5 навика, които помагат в битката с килограмите

килограмите
Навикът да се мерим всеки ден трябва да остане в миналото, съветват експерти.

Лятото е сезонът, в който всичко свързано с диети, отслабване, лесно и бързо сваляне на килограмите и други подобни неща, неминуемо излизат на дневен ред. На всеки се е случвало да си мечтае за идеалната (или поне малко-по-добра) фигура, когато се пренесе на плажа.

В Lifebites.bg решихме да споделим с вас 5 навика, публикувани на сайта на мега звездата Опра Уинфри, които биха могли да ви помогнат във вечната битка с килограмите. Ако пък нямате подобен проблем, пак ги прочетете. Защото освен за отслабване, тези навици могат да ви помогнат и за по-здравословен начин на живот.

ядки
Ядки, 30 мин. преди вечеря? Да!

Поглезете се преди вечеря

Първата препоръка в списъка за битка с килограмите е да хапвате ядки 30-ина минути преди вечеря. Тяхната калорийна стойност е добре да не надхвърля 100 калории. По този начин ще задействате грелина (хормона на глада) предварително и когато седнете на масата ще изядете по-малко количество храна, в сравнение с това, което бихте погълнали на абсолютно празен стомах.

Другото важно нещо, което не бива да пропускате преди хранене, е да изпивате по една чаша вода. Според наскоро направени проучвания сред над 18 хил. американци, пиенето на чиста вода намалява калорийния прием с между 68 и 205 калории дневно.


Почивайте си повече във фитнеса

Звучи почти абсурдно, но когато фактите говорят, дори иронията мълчи. А това, което върна усмивките по лицата на хиляди хора, борещи се с килограмите и посещаващи фитнес залите (или други спортни убежища), вече е доказан факт. А именно, че между отделните серии трябва да се правят по-дълги почивки. Звучи страхотно, нали?!

По-дългите периоди на почивка между сериите могат да подпомогнат растежа на мускулите, сочи проучване, публикувано в Experimental Physiology. А колкото по-голяма мускулна маса имате

фитнес
По-дългите почивки във фитнеса вече не са мираж…

толкова повече калории горите

когато сте в покой. Обект на изследването са 16 мъже, които изпълнявали физически упражнения – съответно с по 1 или 5 минути почивка между сериите. След това е измерван синтезът на протеин в мускулите им, отговорен за трупането на мускулна маса.

Оказва се, че при групата мъже, които си почивали по-дълго, се наблюдава 152 процента повишение. А при останалите, които си почивали само по 1 мин. – едва 76 процента. Същото се случва и при жените, потвърждават други изследвания.

Така че ако сте свикнали с тежки, твърде изморителни тренировки – на бързи обороти, не се притеснявайте – дойде и вашето време да забавите малко темпото и най-сетне да си починете! Поне 2-3 минути между сериите, което е оптималното време за почивка, доказано от учените. А килограмите ще се топят дори по-бързо от преди!


Чуйте храната си

В тази точка предложението е следното – да не се разконцентрираме с други дейности и шумове, докато се храним. „Не можете да чуете, че се храните, докато телевизорът е включен“ – твърдят от OPRAH.com. Ако чуваме звуците от собственото ни хранене, вероятността да изядем по-малко се увеличава. Това твърди проучване, публикувано във Food Quality and Preference

кафе
Хубаво е да се научим да слушаме как се храним.

Изследователите, които стоят зад изследването, наричат това явление “ефекта на хрускането”. Те съобщават, че субектите в експеримента, слушащи тихи, леки звуци са изяли по-малко соленки в сравнение с онези, които слушали силни, натрапчиви звуци, докато похапвали. А ефектът от шума на самото дъвчене е достатъчно силен сам по себе си, за да накара хората да ядат по-малко. Стига да си дадат възможност да го чуят.


Спрете да се мерите всеки ден

В друго изследване разделили хора с наднормено тегло в две групи. Едните знаели с точност колко тежат във всеки един момент от проучването, а на другите бил съобщаван единствено диапазон около точните им мерки. Оказало се, че тези, които имали по-неясна

информация относно килограмите

си отслабнали повече отколкото участниците в другата група. По тази причина съветът, който дават специалистите, е да се мерите веднъж седмично, а не всеки ден, както правят повечето хора, решили да отслабват. Освен това да не знаете точното си тегло във всеки един момент, може да се окаже мотивиращо. Защото мислейки си, че сте свалили повече килограми от реалните, вие ще продължите да спазвате вашия режим. А няма да се разочаровате от застиналите, студени цифри и да се откажете заради липсата на резултат. Това споделят изследователите като извод от направените опити.


кухня
Чистата и подредена кухня е катализатор за свалянето на килограми.

Дръжте кухнята си чиста и подредена

Експеримент. Жени, които прекарват времето си в разхвърляна кухня, изяждат двойно по-голямо количество бисквити, в сравнение с такива, които се намират в същата, но почистена и подредена кухня. Причината – вероятно първите са се чувствали стресирани, заради безпорядъка около себе си. Това показва проучване, публикувано в изданието  Environment and Bеhaviour.

Учени от друг експеримент пък правят снимки на над 200 кухни. След което претеглят домакините им. Оказва се, че дамите, в чиито къщи са открити кутии със зърнени закуски, тежат с около 10 кг повече от другите, при които такива няма. Приемът на газирани напитки също показал увеличаване на теглото при пиещите ги, в сравнение с хората, които не приемали такива. В същото време жените, които имали купа с плодове в кухнята, тежали средно с 6 кг. по-малко, в сравнение с тези, които нямали.

Може би горепосочените съвети, или поне част от тях, не са нещо ново за вас. Но винаги е добре да си припомняме препоръките на експертите и никога не е късно да започнем да ги следваме. Така че бъдете упорити и дайте най-доброто от себе си, за да се чувствате добре не само на плажа, но и целогодишно в собствената си кожа.


Вижте още: Диетите в живота ни – за или против

Отговор