какво пък – чувам как успокоително се потупвам по рамото, то и без това така ми тръгна сутринта. Ще преместя свободния си ден за днес и ще наваксам през уикенда. Господи, колко съм убедителна само!

Прогресът е по-важен от съвършенството.
“Прогресът е по-важен от съвършенството.”

Връщам вниманието си към Мейси Ариас – убийствено изглеждащата доминиканка с множество татуси, която към днешна дата мотивира хиляди хора по цял свят да обърнат внимание на себе си и да заживеят живота, който винаги са искали.

Преглеждам фактите:

296 369 ревностни последователи във Фейсбук;
1 083 551 бдящи фена в Инстаграм;
79 988 почитатели и 4 997 туита; активни профили в Пинтерест и Гугъл +.

Това е социалното ú лице в цифри. Впечатлена съм! Решавам да ú пиша и да ú го кажа лично. Нещо повече, тя ми отговаря с благодарности и съвсем приятелски. Вече съм разбрала всичко за нея, следя я в социалните мрежи и наистина ú се възхищавам.

Пише лично всичките си постове и разкава истории от сърцето си.

Не преследвайте хората. Бъдете себе си и правилните хора ще ви намерят и останат до вас.
“Не преследвайте хората. Бъдете себе си и правилните хора ще ви намерят и останат до вас.”

“Красива съм — обичам тялото си, защото съм силна и оценявам това, което съм създала. Вложила съм в него доста труд.”

Мейси Ариас звучи като боец. Въпреки своята впечатляваща физика и силно изразена мускулатура, тя никак не е по-малко женствена от цяла армия жени, с цялото им потомство малки женички. Напротив.

“Всички идваме на света в различни форми и ни привличат различни неща. Представете си само ако до една бяхме кльощави и високи като стандартните модели? Щяхме да сме нация от роботи.”

Мейси наистина вярва, че всеки е красив по своему и сам трябва да търси и намери пътя към собственото си щастие и здраве. Затова и споделя: “Много хора не осъзнават, че не е нужно да ходиш във фитнес залата, за да си здрав. Трябва да намериш този свой начин да бъдеш активен, който те кара да се чувстваш щастлив.”

Мейси Ариас
“Това тяло е създадено постепенно, а не за една нощ. Отнема време и усилия, но си струва, защото се чувствам по-силна ментално.”

Популярността на Мейси Ариас тръгва от инцидентно публикувана от нея снимка на коремната ú преса в Инстаграм и така ненадейно се сдобива с 10 хил. фена. Лавина от хора започват да я следват и да я търсят за съвети. Преди тази внезапна интернет слава обаче, животът на Ариас е коренно различен.

Кльощавото момиче от Доминикана пристига в Щатите, когато е на 13 години, без да знае и дума английски. Брат ú е диагностициран с рак, а обърканото дете трябва да се грижи за него. Преди да стане световнопризнатият треньор и ментор в Лос Анджелис,

Мейси е изправена пред битката за самата себе си

Нейните ранни тийнейджърски години преминават под знака на агресивни любовни взаимоотношения, последвани от тежка депресия.

“Прекарах седем месеца в тъмна стаяразказва тя. – Не исках дори да се къпя. Започнах да губя косата си… Когато депресията ми се задълбочи толкова, че спрях да говоря с близките си, майка ми се намеси. Искаше да започна да водя активен начин на живот.”

Мейси Ариас
“Освободете се от очакванията на другите. Собственото ви щастие е по-важно от всичко.”

Майката на Мейси също е преминала

през опустушителната депресия

Като пенсионирана медицинска сестра обаче, лечението ú включва медикаменти. “Лекарствата я направиха зомби. – споделя Ариас – Майка ми не желаеше и аз да бъда зависима от хапчета, защото понякога страничните ефекти са по-лоши от самата болест… Опитахме хипноза, терапия, лечение с билки и нищо не помагаше. Депресията почти отне живота ми. Трябваше да направя нещо.”

За да задоволи настояването на майка си за активен живот, Мейси започва да тренира.

“Разделих се с всичко и всички от живота си, които не ме правеха щастлива. Бях материалистка и егоистка и се увличах по модата дотолкова, че харчех всичките си пари. Напуснах работата си като мърчандайзър, изтрих Фейсбук профила си, за да се разделя с познатите си, с които можех да купонясвам, но никога да говоря.

Започнах да тичам, защото така се чувствах добре. Постепенно промених навиците си на хранене и започнах да се събуждам сутрин с енергия, вместо с омраза към живота си.”

Мейси се изолира и посвещава времето си само и единствено на себе си, за да започне нов живот. Забелязва, че фитнесът не само променя външния ú вид, но я прави по-стабилна емоционално. Когато започва да тренира, не разбира нищо от този спорт и дори не е атлетична.

Силна съм, защото бях слаба. Да паднеш не е нещо лошо. Човек може да се учи от всяка своя грешка.
“Силна съм, защото бях слаба. Да паднеш не е нещо лошо. Човек може да се учи от всяка своя грешка.”

