Хайде да поканим пролетта в дома си!

пролетта
Ето няколко идеи как домът ни да стане по-светъл и празничен тази пролет.

Сезоните, освен край нас, са и вътре в нас. Усещаме ги с всичките си сетива и емоции, променят ни, понякога дори още преди да са настъпили напълно. Особено пролетта. Тя ухае, грее, жужи, зеленее и цъфти. Изпълва ни с живот, кара ни да се чувстваме вдъхновени.

Защо да не предадем този пролетен живот и вдъхновение и на дома си, така че когато се приберем да ни е една идея по-светло, по-цветно, уханно и пролетно!

c55d50d4-e791-4310-b3f9-f10b3b3a3cfa
Не е нужно да купувате специална декорация.

За да се усети пролетта в дома ви

не е необходимо да купувате специални сувенири и декорации. Почти всичко, което ви е необходимо, можете да намерите вкъщи, най-вероятно в мазето, килера или на тавана, във вид на непотребни вещи.

Останалото е навън – по пътя от работа към вкъщи, в парка, в междублоковите пространства, навсякъде. Всяко плевелче и всяко клонче имат свой уникален чар и от вас се иска единствено да го откриете и комбинирате. Най-много да се отбиете до някое “левче” или до кварталната железария за бои.

Можете да започнете декорирането още от външната врата. То ще казва Добра дошла, Пролет и ще изпълва с настроение не само вас всеки път, когато се прибирате, но и всички ваши гости и съседи. Можете да окачите пролетен венец, свит от клонки, тревички, изкуствени или естествени цветя. Можете да поставите чадър или пък стара лейка, като небрежно пъхнете няколко изкуствени цветя в тях.

17d30eb4-9a30-45ee-b639-21f8212bd565
Тя е тук – пролетта вече чука на входната врата!

Непотребни вещи

С предметите, които имате вкъщи можете да декорирате всички стаи. Изключително подходящи са всякакъв вид шишета. Колкото по-различни са те по форма и големина, толкова по-добре ще ви се получи. Ако сте почитатели на по-семплата украса, можете просто да ги напълните с вода и да сложите по някое растение в тях – цъфтящо или зелено.


da1c60cd-9f4d-49ff-b872-0ee3a95fe131
Бутилките са чудесна декорация.

Можете да ги боядисате в различни цветове, ако сте почитатели на пъстрата украса и разполагате с малко повече време. Същото можете да направите и с буркани,

консервени кутии или стари саксии

 Можете вместо самите шишета да боядисате водата в тях с щипка боя за яйца. Отново ще има цвят, но ще отнеме доста по-малко време.


31303c75-086e-4c37-bdc8-5659e91462c5
Може да боядисате и одата в бутилките.

Освен шишета, можете да използвате

чаши за кафе,  
чайници, захарници, купи, гевгири
и всичко, което не ви е потребно

но не сте изхвърлили и което е в състояние да ви вдъхнови.

В тях можете да поставите и растения с корен и да ги отглеждате за по-дълго.  Разбира се, можете да си закупите тези растения, но бихте могли и да си откопаете диви цветя или симпатични плевелчета от някоя ливадка.

a19db2f6-c265-4e5e-a041-a6b9f5e33f97
Диви теменужки в чайник.

 Ако изберете втория вариант,

бъдете “еко”

и ги върнете обратно навън след като им се порадвате – така те ще цъфтят и следващата пролет. Аз насадих диви теменужки в малък чайник.

Дори чайниците с флорални мотиви сами по себе си понякога са достатъчно пролетни. Това, че са принадлежали към различни сервизи може да бъде само плюс за вашата декорация. Моите закачих на старинна закачалка за дрехи, която леко освежих с боя.

a6a87328-2269-48c3-9c31-e9a90e835d52
Бъдете креативни и използвайте вещите, които вече имате.

Предмети за рециклиране (боклуци)

И като стана дума да сме еко-насочени, да не забравим така модерното, но и красиво и полезно рециклиране! Всякакви вещи за боклука заживяват нов живот при допира с живи цветя.

71da0561-61f8-4131-b34b-e1963d2df938
Изгорелите крушки може да превърнете във вазички.

Изгорелите крушки могат да се използват като вазички, можете да ги напълните с мъх, с цветчета и с каквото още пролетно пожелаете и да ги закачите на корда, спускаща се от полилея например.

Подобна роля биха имали кутии, стари ботуши (кроксове), части от полилеи и наистина всичко, което ви хрумне и което се подмята неизхвърлено в дома ви.


Вижте още: Товарни контейнери превърнати в бунгало-мечта


Саксийни растения

Освен стандартните пролетни цветя, които можете да закупите или да си засадите сами и които безспорно са прекрасни, друг по-евтин начин за „раззеленяване” на дома е котешката трева.

00b91798-8b18-4e55-804e-4be47cdfedec
Котешката трева може да краси дома ви и то не само през пролетта.

 Тя е лесна за засяване и отглеждане, вирее във всякакви съдове и отнема около седмица, за да порасне достатъчно.

В случай че имате котка у дома, можете да ú я предложите след това. Още една добра новина е, че при нормално поливане тази трева ще живее вечно!

Не по-малко лесен за отглеждане, приложим в комбинация с всяка украса, но достатъчно ефектен и самостоятелно, е обикновеният зелен мъх, който може да се намери наистина навсякъде.


Нов живот на старите мебели

Ако ви се намират мебели, които се нуждаят от освежаване, пролетта е най-подходящото време, заради вдъхновението и ентусиазмът, които са ни обзели перманентно през този сезон. Можете да се отдадете на творчески труд като боядисате мебелите, направите им декупаж, нова тапицерия в свежи цветове или флорални мотиви.

8018afd5-bfa8-4eca-bf0b-abc05cf61e9d
Това е комплектът мебели, които реновирах тази пролет.

Аз реновирах “комплект” мебели за терасата – тези, които виждате на снимката вдясно. Боядисах една стара маса и четири ретро табуретки, като последните тапицирах с мушама и кабърчета.

Разходите по това освежаване

бяха символични (около 15 лв. и два часа) и щеше да е още по-чудесно, ако творческият ми работен устрем бе позволил отлагане на тази дейност поне с ден, за да избера материали с по-пролетни мотиви!


Украса на необичайни места

Пролетното разкрасяване не е само за гостната и трапезарията. Помислете си за ключови места в дома ви, където украсата би имала огромен ефект. Едно такова място е кухненският кът – представете си как редом с препарата и гъбата за съдове, на мивката ви има нещо пролетно и живо.

Или в невзрачния коридор. Или пък до леглото ви и това е първото нещо, което виждате, когато се събудите сутрин. То ви подсеща, че е пролет и че няма място за лошо настроение.


d255952e-d2d1-4881-8d6a-1b5d5e82d14f

Трапезата

Нереалистично е да очаквате трапезната ви маса да бъде като тези от списанията. Но нищо не пречи от време на време да си доставяте удоволствие като слагате цветя на масата, в чиниите или върху салфетките. От онези междублоковите – нищо кой знае какво, но ефектът е поразителен. Чувствате се сякаш се храните в някоя провинция в Южна Франция или в затънтен курорт в Италия! Към цялата идилия можете да добавите и една-две свещи.

И така – хранете се, почивайте си, срещайте се с приятели и творете у дома с удоволствие! Не забравяйте да добавяте щипка от светлото пролетно настроение навсякъде и във всичко, което правите!

Отговор