Живот в снимки: Фрида Кало в Синята къща

Фрида Кало
Моменти на щастие: Фрида и нейна приятелка се смеят безгрижно.

Едно от твърденията, които с абсолютна сила важат за Фрида Кало, е, че мексиканската художничка е била необикновена жена. Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон, както е цялото ѝ име, става известна по цял свят не само заради разпознаваемия си стил и творби, но и заради непокорния дух и впечатляващата си житейска история.

Всички познаваме Фрида от гениалните ѝ автопортрети. Днес обаче отваряме вратата на едно специално място, оградено с кобалтово сини стени, заради които получава и името си – Синята къща (La Casa Azul). Това е мястото, където художничката не само се ражда, но и остава да живее и твори до края на дните си.  

Фрида Кало - Синята къща
Синята къща. Снимка: No machine-readable author provided. Nachtwächter Y-SA 3.0, Link

Семейство Кало купува къщата в столичния квартал Койоакан – по онова време все още малък град в покрайнините на Мексико сити, през 1904 г. Сградата е с почти квадратна форма, стените са масивни, а прозорците – тесни,

оцветени в ярко зелено

с решетки. Всяка от стаите има врата към вътрешния двор,  който е ограден от стени и от четирите страни. Сградата е конструирана така, че да осигурява прохлада на обитателите си.

Фрида като дете
Фрида като дете
На тази снимка Фрида Кало е на 4 години. Две години по-късно заболява от детски паралич и десният ѝ крак остава по-къс и по-слаб.
Фрида Кало и трите ѝ сестри
Фрида Кало заедно с трите си сестри.

Бащата на Фрида – Гилермо, е фотограф от немски произход, а майка ѝ – испанка, родена в Америка. Освен Фрида в семейството се раждат още три момичета – Кристина, Адриана и Матилде.

Фрида с роднини
Фрида с роднини.
На тази снимка прочутата мексиканка позира на балкона в родната си къща заедно с някои от роднините си. Отляво надясно може да видите братовчед ѝ Карлос, Алфонсо, самата Фрида, Консуело Наваро и сестра ѝ Кристина Кало. Годината е 1926 г., месецът – ноември.
Фрида Кало
Фрида в Синята къща
Тук Фрида Кало позира в любимата си Синя къща, докато е бременна. Да има дете е голямо нейно желание. Когато е 18-годишна обаче, тя претърпява трамвайна катастрофа. Контузиите са тежки – раздробена бедрена кост, която поврежда гръбнака ѝ на три места, счупени бедра и десен крак. Тези наранявания са причина и трите бременности на художничката да бъдат прекратени.
Ателието на Диего Ривера
Ателието на Диего Ривера в Синята къща.

Общоизвестен факт е, че талантливата мексиканка има различни връзки, както с мъже, така и с жени. Специалният мъж в живота ѝ се казва Диего Ривера. Художникът е 43-годишен, когато през 1929 г. двамата с Фрида минават под венчилото. 22-годишната тогава Фрида е сбъднала детската си мечта – да се ожени за мъжа, на когото се възхищава от малка. Щастието обаче не се оказва такова, каквото си го представя.

Диего Ривера и Фрида Кало
Фрида и Диего на стълбите на Синята къща – мястото, в който двамата артисти живеят и работят.
Диего постоянно се забърква в извънбрачни афери, включително и с една от сестрите на Фрида. Двамата се развеждат през 1939 г., но се женят отново едва година по-късно. На Диего пламенната художничка посвещава красиви думи в кореспонденцията, която двамата водят през годините.
Фрида Кало рисува
Фрида рисува портрет на баща си.

Снимката по-горе е заснета през 1951 г. На нея художничката рисува портрет на баща си Гилермо Кало – десет години след неговата смърт.

Фрида Кало
Щастливи дни в Синята къща
Вляво талантливата мексиканка позира с една от най-известните си картини – автопортрета Diego on my mind. Вдясно Фрида е с домашния си любимец – маймунка.
Синята къща
Вътрешният двор на Синята къща. Снимки: Frida Kahlo & Diego Rivera Archive, Bank of Mexico, Fiduciary in the Diego Rivera and Frida Kahlo Museum Trust

Днес Синята къща е превърната в къща-музей, посветен на живота и работата на художничката. В нея се съхраняват картини, лични вещи, снимки и книги на Фрида Кало и Диего Ривера. Любопитна подробност е, че всичко е запазено така, както е изглеждало през 50-те години на миналия век. Тук, в урна с формата на нейното лице, се съхранява и прахът на художничката. Вещите ѝ остават заключени до 2002 г., когато ръководството на музея решава да ги каталогизира и архивира. Годишно къщата-музей се посещава от над 300 хил. души.

Синята къща
Пирамидална конструкция в двора на Синята къща. Така изглежда мястото в момента.
През 1937 г. в Синята къща убежище намира съветският революционер Лев Троцки. Той живее тук заедно с жена си Наталия Седовая в продължение на две години, а след това се мести в съседство.
Фрида Кало
Снимка: Bernice Kolko/Frida Kahlo & Diego Rivera Archive, Bank of Mexico, Fiduciary in the Diego Rivera and Frida Kahlo Museum Trust

Фрида в Синята къща през 1952 г. Тя умира две години по-късно на 47-годишна възраст.


Вижте още… уникални снимки от архива на Хемингуей

Отговор