На път с деца – съвети за оцеляване

0
на път
С деца на път не е невъзможно, дори е незабравимо.

Всеки, който вече е навлязъл в дебрите на родителството, сигурно поне веднъж си е спомнял с носталгия как “едно време” просто е мятал раницата на гръб и е тръгвал на път. Когато животът ви се обогати обаче и с няколко нови члена на семейството, които ще са неизменна, ако не и основна част от следващото пътуване, това е съвсем друг вид приключение!

То не е в никакъв случай по-лошо или по-малко вълнуващо – напротив, емоциите гарантирано ще ви преследват навсякъде. Какво се иска от вас – само добра организация, спокойствие и малко чувство за хумор! Почти като в девиза на американските морски пехотинци:

Адаптирай се, импровизирай и преодолей!

Най-важната част от пътуването ви ще е организацията. Колкото и да ви дразни мисълта, че вече е време да сте голям и организиран човек, ще трябва да я приемете хладнокръвно и да се превърнете поне за малко в такъв. Обмислете добре маршрута си, евентуални места за почивка и спиране по пътя и предвидете поне час или няколко часа повече за пътуване в зависимост от разстоянията.

с деца
Доброто планиране е ключът към приятното пътуване с деца.

Същото важи дори за обикновеното придвижване до летището. Добра идея е да започнете да отделяте нещата, които ще са ви нужни за пътуването поне няколко дни предварително. И дори да си

направите малък списък

с това, което непременно не трябва да забравите. Като документи, билети, любими играчки или онези обувки с висок ток, които вероятно въобще няма да обуете…

Това едва ли ще ви спести прибиране на последните изпрани посреднощ дрешки от простора рано сутринта в деня на пътуването. Или търсенето на любимата тениска на половинката, тъкмо когато вече се готвите да излизате. Но поне сте опитали! При всички случаи ще е огромно улеснение, ако багажите ви са приготвени от предния ден. За да не оставяте всичко за последния момент. Така или иначе в него винаги изскача нещо ново и непредвидено…


Багажът

Няма нужда пътуването ви да се превръща в истинско преселение на народите. Още повече ако пътувате с нискотарифните компании, в които ръчният багаж е силно ограничен, а за останалия се заплаща допълнително. Ако сте с многобройна челяд, която вече пътува със собствен билет или собствено място, това може да се окаже голямо предимство, тъй като и децата имат право на ръчен багаж.

багаж
Дори и най-малките пътници, когато им е платен билет, имат право на собствен багаж в самолета.

Добре е да знаете също така, че превозът на детската количка и столчето за кола (ако детето има място и ще пътува в него в самолета) е безплатен и не влиза в нормалния багаж. Тъй като количката заема доста място при всякакъв вид пътуване, докато бебето е малко, може и направо да се откажете от нея. И да

предпочетете да носите дребосъка в слинг

кенгуру или дори в кошчето за кола (което може да използвате и за хранене при нужда). Когато стане по-големичко опитайте сгъваема количка тип „чадър“. Тя ще заема по-малко място от обикновената, но все пак ще осигури удобство при придвижване с детето.

При пътуване с малко бебе, най-облекчени ще сте ако кърмите. Тогава няма да е нужно да носите кутии с мляко и други приспособления за хранене. Просто храната ще е винаги готова и с вас и ще спестите още място в багажа. Дрешките на бебето обикновено заемат малка част от чантите. Използвайте спестеното място, за да вземете колкото се може повече памперси. Заслужава си!

От личен опит (и неволи) мога да споделя колко е досадно да търсиш памперси на ново място или дори в друга държава. Изпробването на няколко нови вида еднократни пелени, които евентуално са неудобни или пропускат и ежедневното ходене до аптеката или супермаркета, определено не са добро начало на която и да е почивка или екскурзия…


Вижте още: С дете на море – какво ни трябва?


На път

дете
Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно е пътуването с него.

Макар и да звучи учудващо, колкото по-малки са децата, толкова по-малки са в повечето случаи и много от проблемите и разходите при пътуване. Бебетата обикновено заспиват по време на път с каквото и да е превозно средство. И фактът, че са в столче или неподвижни няма да им пречи особено.

По-лесно е и настаняването им в хотел

или на гости. Те могат да спят в сгъваемо креватче или в количката или просто с вас и обикновено поне до навършването на 3 (а понякога дори повече) години престоят им в повечето хотели не се заплаща. Цялото семейство може да се събере безпроблемно дори и в една стая, когато децата са малки.

Не се обезсърчавайте, ако първите 1-2 вечери те са малко по-неспокойни. Просто и на тях им е нужно време за адаптация. Не забравяйте да вземете с вас от къщи любима играчка, чаршафче или възглавничка, която да накара детето да се почувства “у дома”.

Малко по-различно е положението, когато пътешествате с вече пораснали деца. За тях ще трябва не само да закупите и билет за пътуването, но и да приготвите някакви занимания за из път. Чудодейно средство ще се окаже телефонът ви или таблет, на които може да пуснете игричка или любимо анимационно филмче. Същата работа може да свърши и обикновен лаптоп, който да посветите на нуждите на най-малките пътници.

на път
Електронните устройства спестяват много главоболия и мрънкане.

Ако не можете да се примирите с мисълта, че децата ви ще стоят залепени за екрана дълго време, нова интересна книжка за прочит,

книжка за оцветяване или с лепенки

или малки настолни игри също ще занимават за известно време малчуганите.

На последно място, но в никакъв случай последно по важност, си спомнете и поговорката, че не се тръгва на път Лете без абичка, зиме без торбичка! Опитайте се да сместите в багажа и връхна дреха за всеки и нещо за хапване за из път.  Заредете се и с достатъчно количество вода, децата се дехидратарат бързо и трябва да поемат течности редовно. Освен класическата бутилка вода с накрайник, много удобни са и малките натурални сокчета в кутийка със сламка (изберете ябълка, ананас или нещо нецапащо).

Пригответе си и солидно количество леки закуски и дребни неща за ядене за из път. Когато се отегчат, децата обикновено „огладняват“ и така поне ще ограничите мрънкането им до поносим минимум.

на път
Когато са на път, децата имат нужда от нещо, което да ги накара да се чувстват у дома.

Ако всичко прочетено дотук ви кара да се замислите дали да тръгнете на път с деца, помнете, че всяко пътуване рано или късно има щастлив край. Когато  най-сетне пристигнете с цялото домочадие в мечтаната дестинация! Цялото пътуване си заслужава дори само заради този момент, нали?

Ще се радвам да споделите и вашите тактики за “оцеляване” по пътя!


Още от Мария можете да прочетете на страниците на личния ѝ блог – За близнаците


Вижте още: Как да пътуваме като Антъни Бурдейн

Отговор