Природата като синоптик

От дълбока древност хората забелязали, че някои растения и животни предугаждат промяната на времето. Предците ни не са имали телевизори или компютри, където да намерят информация за прогнозата през следващите дни, затова са държали под око домашните животни и са наблюдавали как птиците, буболечките и всички други живи твари променят поведението си в зависимост от това дали се задава буря, суша или студ. А старите хора и до днес твърдят, че по-добър и точен в предсказанията си синоптик от природата няма!

bd401756-c7d6-4f61-8ad7-0e70ad70283b 1

На дъжд е, ако лястовичките летят ниско, кукумявките викат, жабите излизат на суша, мравките се забързат към мравуняка, а пчеличките не се отдалечават от кошера. Глухарчето се затваря, детелината навежда главица, върбата плаче преди дъжд.

Ако пък врабчетата се съберат на едно място и лакомо кълват в земята – иде студ и сняг. Зимата ще е сурова, ако дъбът има много жълъди.

Ако кучето спи свито на кълбо – времето ще се разваля.

Ако кокошките се крият под стрехите – иде буря. Тогава и жабите
започнат да квакат по-силно.

Ако петелът не кукурига навреме – времето ще се промени.

Паякът усилено ли плете мрежата си, значи ще бъде сухо и топло.

Летят ли високо птиците – времето ще е ясно.  Моряците обаче се радват на хубаво време, ако чайките летят ниско над водата.

Преди влошаване пък рибите започват да скачат над водата. Такова ще е времето и ако пчелите и пеперудите престанат да кръжат около цветята.

cows-1233889_960_720Фермерите казват, че кравите също усещат кога времето ще е хубаво и кога ще се развали. Според легендата станат ли тези животни неспокойни и тревожни, задава се буря. В такива случаи започват да гонят мухите с опашка и да лягат върху тревата, за да си запазят сухо местенце.

 

Американците тачат мармота за най-добър синоптик. Животинката си има специален ден – ако на втори февруари остане да спи в дупката, времето през цялата година няма да е хубаво.

marmot-1960_960_720

Още за времето и влиянието на синоптичните прогнози върху живота ни прочетете тук:

Да четеш по облаците

Отговор