Лицата на осъдените на смърт в Тексас

0
осъдените на смърт
Легло за екзекуции на осъдени на смърт престъпници в затвора в Хънтсвил, Тексас. Първата екзекуция със смъртоносна инжекция в Тексас е извършена през 1982 г. Оттогава в щата са екзекутирани 499 души.

Американският щат Тексас води класацията за най-много екзекуции в страна в развития свят. Тук смъртното наказание е повече от присъда – то е култура. А осъдените на смърт затворници прекарват средно около 14 години в очакване на края. А той идва под формата на

смъртоносна инжекция пред очите

на близките, съдебните власти и медиите.

осъдените на смърт
Миналата година в Тексас беше екзекутиран най-възрастният сред осъдените на смърт затворници в щата. Лестър Боуър (67) убива четирима души в Тексас през 1983 г. Той е осмият затворник екзекутиран в Тексас през 2015 г.

Агенцията Associated Press е в уникалната позиция да има пълен достъп до всички публични екзекуции още от началото на 80-те. Тя има гарантирано място при изпълнението на всяка смъртна присъда и много често се среща с осъдените преди края им. В резултат на това агенцията е събрала уникален и меко казано необичаен архив от портрети на смъртници, заснети точно преди екзекуцията им.

осъдените на смърт
Портрет на мъж, заснет от Робърт Бергман, 1989 г.

Портретите са внимателно композирани и странно задушевни. В тях се усеща нещо от фотографиите на Робърт Бергман и Брус Гилдън. Израженията на моделите са стоически и излъчват особено доверие между фотографа и фотографирания, вероятно в резултат на предишното им познанство. Повечето от

осъдените на смърт са екзекутирани в рамките на един месец

след заснемането на портрета им. Това става в залата за посещения, която е единствената им връзка с околния свят в течение на години. Много от тях нямат близки и за тях фотографът е последният свободен човек, който те някога ще срещнат в живота си.

Вижте портретите на десетима души, осъдени на смърт в Тексас в галерията по-долу. Бихте ли предположили, че някои от тях действително са извършили престъпленията, за които са осъдени?

Вижте още последните думи, изречени от 9 души, осъдени на смърт

Отговор