Литература на колела: Пътувай, чети, обичай… Бургас!

Пътувай, чети, обичай... Бургас!
Пътувай, чети, обичай... Бургас!

Пътувай, чети, обичай… Бургас! Точно това се случва в един от най-красивите ни морски градове тези дни. Защото пътуването с градския транспорт там вече си е истинско литературно приключение.

Возещите се в автобус по линия 9 в града попадат в компанията на Пейо Яворов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Петя Дубарова и Христо Фотев. Така, докато пътуват на път за работа или обратно към дома, могат да си припомнят и някои от незабравимите произведения, писани от големите български писатели.

Пътувай, чети, обичай... Бургас!
Автобусът с образите на известни писатели и поети вече пътува по улиците на Бургас. Снимки: Черноморие-БГ

Под ликовете на Яворов, Вазов и Алеко Константинов е брандирано логото на Регионална библиотека Пейо Яворов и слогъна:

Пътувай, чети, обичай… Бургас!

Нестандартната идея е на директора на библиотеката Мария Бенчева, а поводът е – 130-ят рожден ден на културния институт.

“Пътувайки из Европа винаги съм се впечатлявала от хората, които четат книги в метрото или в автобуса. Искаше ми се да провокираме четящите хора в Бургас и те да посегнат към книгата, не само у дома, но и докато се возят в градския транспорт”

– сподели Мария Бенчева.

За изкушения от литературата си е истинска наслада за сетивата да попадне в компанията на лиричния Яворов, на патриарха на българската литература Иван Вазов, да си припомни за невероятния Бай Ганьо на Алеко Константинов или да изрецитира наум някои от стихотворенията на Петя Дубарова или Христо Фотев.

Пътувай, чети, обичай... Бургас!
Директорката Мария Бенчева (вляво) и Севдалина Турманова зам.-областен управител на Бургас разказват за идеята на слогъна Пътувай, чети, обичай… Бургас!

“Искахме да брандираме автобуса с образите на автори, които са разпознаваеми”

– обясни избора на писателите и поетите Мария Бенчева.

Логично е един от тях да бъде и на патрона на библиотеката – Пейо Яворов. А Иван Вазов и Алеко Константинов присъстват във всеки дом с поне едно от своите незабравими произведения. Едва ли има семейна библиотека, в която на лавицата да не стоят Бай Ганьо и Под игото. А какво по-хубаво от това, на автобуса да бъдат и снимки на

емблематичните за Бургас – Петя Дубарова и Христо Фотев

Техните паметници се извисяват на няколко метра един от друг в Морската градина на Бургас. Сега на задното стъкло на превозното средство е брандиран един от най-популярните техни фотоси.

“Надявам се, че по този начин ще променим представата на хората за библиотеката. Ние сме доказали, че сме различни и не пропускаме възможността да провокираме бургазлии”

– признава директорът на библиотеката.

Брандираният автобус с надписа Пътувай, чети, обичай… Бургас! е едно от събитията, които слагат началото на поредицата от прояви по случай годишнината на културния институт, чиято кулминация ще бъде през май.

Но без да има повод, ей така, от любов към книгата, за трета поредна година Регионалната библиотека ще изненада приятно пътуващите с първия влак от София за Бургас. Навръх Благовещение (25-и март, когато е рожденият ден на Христо Фотев – б.а.) пътниците ще получат разпечатано едно от най-нежните негови стихотворения – Тоя влак за Бургас… Така, унесени в такт с колелата на влака, ще си припомнят…

***

“Тоя влак за Бургас е тъй бавен.

Аз сънувам дъждовния плаж.

Там е моя живот – моя странен

и единствен словесен пейзаж…”


Прочетете още… разговора ни с Христо Блажев за книгите като начин на живот

Отговор