Иновативните училища в света и тяхната философия

иновативните училища
Някои от най-иновативните училища по света.

Училищната среда постоянно се променя в търсене на по-нестандартни, но ефективни начини на обучение. Нововъведенията в тази сфера са толкова различни. Като започнем от нови технологии, методи, идеи, процеси. И стигнем до сградите, материалната база и мястото, на което се намира училището.

В света вече има толкова много училища, които изумяват със своята изобретателност и находчивост, желанието си не само да направят възпитаниците си по-умни, но и по-толерантни, отговорни и подготвени за живота индивиди.

Колкото по-напред върви животът ни

толкова по-развито трябва да бъде и мястото, където се обучават децата ни, за да са адекватни тяхните знания, интереси и напредък. Ето защо ви предлагаме да разгледате нещо, което ни се стори страшно интересно.

Това е списък с най-иновативните училища в света, съставен от сайта www.techinsider.io. Вижте кои са те и какво ни кара да ги наречем по този начин.

Makoko Floating School. Лагос, Нигерия
Училище, което плaва

иновативните училища
Едно от най-иновативните училища с света се намира насред река в Нигерия.

Плаващото училище в Лагос (най-големият град в Нигерия) се намира в плаващия квартал Макоко. То представлява триъгълна конструкция на 3 нива. Училището е изградено така, че да може да устои на покачващите се нива на водата. Ролята на школото е много голяма, тъй като африканските деца имат

огромна нужда

да бъдат просветени, тъй като болшинството от тях нямат елементарни знания за живота, науката и света. Мястото е снабдено с площадка за игра, тоалетни и класни стаи, всяка от които може да побере над 100 ученици.


Ørestad Gymnasium. Копнехаген, Дания
Училище в куб

иновативните училища
Чрез повече отворено пространство една гимназия в Дания се опитва да направи учениците си по-широко скроени.

Ørestad Gymnasium е една огромна класна стая, в която могат да се поберат над 1 100 гимназисти, които получават знания под огромния стъклен куб. Предлагайки отворено и неограничено пространство на учениците си, гимназията се надява да ги направи широко-скроени и гъвкави хора за в бъдеще.

“Ние искаме да сме отворено училище, което е във връзка с външния свят.”

– казва директорът Алън Андерсън. И добавя, че не е достатъчно да дадат на младежите знание, а искат да ги научат да превръщат знанието в действие. Именно затова учениците имат свободата да изследват и да решават сериозни казуси, като са в непрестанен досег с външната среда.


Big Picture Learning. Провидънс, Род Айлънд
Училище за истинския живот

иновативните училища
Знанието и реализирането му на практика.

Целта на The Big Picture Learning е да скъси дистанцията между знанието и реализирането му на практика. На всеки ученик се предоставя специалист, с когото да работи, в сферата, в която иска да гради кариера. Професионалистите обучават учениците като им показват как се правят нещата на практика в дадената професия.


Egalia Pre-school. Стокхолм, Швеция
Училище без дискриминация

иновативните училища
Без дискриминация.

Това училище залага на абсолютната равнопоставеност между учениците в своята система за обучение. Стремежът му е да научи децата да се отнасят към останалите като към равни, без значение от пола, религията, възрастта, социалното положение или сексуалната им ориентация.

Вместо “тя” и “той”

учителите се обръщат към децата само с техните собствени имена, за да бъде избегната всякакъв вид полова дискриминация. Децата се приучават да съдят съучениците си само за техните действия, а не поради някакъв друг белег.


AltSchool. Сан Франциско, Калифорния
Училище в Силиконовата долина

иновативните училища
Училище на новите технологии в Силиконовата долина.

AltSchool е едно съвсем различно място за обучение от традиционните училища. В него децата се учат как да подобряват уменията си в новите технологии, как да мислят гъвкаво и да се адаптират към бързо променящия се съвременен живот. Децата (4-14-годишни) разполагат с техника, чрез която свикват

да решават проблемите

и да се социализират в модерния свят. Този модел на обучение се оказва наистина практичен и много родители го предпочитат пред остарялата система на повечето обикновени училища. Проектът е реализиран първоначално в Сан Франциско (през 2013 г.), но вече има клонове и в Бруклин, Ню Йорк, Калифорния и други.


Sra Pou Vocational School. Sra Pou village, Cambodia
Училище за изграждане на общност

иновативните училища
Изграждане на общност.

Камбоджанското училище е създадено с цел местните да могат да се научат как да превърнат нещата, от които се интересуват в успешен бизнес. Неправителствена организация осигурява учители, които да водят обучаващите се по техния път.

