С дете на море – какво ни трябва?

на море
Какво да имаме предвид при първо пътуване с дете на море?

Голяма част от родителите на малки деца планират лятната си почивката в края на август и дори през септември, за да не излагат дребосъците на прекалено силни горещини. Ако тръгвате

за първи път на море

с вашето дете трябва да сте много добре подготвени психически, а също така и да не забравите нещо, което може да се окаже от изключителна важност за ваканцията ви.

Подготвихме списък с някои неща, които вярваме са наистина необходими и в никакъв случай не бива да пропускате да вземете със себе си. Условно сме разделили списъка на две – „По пътя“ (неща за в колата, влака, самолета и т.н.) и След пристигането“ (неща необходими за самата почивка и най-вече за плажа).

на море
Децата обичат морските почивки не по-малко от възрастните.

По пътя

Столчето за кола, разбира се, е на първо място в настоящата класация на най-необходимите неща, които трябва да вземете със себе си в колата. Освен за удобството, то се грижи и за безопасността на малкия човек по време на пътуването.

Вода и храна – заредете се с достатъчно вода и храна за детето и за всички останали пътници в колата. Не разчитайте на капанчетата и бензиностанциите по пътя, защото всичко се случва на път и ако се озовете в задръстване или (не дай си Боже) колата ви се повреди е добре да сте подготвени.

Гърнето или памперсите на детето задължително трябва да са ви на една ръка разстояние по време на пътуването.

Сухи, мокри кърпички, дезинфектант – при липсата на течаща вода тези козметични продукти се оказват незаменими помощници за опазването на хигиената на пътниците, а и на самото превозно средство.

на море
С дете на море може да е много забавно.

Играчки и книжки (поне няколко от най-любимите на мъника) – номерът с играчките е да не изваждате всичките накуп, а да му ги давате една по една, за да задържите вниманието му по време на целия път. В противен случай – детето бързо ще се насити на всички играчки едновременно и няма да има с какво да го разсейвате по пътя, а изнервено дете в колата не е никак приятна компания.

Резервни дрехи, чорапи, обувки – за да не се налага да изваждате целия багаж и да търсите нов екип за вашия малчуган, пригответе си предварително по 1 или 2 артикула от всеки вид – блузки, панталончета, чорапи и т.н. Не забравяйте, въпреки топлото време да вземете и връхна дреха или яке за всеки случай.

Одеяло или пелена за завиване – по всяка вероятност най-малкият пътник ще си подремне, особено ако сте решили да пътувате по тъмно. Никой не иска той да настине и цялата почивка да пропадне, нали?!

дете
Ключът към добрата почивка е добрата организация

След пристигането

Тук няма да изреждаме нещата, които няма как да забравите – дрехи, бельо, играчки, пижама, памперси и др., а ще се спрем на някои, които може да ви убегнат в цялата дандания по стягането на багажа.

Кофичка с лопатка и гребло, сито и формички за пясък – ако вашето дете за първи път се „сблъсква“ с морето и пясъка – вие трябва да го научите как да се забавлява и да си играе на плажа. Затова се запасете с играчки за море.

Детски басейн – ако имате такъв не забравяйте да го вземете с вас на почивката. В него водата се стопля изключително бързо, а и е доста по-безопасно отколкото честото ходене в морските води. Дори ако целта ви е да научите детето да плува още от съвсем малко няма как да го държите нон-стоп в морето – за да не настине или изгори.

на море
Пясъкът е толкова занимателен за децата.

Палатката се оказва голямо удобство за престоя на плажа, особено, ако детето ви е на възраст под 1 година. Така ще си имате малка къщичка, както за да има къде да поспи детето, така и за преобуване, хранене и други.

Масло с висок слънцезащитен фактор – дребосъкът ви трябва да е добре защитен от вредните слънчеви лъчи, за да избегнете неприятно и болезнено изгаряне на кожата. За най-малките се препоръчват масла със SPF50 (слънцезащитен фактор 50). Но не забравяйте да обезпечите и вашата безопасност на плажа с масло „за възрастни“.

Хавлия за плажа – най-добре би било да имате една хавлия за постилане и една за подсушаване на детето. Подсигурете се и с детски бански, защото често децата започват да се чудят защо само те ходят голи и да претендират за такъв, за да са като големите хора. Това, разбира се, зависи от възрастта на най-малкия член на семейството.

Пояс, плувки за ръце или надуваем дюшек – на море като на море. Така ще сте спокойни за безопасността на малчугана ви, а и най-вероятно ще го предразположите да не се страхува от морето и истински да го заобича.

на море
Дете на море.

Вода и храна – в този случай, също както и по време на пътуването, е добре да се застраховате като си подсигурите тези неща предварително – от вкъщи. Освен качеството, така ще бъдете и спокойни, че няма вие или детето ви да получите чревно разстройство, каквото знаем, че често причинява водата по морето.

Шапки и кърпи за глава – този артикул е неприятен за повечето малчугани, но е абсолютно задължителен за плажа. Не забравяйте да вземете поне няколко за детето и по една за всеки възрастен.

Лекарства – пригответе кутия с най-необходимите медикаменти за всеки член от семейството. Но ние се надяваме така и да не се наложи да ги използвате и да си изкарате прекрасно на първото море с вашето малко съкровище.

Снимки: Бояна Димитрова; модел Константин Димитров (Коко)

Вижте още: На път с деца – съвети за оцеляване

Отговор