“Цял живот съм била кльощава. Тялото ми не беше на типичната латина”, разказва Мейси.

“Днес е различно. Не знаех, че ще мога да правя нещата, които правя днес. Не знаех, че съм имала потенциала да бъда атлетична. Мисля, че просто енергията, която влагаш в нещо, се връща към теб.”

Младата жена буквално се пристрастява към спорта, изпробвайки различни подходи върху самата себе си. Не разчита на личен треньор, а се амбицира сама да се превърне в такъв и скоро се сдобива с всички възможни сертификати, за да практикува новата си професия. Социалната мрежа се превръща в нейно убежище, платформа за споделяне на истории и това мини общество, което дискутира, обменя мнения и съвети, набира скорост все повече и повече. Хората ú задават въпроси, а тя неуморно търси отговорите и е на тяхно разположение денонощно.

Мейси Ариас
“Тялото ви може да направи почти всичко, стига да убедите ума си в това.”

“Няма да променя целия свят сама, но се надявам тези, които вдъхновявам и мотивирам, да продължат да образоват други хора. Само така можем да направим промяната” – казва Мейси Ариас. Когато започва своето пътуване в света на спорта, Мейси иска единствено да се развива като атлет и човек.

“Сега искам да окуража жените да обичат себе си такива, каквито са, защото всички сме различни и трябва да се чувстваме комфортно с това, което сме.”

Красивата доминиканка има амбицията да се превърне в лице на женското здраве по света. А аз някак си съм пропуснала факта, че е едва на 26 години. Това леко ме смущава за момент и разклаща доверието ми в историята ú. След това си припомням, че всеки от нас “тича” в свой собствен коридор в живота, всеки има своя път и шанс да създаде най-добрата версия на себе си.

Борбата и победата не идват в пика на някоя кръгла годишнина, а се случват всеки ден. И ей така, докато слушам, чета и гледам Мейси, с неохота си признавам, че съмненията ми са породени от факта, че съм с 8 години по-голяма от нея, а

още се боря с демоните си и често се връщам в изходна позиция

Мейси Ариас обича да променя животи. За свои вдъхновители и ментори сочи Анджелина Джоли, Опра Уинфри, Бионсе – жени, които са преодолели себе си, изправили са се след тежките моменти в миналото си и сега дават кураж на всички останали.

Мейси Ариас
Д-р Енчев, красотата не е симетрия, а сила…

“Ако имах шанса да избирам с коя световна звезда да работя, бих избрала да тренирам тъкмо Опра, заради това, което е самата тя, това, което представлява и всичко, през което е преминала – тя е идол и модел за подражание на много жени.”


Повече за Опра Уинфри прочетете ТУК


Мейси Ариас може да има доста татуировки, да танцува с детска радост в очите в края на всяко свое видео, да си коригира бюста, но не променя фактите за своето минало, нито историята на живота си. И днес в социалните мрежи може да я намерите под името Manko Fit – точно както пренебрежително са я наричали в детството ú. (Manko е вулгарен японски сленг, грубо обръщение към момичетата-чужденки)

Мейси открито разказва своята история от първо лице. История, в която има сълзи и усмивки, история, която продължава всеки ден, история, която може да е твоята, ако желаеш да се промениш.

Какво още не знаем за Мейси Ариас:
#1 Обожава да разпуска с боулинг.
#2 Съвсем скоро ще мине под венчило с годеника си Стефан.
#3 Родена е на 25 ноември, 1990 г.
#4 Брат ú побеждава рака и днес тренировките са част от ежедневието им.

Повечето от нас не са шампиони. Нямаме спортната слава на Серина Уилямс, нито здравословната фитнес “зависимост” на Мейси Ариас и за поредно лято ще се примирим с едната плочка на корема, вместо с дълбоко скритите шест. Но се изправяме всяка сутрин!

И без значение от сферата, в която се развиваме и работим, това е напълно достатъчно условие, за да спечелим битката със себе си и днес. Защото рано или късно сайдерът и шоколадът свършват, оставаш само със себе си и вярата, че можеш да се справиш с всичко, което искаш. И днес, и утре. Нека се вдигнем отново. Като прах.*

*Still I Rise е най-новото видео на BBC Sport за Серина Уилямс. В него тенисистката рецитира едноименната поема на Майа Анджелоу. Вижте видеото тук


Прочетете още: Психическите проблеми на нашето съвремие

СПОДЕЛИ
Предишна статияПисмо до моето Бъдещо Аз
Следваща статияВреме за поезия: Христо Фотев – Колко си хубава!
Таня Илиева
Журналист, автор, редактор, копирайтър... Прилежно се занимавам с всичко, свързано с писане и четене. Завършила съм Философия, а после Печатни медии във Факултета по журналистика и масова комуникация. Рекламата и графичният дизайн са ми слабост. Възхищавам се на креативността във всичките й форми и на простите, силни послания. Кълна се в динамиката и движението. Благодарна съм за всички свободни умове и души, които срещам. И бас ловя, че има карма.

Отговор