Цели семейства – мъже, жени и деца придобиват умения за това как да станат независими и как да печелят пари от ръчно изработените от тях неща.


P-TECH High School. Бруклин, Ню Йорк
Училище, което е мост между средното образование и колежа. 

иновативните училища
Мост между средното образование и колежа.

Училището е открито през 2011 г. от IBM, с цел да предостави на тийнейджърите в Ню Йорк място, където да се подготвят за влизане в колеж. Обучението тук е доста

по-различно от това в масовите гимназии

То не е 4, а 6-годишно. Много от учениците, след като завършат, продължават обучението си в Техническия Колеж в Ню Йорк, откъдето получават диплома за висше образование.


Steve Jobs School. Амстердам, Холандия
Училището, което мисли различно

иновативните училища
Да изходим от индивидуалността е мотото на някои от най-иновативните училища.

Системата на обучение тук залага на индивидуалността на всеки един ученик. Детето се оставя да се развива със свое собствено темпо, без да бъде притискано да учи повече или по-бързо. На всеки 6 седмици ученикът, родителите му и неговият ментор изготвят индивидуален план на

обучение, съобразен с нуждите

и индивидуалните му възможности. Всички обучаващи се – от 4-ти до 12-ти клас, са снабдени с персонален iPad, синхронизиран с плана за обучението им и разнообразни приложения, така че самият ученик да ръководи процеса по него.


Brightworks School. Сан Франциско, Калифорния
Училище, което обучава опасно

иновативните училища
Да се повъргаляме в калта и да поиграем с огъня.

Често забранените неща са най-желани! Точно това са разбрали и собствениците на това училище. Те залагат на свободата и креативността на всеки ученик. Тук, ежедневно децата си играят в калта, играят си с огъня, буквално,

играят с ножове

и други опасни предмети от бита. Чрез тези действия и пълната свобода, която им е осигурена, те са провокирани да създават артистични проекти, под формата на картини, скулптури или дори театрални изяви. Така всеки ученик може да открие уникалните си умения, таланти и интереси и да ги развие необезпокояван от външни забрани и обстоятелства.


Carpe Diem Schools. Ейкън, Oхайо
Училище, построено като офис

иновативните училища
Иновативните училища смело посягат на средата – пример за училище като офис.

Класните стаи в това училище приличат по-скоро на помещенията в офис сградите. В т.нар. Център за обучение са разположени 300 отделени едно от друго места (кабинки), всяка от които снабдена с компютър. Всеки ученик си има собствено “учебно” място, а компютрите са програмирани така, че да им помагат в процеса. Така обучението се персонализира, което отличава това училище от традиционните.


Innova Schools. Перу
Училище, построено от дизайнери от световно ниво

иновативните училища
Онлайн обучение, групови занятия и още…

Перу е държава обвинявана в ниско качество на образованието. Именно това е причината да бъде създадено това модерно и напредничаво място. Училището предлага 3 различни форми на обучение – засилено онлайн компютърно обучение, водене на уроци и групови занимания. В Перу вече има изградена

мрежа от 29 училища

от този вид. Учениците прекарват половината от учебното време в уроци, преподавани в интернет, а другата половина залисани в уроци, предоставени по по-традиционните начини, които и ние познаваме.


Blue School. Ню Йорк
Училище, което комбинира състрадание и креативност

иновативните училища
Иновативните училища съчетават състраданието и креативността.

В това училище креативността е смятана за най-важното умение и затова нейното развитие е залегнало дълбоко в учебния план. Учениците представят идеи за нови начини за рециклиране, създават

3D макети на града

в който живеят и се учат да ремонтират домашни уреди и техника. Така те се сблъскват с ежедневните проблеми на истинския живот. Учениците са обучавани, че търсенето и намирането на нови идеи за решаване на всеки проблем е най-важното умение, които трябва да развиват в себе си.


Samaschool. Сан Франциско, Калифорния
Училището, което казва: “Никога не е твърде късно”.

иновативните училища
“Никога не е късно” казва едно от най-иновативните училища в Калифорния.

Кой казва, че големите хора нямат нужда от усъвършенстване и придобиване на нови умения? Именно големите хора са целевата група на училището в Сан Франциско. Там се предлага обучение и квалификация за хора, търсещи работа в сферата на дигиталните технологии и предприемачеството.

Порасналите ученици

могат да изберат 10-седмичен курс, възлизащ на 80 часа или он-лайн курс от 20 или 30 часа. Основната цел тук е обучаващите се млади хора да станат конкурентоспособни в сферата, в която искат да се реализират и да излязат без притеснение на пазара на труда.


Прочетете още: 10 сайта, които може да ни направят по-умни

Отговор