Декупаж: как се създава красота с много търпение

декупаж

През деня Васка Грудева смята, изчислява, фактурира… Но след края на работния ден се потапя в съвсем различен свят. Красив и цветен. Преобразява се от човек на точните науки, цифрите и сметките в творец. Без да се е учила да рисува, Васка създава прекрасни картини. Всъщност, истината е, че тя дори не рисува. Как е възможно ли? Отговорът е – декупаж.

Представяме ви Васка и нейното красиво хоби. Хоби за търпеливи хора.

vaska
Васка Грудева
Васка, представи се с няколко думи.

По професия съм счетоводител, но страничните ми интереси отдавна ангажираха свободното ми време със занимания в сферата на приложното изкуство. Магистър-психолог съм и в момента се обучавам за психотерапевт. Именно обучението отново отключи у мен желанието да творя.

Търсейки това, което най-удобно се съчетава с другите ми ангажименти, както и условията, в които живея, открих, че изобразителното изкуство силно ме докосва. Но време за обучение, както и за самостоятелни продължителни занимания нямам.

В един момент реших, че ми е нужно нещо друго. Известните ми тогава приложни изкуства не ме привличаха. И тогава чух думата декупаж.

1958408_980994758594462_2399661403092466408_n

Как и кога започна да се занимаваш с декупаж?

Това се случи през юни, 2012 г. Бях на един кулинарен фестивал в Хисаря, където се представяха и самобитни творци и занаятчии. Там се запознах с Цвети Гаджева. От нея чух думата декупаж. Работите ú ми се сториха много интересни и необичайни, а непознатата дума ме отведе в необятното интернет пространство, където потънах и все още не съм изплувала.

Виждайки каква красота може да се създаде с тази техника, реших, че трябва да разбера каква е тя. Търсенето на обучения и информация по българските сайтове не доведе до никакъв резултат в онзи момент, но затова пък руските сайтове ми предоставиха

11210462_1599739150294778_3329083428544665473_n

необятен източник на уроци

инструкции, похвати. Близо година по-късно открих и други български декупатори, но за мен моят обучител е руската школа.

Научи ме да изпипвам всеки детайл до най-малкия елемент, както и на това да понасям критиките и да се уча от тях. И днес продължавам да бъда активен член на руските форуми, участвам в техни конкурси и други инициативи, търся съвети и споделям личен опит. Минаха 3 години, в които изучавам тайните на тази техника.

В България вече е факт и първото сдружение, чиято дейност е насочена към декупажа – Български институт по декупаж и декорация, сред чиито учредители съм и аз. Сдружението е в самото си начало като дейност и засега може да бъде открита страницата му във Фейсбук.

Какво би разказала за това твое хоби на хората, които никога не са чували за него?

IMAG3306_1

Декупажът е декоративна техника, при която готови картинни елементи се подреждат и залепят върху предмет, така че да създадат нова, красива композиция, както и усещането, че това е едно цяло. За да се постигне този ефект, е необходимо дорисуване и преливане на фона и се нанасят много слоеве лак. При класическия декупаж слоевете са 40, като за сравнение

при руската миниатюра слоевете лак са 100

Тази техника се съчетава много добре с много други декоративни техники, което създава възможност за творчество. Всичко е в ръцете на автора и във вътрешния му усет за мярка и хармония. Но и тук, както при всяко изкуство, има правила (за композиция, за съчетаване на цветове и на стилове и други), които могат да се нарушават, но едва след перфектното им овладяване.

IMAG3425 - 1

Скъпо хоби ли е декупажът?

Оказа се, че това хоби съвсем не е евтино. Аз лично предпочитам да използвам основно хоби материали и материали за художници. В България цените на материалите са по-ниски от тези в Западна Европа и въпреки това при нашия стандарт на живот остават високи.

Често се търсят по-евтини заместители, но те са някакво решение само до момента, в който техниката се овладее. Аз самата често използвам строителни лакове като крайно покритие (това е материалът, който купувам от места, различни от специализираните магазини), но дори и при тях подходящите не са евтините. От друга страна допълнителните техники, които се съчетават с декупажа, често включват пасти, гелове, специфични лакове и бои, които

нямат алтернатива

която да се намери във всяко домакинство.

11128132_1600032673598759_828771129352047271_n 111

Аз обаче разполагам с малко време за хобито ми и предпочитам да го отделям за самия творчески процес, а не за това да забърквам смеси, които не съм сигурна как ще се поддадат на обработка или какво ще се случи с тях след време.

Обикновено е ясно, че ръчно декорираните предмети изискват и специално отношение и поддръжка, но при изработка с подходящите материали все пак може да се създаде предмет, който да се използва по предназначение или да краси дома дълго.

Най-странният предмет, които си декупирала?

Една затворена мида, която си купих от едно пътуване до морето. Още като я видях, реших, че е идеален обект. Друг интересен предмет е едно шишенце от парфюм, с формата на ябълка, който беше много подходящо да се превърне в малка декоративна вазичка. При вазичката декупажът е на пеперуди от салфетка върху специално термофолио, което след това е допълнително обработено.

IMAG1342 - 1

Какво се случва с предметите, които си декупирала? 

Много често правя предмет, за който в момента имам вдъхновение. Имам ли заготовката, идеята и картинката, не се питам за кого е той. Някои предмети все още са при мен.

Обявявала съм ги за продажба, но от популярните сайтове продажбите са минимални. От друга страна съм изработвала предмети с цел подарък. Тогава предметът го изработвам за конкретния човек. Имам и поръчки. В такива случаи проектът се съгласува с този, който прави поръчката. Моята роля в тези случаи е предметът все пак да има отпечатък от моето авторско усещане за съчетание на мотиви и допълнителна декорация.

536254_979936738700264_1946221875969873763_n

Какви хора се занимават с декупаж?

Много хора се опитват да се занимават с декупаж. Той много добре се приема от тези, които не могат да рисуват сами, но имат порив да създават красиви неща. Тъй като дори при недобра техника, за незапознатите ефектът от техниката е впечатляващ, това приложно изкуство привлича широк кръг хора.

Все пак тези, които изпъкват, са хора с усет за красота, хармония, собствен стил, с висока креативност. И търпение. Използваните материали изискват специално отношение, в което основен фактор е времето. Декупажът

не става бързо

За нанасянето на 40 слоя лак се изисква минимум 20 дни, а това е само финала на работата. Има материали, които съхнат по 2-3 дни, а някои дори над 20. Както всички хубави неща, и тук процесът изисква време.

544918_980993491927922_2402177746876556719_n

Какво би те спряло да продължиш да се занимаваш с декупаж?

При мен желанието да творя, да създам нещо, което носи частица от мен самата, е движещата сила. Ако намеря друга форма на творчество, която да успее да ме завладее по този начин, ще се насоча към нея. Но дотогава оставам с декупажа.


Вижте още… Бананът като произведение на изкуството

Отговор