Зона 51: Тайнствената американска база

Зона 51
Достъпът до Зона 51 е силно ограничен.

Зона 51 е един от най-обсъжданите и мистериозни обекти на картата на САЩ. Какво се случва там остава тайна и до днес, но теориите и конспирациите по темата набират все по-голяма популярност.

Какво представлява Зона 51?

Зона 51 е секретно съоръжение, разположено в пустинята на щата Невада. Базата на Военновъздушните сили на САЩ е с правоъгълна форма с вероятни размери 10 на 16 километра. Обектът е строго охраняван и достъпът до него е абсолютно забранен за любопитните погледи на американските граждани и туристите, посещаващи района. Предупредителни табели, засилено видео наблюдение и въоръжена охрана следят за това да държат посетителите на региона далеч от територията на Зона 51. Също така прелитането със самолет над зоната попада в графа „незаконно“.

Съоръжението се намира в непосредствена близост до други две военни бази, също с ограничен достъп. Началото си мистериозният военен обект води от 1955 г. – времето на Студената война между САЩ и Съветския съюз, започнала след края на Втората световна война. Целта при създаването му е там да се изпитват и разработват самолети, включително разузнавателните самолети U-2 и SR-71 Blackbird. Поне така твърди официалната информация. Макар че е създадена още в средата на миналия век, съществуването на Зона 51 бе официално признато от ЦРУ едва през август 2013 г.

Зона 51
Зона 51 се намира в пустинята на щата Невада, САЩ.

Какво се случва там?

От десетилетия насам това е една от най-обсъжданите теми за хората. Но какво се случва в Зона 51 и до днес остава мистерия и строго пазена тайна. Според официалните източници това е база за тестване и разработване на бойни самолети и специални отбранителни технологии. Въпреки оскъдната информация, се вярва, че на територията на тайната база работят около 1500 души.

Според привържениците на конспиративните теории обаче в зоната се случва нещо много по-голямо. Неща, за които никой не иска да говори, а именно – че тайнственият обект е дом на извънземни тела  и летящи кораби. Място, изпълнено с извънземни артефакти.

Дом на извънземни и летящи чинии

Според конспиративните теории Зона 51 е именно това. Счита се, че първият прибран там извънземен кораб и телата на неговите пилоти са тези от инцидента в Розуел, Ню Мексико, от 1947 г. Американското правителство обаче твърди, че няма никакви извънземни, а катастрофиралата летяща чиния не е нищо друго освен обикновен метеорологически балон.

На противоположното мнение са както теоретиците на конспирацията, така и много обикновени хора, които твърдят, че са наблюдавали прелитането на различни НЛО край и над Зона 51. Още по-далеч стигат други, които разказват, че са били отвлечени от НЛО и след това върнати обратно на Земята.

Боб Лазар
Боб Лазар твърди, че дълги години е работил на територията на Зона 51.

Твърденията на Боб Лазар

Един от най-големите конспиратори, говорещ за Зона 51 е Боб Лазар. Първите му разкрития по темата стават факт още през 1989 година, когато той се представя под псевдонима „Денис и е със скрито лице“. Не след дълго обаче разкрива и собствената си самоличност. Той разказва, че е работил в секретна база – S-4, намираща се южно от Зона 51, а работата му била свързана именно с разучаването и поправката на извънземен кораб и технологиите, открити на него. Лазар твърди също, че е виждал снимки на извънземни същества и заявява, че мистериозната Зона 51 се използва от американското правителство именно за изследване на НЛО.

Лазар казва още, че извънземният кораб, по който работел, бил задвижван с непознатия за човечеството тогава Елемент 115. Той разказва още, че с очите си е виждал документи, засягащи извънземни същества и технологии и намесата им в случващото се на Земята.

Според Лазар и мнозина други

технологичният прогрес на Америка

по време на Студената война, както и днес е толкова голям именно заради това разучаване и възстановяване на извънземните технологии.

Но теорията на Боб Лазар не се приема от всички. Скептици и някои уфолози отхвърлят публично казаното от него. От американското  правителство твърдят, че този човек никога не е работил за тях. Други обаче застават зад думите му и приемат всичко, казано от него, за чиста истина. А един от капитаните, правили полети до Зона 51 – Дейвид Фрийхов, казва, че с очите си е виждал секретната база S-4, а негови колеги са виждали там самия Боб Лазар. Той категорично заявява в интервю, че е убеден, че казаното от Лазар е истина.

Но каква е истината само можем да гадаем. Тайните и мистериите около Зона 51 остават засекретени и до днес. Дали съществуват извънземни и дали летящите им чинии се разучават тук на Земята също не можем все още да кажем със сигурност.


Вижте още: Сметище Земя: Култови места, заринати от боклуци

Отговор